Στο χείλος του γκρεμού η Βενεζουέλα

Κρίσιμες ώρες για το μέλλον της διανύει η Βενεζουέλα, καθώς εκπνέει το τελεσίγραφο της Δύσης το οποίο ζητούσε από τον Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές.

propoli

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιέζει αφόρητα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Βενεζουέλα.

«Είναι μια επιλογή που είναι στο τραπέζι» είπε σε συνέντευξή του στο CBS ο Αμερικανός πρόεδρος. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι αρνήθηκε το αίτημα του Νικολάς Μαδούρο να συναντηθούν.

Εν τέλει, ο Νικολάς Μαδούρο αντί να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, προκύρηξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, εκεί όπου ήδη ηγείται ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Μαδούρο, σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, απείλησε με εμφύλιο. «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιοι είναι οι κίνδυνοι να εκτυλιχθεί ένα τέτοιο σενάριο», είπε ο Βενεζουελάνος πρόεδρος στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta, σε μια συνέντευξη που θα προβληθεί απόψε.

«Τα πάντα εξαρτώνται από τον βαθμό της παράνοιας και της επιθετικότητας των βόρειων ιμπεριαλιστών (ΗΠΑ) και των δυτικών συμμάχων τους» σημείωσε ο Νικολάς Μαδούρο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το dpa.

Εκπνέει το τελεσίγραφο της Δύσης

Το τελεσίγραφο των 8 ημερών που δόθηκε στον Μαδούρο προκειμένου να προκηρύξει εκλογές εκπνέει σήμερα και οκτώ ευρωπαϊκές χώρες προειδοποιούν ότι θα αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας. Η Αυστρία έγινε σήμερα η όγδοη χώρα της ΕΕ, μαζί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Ο ίδιος το έχει ήδη απορρίψει αποκαλώντας το «θράσος», διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές του, σε μια διαδήλωση χθες, ότι «Είμαι ο πραγματικός πρόεδρος της Βενεζουέλας».

Μόσχα: Ναι σε βοήθεια στην Βενεζουέλα, όχι σε καταστροφική εξωτερική ανάμιξη

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επικεντρωθεί στην βοήθεια προς την Βενεζουέλα για την επίλυση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της και της ζήτησε να απέχει από την όποια “καταστροφική” ανάμειξη,

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax και αναμεταδίδει το ΑΠΕ ο Αλεξάντερ Σκετίνιν, ο επικεφαλής του τμήματος για την Λατινική Αμερική του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε: «Ο στόχος της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι η βοήθεια (για την επίλυση των κοινωνικό-οικονομικών προβλημάτων της Βενεζουέλας) χωρίς την καταστροφική ανάμειξη έξω από τα σύνορά της».

Loading