Πηγή φωτ: ΑΠΕ

“Φρένο” Μέρκελ στις διαπραγματεύσεις Β.Μ. & Αλβανίας

Έντονη είναι η διαφωνία που αναπτύχθηκε μεταξύ των κομμάτων της Γερμανίας και συγκεκριμένα, του κυβερνητικού συνασπισμού, στο βασικό θέμα που αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο της Αλβανίας όσο και της Βόρειας Μακεδονίας.

propoli

Συγκεκριμένα, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απάντησε αρνητικά στην επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση έναρξη των συνομιλιών, κάτι που προκάλεσε και τη διαφωνία στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα SZ και ο οικονομικός ιστότοπος Finanzen.de η Καγκελάριος μιλώντας χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανίας, τόνισε ότι μια σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί από τη Bundestag τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.

Κάτι που δεν άρεσε ιδιαίτερα στους εκπροσώπους του SPD. «Λυπούμαι πολύ για το γεγονός ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απορρίπτει αυτό που είχε υποσχεθεί έναν χρόνο πριν, να ξεκινήσουν δηλαδή τον Ιούνιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ (SPD) στην SZ, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες «έχουν κάνει τα μαθήματά τους».

«Με το βλέμμα στη δική μας ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε αξιόπιστοι και να στείλουμε θετικά μηνύματα. Όλα τα άλλα θα αποτελούσαν απροσεξία από άποψη εξωτερικής πολιτικής» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Την ίδια ώρα πάντως, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, υιοθετώντας την άποψη της κυβέρνησης που σημείωσε πως αυτό «θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο».

Loading