Σ. Παπαδόπουλος: «Δεν μυθοποιούμε την ηγεσία μας»
INTIME

Σ. Παπαδόπουλος: «Δεν μυθοποιούμε την ηγεσία μας»

Τις νέες συνεργασίες που αναπτύσσονται στο πολιτικό σκηνικό μεταξύ των κομμάτων, την ιδεολογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ανήκει αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο της υγείας και της ανεργίας, σχολίασε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Σάκης Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ Flash 99,4 και στην εκπομπή «Μιλάμε Πολιτικά».

Συγκεκριμένα, για το θέμα των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα και συγκεκριμένα με το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Τρικάλων τόνισε: «Νομίζω ότι η μεγάλη εικόνα έχει να κάνει με το ότι επιχειρείται από τον χώρο μας ένα μεγάλο άνοιγμα στην κεντροαριστερά και στην σοσιαλδημοκρατία η οποία απαλλάσσεται από τον εναγκαλισμό της με τον νεοφιλελευθερισμό και βέβαια, με εκείνο το τμήμα της, το οποίο δεν συντάσσεται με το σχέδιο «πάση θυσία μέτωπο εναντίον στον ΣΥΡΙΖΑ» ή εκείνο που θέλει να συνεργαστεί με τη ΝΔ. Και αυτή η αγωνία του να σχηματιστεί αυτό το μέτωπο, καθώς έχουμε ζήσει και τα μεγάλα προβλήματα που είχαμε με τους ΑΝΕΛ, ένα κόμμα εντελώς διαφορετικού προσανατολισμού, νομίζω ότι δημιουργούν ζητήματα συμμαχιών, νέας εποχής».

Για τις αντιδράσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν στο εσωτερικο του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Νομίζω ότι το κόμμα κάνει μια μεγάλη επιλογή, με βάση το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα θα εμφανιστούν δύο μεγάλα μέτωπα: Το νεοφιλελεύθερο και το προοδευτικό μέτωπο σε συνδυασμό με την αγωνία να σηματοδοτήσουμε ότι δεν κρατάμε όλα εκείνα που μπορούν να είναι παρελκόμενα της προηγούμενης εποχής. Δείχνει επίσης, ότι μπορούμε και να ξεχνάμε τις μικροκομματικές μας διαφορές».

Αναφορικά με το αν προβληματίζουν οι αντιδράσεις αυτές τους ψηφοφόρους, ο Σ. Παπαδόπουλος σημείωσε: «Να σας πω πάρα πολύ καθαρά. Αλλάζουμε σελίδα, αλλάζουμε εποχή. Η προηγούμενη εποχή σηματοδοτήθηκε από το μνημονιακό και αντιμνημονιακό μέτωπο. Η νέα εποχή, είναι της ανασυγκρότησης των πολιτικών δυνάμεων. Είναι αυτό που προτάσσουμε εμείς, για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτή η προσπάθεια στην Ελλάδα που σημειώνεται και στην Ευρώπη, δείχνει ότι οι νέες συμμαχίες θα γίνονται σε ένα προγραμματικό πλαίσιο της νέας εποχής».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμα να συνεργαστούν με ανθρώπους οι οποίοι στο παρελθόν κατέκριναν το κυβερνητικό έργο, ο βουλευτής Τρικάλων συμπλήρωσε: «Κοιτάξτε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο και ήταν γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Και εγώ επειδή είμαι από τα έγκατα της Αριστεράς, μπορώ να τα σχολιάζω λίγο αποστασιοποιημένος το όλο ζήτημα. Θεωρώ λοιπόν ξανά,  η μεγάλη εικόνα αφορά τις δυο παρατάξεις που δημιουργούνται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που δεν θέλουν την Ευρώπη. Αυτοί είναι σε μια άλλη λογική. Αλλά με αυτούς που λένε ότι στρατηγικός μας προσανατολισμός πια, είναι το να μείνουμε σε μια Ευρώπη που θέλουμε να την αλλάξουμε όπως και την Ελλάδα, με ανάγκη για ριζοσπαστικές κινήσεις, για ώριμες τομές, για το πρόγραμμα της δίκαιης ανάπτυξης, νομίζω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε, ξεχνώντας τα συγκρουσιακά στοιχεία του παρελθόντος» «Δείτε το και αλλιώς» συμπλήρωσε: «Κατορθώσαμε να συνεργαστούμε με τον Πάνο Καμμένο. Δεν θα καταφέρουμε να συνεργαστούμε με στελέχη που έχουν πιο κοντινές ιδεολογικές και αξιακές απόψεις».

