Τσακίρης: «Το Ωραιόκαστρο πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα»

Σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον δήμο Ωραιοκάστρου – Καλλιθέας και Μυγδονίας, αναφέρθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Πρωταγωνιστές Ξανά», Παντελής Τσακίρης στην εκπομπή του Flash 99.4, «Politik – Μιλάμε Πολιτικά» και τον Θεόδωρο Παπαδόπουλο.

propoli

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο γιατί οι πολίτες του δήμου πρέπει να αλλάξουν δήμαρχο, ο Π. Τσακίρης τόνισε ότι «Ο δήμαρχος στο Ωραιόκαστρο θα πρέπει να αλλάξει για πολλά που δεν έγιναν και πολλά που θα μπορούσαν να γίνουν και τελικά δεν έγιναν κατά την διάρκεια της θητείας της σημερινής διοίκησης. Και επειδή ακριβώς παρουσιάστηκε αυτό το έλλειμμα πολιτικής από τον νυν δήμαρχο, υπάρχουν πολλές παρατάξεις που έχουν τις δικές τους αυτοδιοικητικές προτάσεις προκειμένου να πάρουν το χρίσμα. Δεν θεωρώ ότι ο κ. Γαβότσης θα είναι ξανά δήμαρχος. Αντίθετα θεωρώ ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να χάσει αυτές τις εκλογές. Διότι είναι πάρα πολλά αυτά που δεν έγιναν.

Εάν κάνετε μια βόλτα στο Ωραιόκαστρο και ρωτήσετε τους πολίτες «τι έχετε να θυμάστε από τη σημερινή διοίκηση;» πιστεύω ότι κάποιος θα χρειαστεί ώρα για να σκεφτεί και να σας απαντήσει κάτι. Πέντε χρόνια εγώ θυμάμαι απλά έναν κόμβο και τίποτα άλλο. Παλινωδίες μιας διοίκησης που δεν επέτρεψαν την ανάπλαση του κεντρικού δρόμου της λεωφόρου Δημοκρατίας και δεν έκαναν κλειστό το κολυμβητήριο. Δεν ολοκληρώθηκαν ούτε καν οι σχολικές στέγες. Προσθέστε και το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος είναι ο πρώτος και ο μόνος που καταδικάστηκε με τον αντιρατσιστικό νόμο, λόγω των όσων έγιναν με τους πρόσφυγες, αλλά και ο μόνος που δεν θέλησε να συνεργαστεί με τις δημοτικές υπηρεσίες, έχοντας αποκαλέσει «ΑΜΕΑ» τους υπαλλήλους της τεχνικής υπηρεσίας.

Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα απαξίωσης για τον νυν δήμαρχο και ταυτόχρονα δείχνουν ότι ήρθε η ώρα για τους πολίτες να κάνουν το επόμενο βήμα. Δεν είναι εικόνα αυτή του ακροδεξιού εξτρεμισμού για τους πολίτες του Ωραιοκάστρου. Οι άνθρωποι στο Ωραιόκαστρο είναι φιλήσυχοι. Είναι άνθρωποι, νοικοκυραίοι, που φιλοξενούν στην περιοχή δομές όπως είναι η Άρσις, η Ελπίδα και τις στηρίζει»

Επίσης, μιλώντας για τις προτεραιότητες του δήμου πρόσθεσε πως: «Πριν από ένα μήνα παραβρέθηκα σε μια εκδήλωση όπου αναφέρθηκαν σπουδαία πράγματα για την περιοχή του ορεινού όγκου.  Κάποιοι επιστήμονες που εξειδικεύονται στην στρατιωτική αρχαιολογία, μας ανέλυσαν τι είναι αυτός ο θησαυρός που υπάρχει στον ορεινό όγκο του Ωραιοκάστρου. Κυρίως στις περιοχές του Πετρωτού, του Μονολόφου, του Μεσαίου, της Φιλαδέλφειας και στις παρυφές του Μελισσοχωρίου.

Μας μίλησαν για τα μνημεία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μας είπαν πράγματα για τα οποία εγώ εξεπλάγην όταν τα άκουσα. Και μου είπαν πως αν μπορέσουμε με τη βοήθεια του δήμου να τα κάνουμε επισκέψιμα θα αναβαθμίσουμε σε μεγάλο βαθμό την τουριστική κίνηση του τόπου. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει πως όταν τελείωσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, το περίφημο Μακεδονικό Μέτωπο που ήταν στην περιοχή τη δική μας, δεν κατέρρευσε, αλλά μετά τη φυγή των συμμαχικών δυνάμεων άφησαν την υποδομή τους όπως ήταν.

