Το ΚΑΣ μπλοκάρει την επένδυση της Cosco στον ΟΛΠ

«Φρένο» στην επένδυση της Cosco στον ΟΛΠ βάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), καθώς διατυπώνει διαφωνίες ως προς την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου και εμπορικού κέντρου στο χώρο του λιμανιού.

propoli

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο άναψε το «πράσινο φως» στην πρόταση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος η εντός των τειχών αρχαία πόλη του Πειραιά, που οριοθετείται, κυρίως, από την αρχαία οχύρωση και την ακτογραμμή.

Από την περιοχή αυτή εξαιρούνται το θαλάσσιο τμήμα του κεντρικού λιμένα και οι σύγχρονες επιχώσεις. Εντός της κήρυξης, ωστόσο, παραμένουν οι πλαζ Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα, καθώς και η Ηετιώνεια Πύλη.

Μάλιστα, σε επόμενη συνεδρίαση του αρχαιολογικού συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί και ειδική κήρυξη για τα Μακρά Τείχη.

Όπως έγινε γνωστό, ως αρχαιολογικοί χώροι κηρύσσονται το πρώτο, το δεύτερο και μικρό τμήμα του τρίτου δημοτικού διαμερίσματος του Πειραιά. Στα υπόλοιπα διαμερίσματα αναμένεται να συνεχιστεί ο έλεγχος των εκσκαφών και όπου χρειαστεί θα υπάρξουν μικρότερες ή σημειακές κηρύξεις.

Στον αέρα το επενδυτικό σχέδιο της Cosco

Μετά από αυτή την εξέλιξη, επιβεβαιώνεται ένας από τους βασικούς φόβους της Cosco, το επενδυτικό σχέδιο της οποίας συναντά ένα μεγάλο εμπόδιο.

Η μητρική εταιρεία του ΟΛΠ, εξάλλου, θεωρεί παράτυπη την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ και αντιμετωπίζει το επενδυτικό σχέδιο ως ενιαίο και απαραίτητο για την αξιοποίηση του μεγαλύτερου ελληνικού λιμανιού.

Ως εκ τούτου, φέρεται αποφασισμένη να το καταθέσει εκ νέου στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων. Όπως και να έχει, πάντως, το θέμα «παγώνει» και αναμένεται να καθυστερήσει, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Loading