Για το αν θα παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ίδια ιδεολογική βάση μετά τις ενδεχόμενες συμμαχίες που θα προκύψουν, υπογράμμισε: «Ναι στις συμμαχίες, όχι στην αλλαγή του χαρακτήρα του κόμματός μας. Εκεί τα ζητήματα που υπάρχουν δεν θα τα αποφασίσει μόνο ο πρόεδρος. Υπάρχουν όργανα και δεν πρόκειται να αλλοιώσουμε τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία αναγράφονται στο καταστατικό και τα οποία αναφέρουν ότι είμαστε ένα κόμμα του κοινωνικού μετασχηματισμού και όχι ένα κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Ειδικά αν λέτε για μένα, δεν μπορείτε να μου καταλογίσετε ότι στρατεύομαι πίσω από τον αρχηγό του κόμματος. Και γενικώς δεν μυθοποιούμε την ηγεσία μας. Συνεχίζουμε να είμαστε ένα κόμμα που λειτουργεί συλλογικά».

Σ’ ότι αφορά τη φιλία που τον συνδέει με τον Παύλο Πολάκη και με βάση το γεγονός ότι είναι τομεάρχης υγείας σχολίασε πως «τους υπουργούς τους επιλέγει ο πρωθυπουργός και τους κρίνει επίσης. Νομίζω ότι είναι ένα ανοιχτό ζήτημα που θα μπορούσαμε να το λύσουμε με τον πρωθυπουργό. Τώρα να βγαίνουμε εμείς και ειδικά εγώ που είμαι τομεάρχης στον χώρο της υγείας και να κρίνουμε έναν υπουργό για την ατομική του συμπεριφορά δεν είναι σωστό. Εξάλλου γνωρίζω καλά τον Παύλο Πολάκη. Εγώ ήμουν στέλεχος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, με μια συγκεκριμένη παράταξη του Συνασπισμού τότε και ο Παύλος ερχόταν ως στέλεχος που προέρχονταν από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Οπότε δεν θέλω να κρίνω την ατομική συμπεριφορά του Παύλου».

Επιπρόσθετα, σχολιάζοντας τα ατού που θα προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, ο Σ. Παπαδόπουλος σχολίασε: «Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα που είχε πολύ σκληρά χαρακτηριστικά την πρώτη περίοδο που αναλάβαμε και ότι αποφασίσαμε να ανοίξουμε τον τομέα της Υγείας σε όλο τον κόσμο των ανασφάλιστων, των προσφύγων και των μεταναστών, σ’ αυτών που μπορούν να έχουν και ιατρική περίθαλψη και εργαστηριακό έλεγχο και φαρμακευτική αγωγή, το κοινωνικό εισόδημα, το ότι αυξήσαμε τους κατώτατους μισθούς και ένα που το θεωρώ κορυφαίο, το θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Εμένα με απασχολεί πάρα πολύ το θέμα της απασχόλησης. Διότι το να χάνουν την εργασία τους νέα παιδιά με πολλά προσόντα και εμείς στον τομέα της Υγείας να έχουμε 17.500 γιατρούς που έφυγαν στο εξωτερικό και να μην μπορούμε τους αξιοποιήσουμε, παραμένει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα».

Τέλος, σχολιάζοντας εργατικά θέματα τόνισε ότι:  «Αν θα δει κανείς τα στατιστικά που βγαίνουν, νομίζω ότι τα επίπεδα ελαστικής εργασίας είναι περίπου τα ίδια, παρά την προσπάθεια που γίνεται να χτυπήσουμε και τη μαύρη ή ανασφάλιστη εργασία. Παραμένει πρόβλημα. Εγώ αναγνωρίζω ότι πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη ώστε η σταθερότητα της εργασίας να είναι εκείνο το πλεονέκτημα που θα προσελκύσουμε τα νέα παιδιά. Οφείλουμε να κάνουμε πολλά αλλά να αναγνωρίσουμε ότι έγινε και ένα σημαντικό άλμα στον τομέα αυτόν.

Loading