Είθισται να την καταστρέφουμε σύμφωνα με τις πολεμικές τακτικές, αλλά αυτή έχει παραμείνει άθικτη. Ήδη σήμερα που μιλάμε, υπάρχουν επισκέψεις από ανθρώπους που έχουν αυτή την τρέλα, αλλά εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο ιστορικό πάρκο στη Βόρεια Ελλάδα. Το οποίο θα ξεκινάει από τους τύμβους της Αρχαίας Λητής, θα προχωράει στο Μελισσοχώρι και θα καταλήγει στα χωριά του ορεινού όγκου. Με τον τρόπο αυτό θα βάλουμε και ένα ακόμη επιχείρημα στη φαρέτρα μας για να σταματήσουν τα λατομεία να «φυτρώνουν» σαν μανιτάρια στην περιοχή.

Προχωράμε παραπέρα. Πολλά πράγματα για να τα διεκδικήσεις και να βρεις χρηματοδοτικά εργαλεία, πρέπει να στέκεσαι σε ένα γεγονός που θα αναδείξει την περιοχή. Αναπλάσεις αισθητικές. Πρέπει να φτιάξουμε την οδοποιία του ορεινού όγκου, για να ενώσουμε τα χωριά. Πρόκειται για ένα master plan που έχει τους δικούς του στύλους που αφορούν όλους τους τομείς, τις υποδομές, τον αθλητισμό, την καθαριότητα».

Σχετικά με το ζήτημα της καθαριότητας ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε: «Είναι η πρώτη εικόνα όταν βγαίνει από το σπίτι του ο πολίτης. Εγώ θεωρώ ότι το θέμα της καθαριότητας δεν μπορεί να το διαχειριστεί από μόνος του ο δήμος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα, όπως για παράδειγμα στη διαχείριση των ογκοδών, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να συμπεριλάβουμε και αυτόν που είναι εξειδικευμένος να κάνει αυτό το πράγμα. Και όχι να πετάμε τα μπάζα και να δημιουργούμε ανεξέλεγκτες χωματερές παντού.

Η ανακύκλωση επίσης για εμένα είναι κομμάτι της παιδείας. Πως θα μάθουμε από το σπίτι και από το σχολείο μας, ότι το χαρτί πάει στον κάδο του χαρτιού, ότι το γυαλί πάει στον κάδο του γυαλιού. Είναι ένα θέμα ολοκληρωμένης διαχείρισης του ζητήματος της καθαριότητας, αλλά και αυτό δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει χρόνο γιατί μπαίνει και το θέμα της Παιδείας.

Τέλος, για το θέμα της σχολικής στέγης, ο Π. Τσακίρης σημείωσε: «Υπάρχουν μελέτες, έτοιμες. Το πρώτο βήμα είναι να κάνεις μελέτη και μετά να βρεις την χρηματοδότηση. Επί σημερινής διοίκησης ξεκίνησε το Β’ Δημοτικό του Παλαιοκάστρου, μπαζώθηκε και μετά ο εργολάβος σηκώθηκε κι έφυγε. Θέλω να είμαι δίκαιο, ο λόγος που έγινε αυτό, έχει να κάνει πιθανόν με τον εργολάβο. Υπάρχει επίσης το Γ’ Γυμνάσιο της Γαλήνης, δημοπρατήθηκε μόλις τώρα. Υπάρχουν ελλείψεις και είναι λυπηρό να βλέπεις παιδάκια να κάνουν μάθημα σε προβληματικές αίθουσες και ιδιαίτερα στο Ωραιόκαστρο.

Από εκεί που ένας δήμος πρωταγωνιστούσε στις εξελίξεις, ξαφνικά κατάντησε κομπάρσος. Κόσμος επιστρέφει στον Εύοσμο και στο Κορδελιό, επειδή αυτές οι περιοχές αναπτύχθηκαν πιο γρήγορα. Υπάρχει αδυναμία, ανικανότητα και έλλειψη διάθεσης ή πολιτικής βούλησης. Όλα αυτά βάλτε τα μαζί και θα συνθέσουμε την εικόνα της σημερινής διοίκησης».

Loading