Με υψηλό επιτόκιο 3,6% το νέο 5ετές ομόλογο

Με αρκετά υψηλό επιτόκιο της τάξης του 3,6% έκλεισε το βιβλίο των προσφορών για το νέο πενταετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου.

propoli

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, με ένα επιτόκιο το οποίο ξεπερνά το όριο του 3,5% που είχε θέσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, πλησιάζει εκείνο με το οποίο δανείζονται χώρες όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, ενώ απέχει αισθητά από εκείνο με το οποίο δανείζονται οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ιταλία πληρώνει 1,57% για τα 5ετή ομόλογά της, η Πορτογαλία 0,46% και η Ισπανία μόλις 0,2%.

Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%. Στην όλη διαδικασία κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν τέσσερις φορές το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ.

Ικανοποίηση Τσακαλώτου για το ομόλογο

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που είχε το ομόλογο, υποστηρίζοντας πως «ξεπέρασε κάθε προσδοκία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Loading