ΣΥΡΙΖΑ: Διχασμένοι για το πότε θα γίνει το συνέδριο
INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Διχασμένοι για το πότε θα γίνει το συνέδριο

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ξεκίνησε λίγο μετά από τις 13.30 της Τετάρτης η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκειά της γίνεται η πρώτη επίσημη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, και με δόσεις αυτοκριτικής, αλλά και η πρώτη συζήτηση για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο προανάγγειλε άλλωστε ο πρόεδρος του κόμματος ήδη από το βράδυ της Κυριακής.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να συνεδριάσει αυτό το Σαββατοκύριακο και η Κεντρική Επιτροπή, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, πιθανότατα το Σάββατο, 20 Ιουλίου, λίγο δηλαδή πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αναμένεται να επιβεβαιωθεί, εξάλλου, στην Πολιτική Γραμματεία και η διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου μέσα στο 2019, αν και παραμένει άγνωστο αν αυτό μετεξελιχθεί σε καταστατικό/ ιδρυτικό για το νέο κόμμα που σχεδιάζει ο κ. Τσίπρας.

Ως προς το τελευταίο, οι απόψεις δεν είναι ενιαίες, αν και οι περισσότεροι τάσσονται κι ανοιχτά στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος βλέπει με θετικό μάτι το μοντέλο ανοίγματος των Εργατικών, στη Μεγάλη Βρετανία, που ακολούθησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά και το άνοιγμα στην κοινωνία που επιχείρησε το 2016 ο Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ.

Υπάρχουν, πάντως, κι εκείνοι που προκρίνουν την πλήρη ενσωμάτωση της Προοδευτικής Συμμαχίας πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας γίνεται κουβέντα και για τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για εκείνα τα οποία θα αναλάβουν να παρακολουθούν, ανά τομέα, το κυβερνητικό έργο.

Φοβούνται συνταγματικά παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Κουμουνδούρου φοβούνται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αλλάξει, κατά τη διάρκεια της Συνταγματικής Αναθεώρησης η οποία ενδεχομένως να ολοκληρωθεί και πριν το τέλος του χρόνου, και το άρθρο 54 του Συντάγματος προς την κατεύθυνση της άμεσης δυνατότητας εφαρμογής ενός νέου εκλογικού νόμου, δίχως να χρειάζεται 200 βουλευτές για να εφαρμοστεί από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Κομματικές πηγές υπενθυμίζουν πως αν συναινέσει σε κάτι τέτοιο το ΚΙΝΑΛ ο πρωθυπουργός διαθέτει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση του επίμαχου άρθρου.

Loading