Το πήγαινε-έλα στους πάγκους της Super League

Του Μάκη Ιωαννίδη
Τα πλάνα της νέας σεζόν ετοιμάζουν οι ομάδες της Super League και πρωταρχικό τους μέλημα είναι να επιλέξουν τους προπονητές που θα εμπιστευθούν για να πετύχουν τους στόχους τους τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο.

propoli

Αρκετές ομάδες, οκτώ μέχρι στιγμής, επέλεξαν να μην αλλάξουν τεχνικούς αφού έμειναν ικανοποιημένες από τη συνεργασία τους. Στον αντίποδα έξι ομάδες έχουν νέο προπονητή στον πάγκο, επιδιώκοντας μια καλύτερη πορεία στο νέο πρωτάθλημα. Το «μωσαϊκό» των προπονητών που θα καθίσουν στους πάγκους της Σούπερ Λιγκ συνθέτουν: Πέντε Έλληνες, ένας Ρουμάνος, ένας Χιλιανός, ένας Σέρβος, τρεις Πορτογάλοι και τρεις Ισπανοί

Με την ίδια συνταγή

Ο  Ραζβάν Λουτσέσκου είναι ο προπονητής που οδήγησε τον ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα και φέρει σημαντικό μερίδιο σε αυτήν την επιτυχία. Ο Ρουμάνος τεχνικός διανύει την τρίτη σεζόν στον «Δικέφαλο» του Βορρά και θα είναι αυτός που θα κληθεί να δημιουργήσει μια ομάδα ικανή να υπερασπίσει τον τίτλο της. Ήδη μετράει τρία τρόπαια με την ομάδα της Θεσσαλονίκης (δυο κύπελλα και ένα πρωτάθλημα), ενώ κατάφερε να την οδηγήσει αήττητη στη φετινή κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Στον Ολυμπιακό θα εμπιστευτούν για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν τον Πέδρο Μάρτινς. Ο Πορτογάλος τεχνικός ξεκίνησε με πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες στην Ευρώπη, αλλά δεν κατάφερε να φέρει κάποιον τίτλο στο Λιμάνι. Παρόλα η διοίκηση των «ερυθρόλευκων» πιστεύει ότι είναι ικανός τη νέα περίοδο να δημιουργήσει μια καλύτερη ομάδα και να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Δεν είχε λόγο να αλλάξει προπονητή ο Παναθηναϊκός που θα εμπιστευτεί για δεύτερη σεζόν τον Γιώργο Δώνη. Ο Έλληνας τεχνικός κατάφερε να προωθήσει νεαρούς παίκτες και παράλληλα το «τριφύλλι» να αποφύγει τις περιπέτειες.

Στον Άρη  προχωρούν με τον Σάββα Παντελίδη ο οποίος διαδέχτηκε τον Πάκο Ερέρα και οδήγησε τους κιτρινόμαυρους στο Europa League. Ο Έλληνας τεχνικός θεωρήθηκε δίκαια πετυχημένος και έτσι σχεδιάζει τα πλάνα της ομάδας και για τη νέα σεζόν.

Πανιώνιος και Άκης Μάντζιος συνεχίζουν μαζί. Ο Έλληνας τεχνικός τα πήγε εξαιρετικά (βάσει των συνθηκών) με την ομάδα της Νέας Σμύρνης και έτσι θα πορευτούν μαζί και στο νέο πρωτάθλημα.

Ο ΟΦΗ παρέμεινε στην κατηγορία και σε αυτό συνέβαλε ο Αλεχάντρο Ίσις. Ο χιλιανός τεχνικός δικαιωματικά θα ηγηθεί της προσπάθειας της κρητικής ομάδας και την νέα αγωνιστική περίοδο.

