Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στο Μαξίμου χρησιμοποιούν περισσότερο ως πρόσχημα την παράλληλη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων- ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου- προκειμένου να “μεταθέσουν” το χρόνο των βουλευτικών εκλογών από τις 30 Ιουνίου στις 7 Ιουλίου.
Κι αυτό γιατί εκτιμούν πως όσο περισσότερο χρόνο έχουν στη διάθεσή τους τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχουν για να αναστρέψουν τις εννιάμισι μονάδες που τους χωρίζουν, με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, από τη ΝΔ, αλλά και για να μπορέσουν να διορίσουν τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου και να προτείνουν τον επόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο.
Κι αν η μεγαλύτερη γκρίνια αποφεύγεται μέχρι στιγμής λόγω της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, που λαμβάνει χαρακτηριστικά πολιτικής επιβίωσης για το ΣΥΡΙΖΑ, αυτό δεν σημαίνει πως έχουν αποφύγει τη στοχοποίηση πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι κοντά ή λιγότερο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.
Αγαπημένοι στόχοι της κριτικής ακόμα και υπουργών είναι ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης κι ο Παύλος Πολάκης- ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας λόγω των δημόσιων αντεγκλήσεών του σε “αψύ” ύφος.
Το “κατηγορητήριο” περιλαμβάνει την αδυναμία σύλληψης της κοινωνικής πραγματικότητας και τη συνεπακόλουθη παγίδευση του κ. Τσίπρα στην απόδoση δημοψηφισματικού χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, καθώς και στην ενοχική αντιμετώπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία με βάση τους αριθμούς στοίχισε και στο πανελλήνιο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τζανακόπουλος φαίνεται, πάντως, πως παίρνει “ψήφο εμπιστοσύνης” και θα τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως κι ο Πάνος Σκουρλέτης, προκειμένου να συντονίσουν καλύτερα την επικοινωνιακή καμπάνια του κόμματος χωρίς να έχουν το άγχος να κυνηγήσουν το σταυρό.
Αναβαθμισμένο ρόλο αναμένεται να έχει κι ο κ. Παππάς.
Αναζητούνται διακυβεύσεις
Την ίδια ώρα, θα πέσουν και οι τόνοι όσον αφορά την “ευθύνη” του εκλογικού σώματος για το αποτέλεσμα, ενώ αναζητούνται διακυβεύσεις που θα υπερβαίνουν το δίπολο “Τσίπρας ή Μητσοτάκης”.
Όπως κι αν έχει, οι βασικές στοχεύσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι οι απέχοντες της ψηφοφορίας των ευρωεκλογών και οι ψηφοφόροι μικρότερων κομμάτων, κυρίως του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ 25, οι οποίοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015.