Αμετακίνητος ο Μάκης Χάβος που κλήθηκε να σώσει φέτος την Λαμία και το κατάφερε. Έτσι ανανεώθηκε η συνεργασία του στην ομάδα της Φθιώτιδας και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ο νεοφώτιστος Βόλος θα πορευτεί με τον νεαρό Χουάν Φερνάντο. Ο Ισπανός τεχνικός θα είναι ο νεαρότερος στην κατηγορία αφού είναι μόλις 37 χρονών

Αλλαγές σε αρκετές ομάδες

Στην ΑΕΚ, μετά την κακή περσινή σεζόν αποφάσισαν να αλλάξουν προπονητή και δεν συνέχισαν με τον Μανόλο Χιμένθ. Επέλεξαν τον Μιγκέλ Καρντόσο ο οποίος θα είναι ο τρίτος Πορτογάλος τεχνικός στην Ιστορία της ΑΕΚ μετά τον Φερνάντο Σάντος (2001-02 και 2004-06) και τον Ζοζέ Μοράις (2016-17). Από το 2004 έως το 2013 ο Μιγκέλ Καρντόσο εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στις Μπελενένσες, Μπράγκα (δύο φορές), Ακαδέμικα Κοΐμπρα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Την επόμενη τετραετία είχε αναλάβει την Ακαδημία της Σαχτάρ Ντόνετσκ  ενώ τη σεζόν 2016-17 ήταν ο άμεσος συνεργάτης του τεχνικού του ουκρανικού συλλόγου, Πάουλο Φονσέκα .Ως πρώτος προπονητής ο 47χρονος Πορτογάλος έχει να επιδείξει την εξαιρετική παρουσία της Ρίο Άβε τη σεζόν 2017-18, καταλαμβάνοντας την 5η θέση του πρωταθλήματος της πατρίδας του. Την αγωνιστική περίοδο 2018-19 ο Μιγκέλ Καρντόσο εργάστηκε στην Γαλλία με την Ναντ και στην Ισπανία με την Θέλτα Βίγκο.

Ο Ατρόμητος ήταν υποχρεωμένος να βρει την διάδοχη κατάσταση μετά την αποχώρηση του Νταμίρ Κάναντι που αναχώρησε για τη Νυρεμβέργη. Ο εκλεκτός είναι ο Γιάννης Αναστασίου ο οποίος στην προπονητική του καριέρα έχει βρεθεί στους  πάγκους των Παναθηναϊκού, Ρόντα, Κορταϊκ και μέχρι πρόσφατα στην Ομόνοια Λευκωσίας.

Ο Λουίς Κάστρο  είναι ο νέος προπονητής του Παναιτωλικού, υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας για τρία χρόνια. Βοηθοί του θα είναι ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα και ο Ζοζέ Εντουάρντο. Το τεχνικό επιτελείο θα στελεχώσουν ο προπονητής τερματοφυλάκων Βίτορ Ούγκο και οι αναλυτές Πάουλο Ζορζ και Χούι Μιγκέλ.

Στην Λάρισα ο αντικαταστάτης του Τζανλούκα Φέστα είναι ο παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ, Γκόρνταν Πέτριτς. Μέχρι πρότινος βρισκόταν στο τεχνικό επιτελείο της Παρτίζαν, ως βοηθός προπονητή.

Ο Κίκο Ραμίρεθ είναι ο νέος προπονητής της Ξάνθης. Ο 48χρονος εργαζόταν στην Σαμπαντέλ, που συμμετείχε στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας, ενώ στο παρελθόν έχει δουλέψει σε Πόμπλα Ντε Μαφουμέτ, Ταραγόνα, Οσπιταλέτ, Καστεγιόν και Βίσλα Κρακοβίας

Στην Τρίπολη ο Μπόρχα Χιμένεθ Σάεθ, θα είναι επόμενος τεχνικός των Αρκάδων. Υπάρχει πλήρης συμφωνία και μόνο μία εκκρεμότητα. Τι θα συμβεί αν η νυν ομάδα (Μιράντες) του Χιμένεθ καταφέρει να εξασφαλίσει την άνοδο της στη Σεγκούντα της Ισπανίας;

 


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Politik την Παρασκευή 07 Ιουνίου 2019

Loading