INTIME

Χτυπήθηκε αλλά δεν βιάστηκε στη φυλακή ο 19χρονος

Χτυπήθηκε αλλά δεν βιάστηκε στη φυλακή ο 19χρονος που κατηγορείται ότι μαζί με έναν 21χρονο βίασαν και δολοφόνησαν τη φοιτήτρια στη Ρόδο…

propoli

Η ιατροδικαστική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε μετά τον ξυλοδαρμό του από άλλους κρατούμενους είχε αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού.Η εξέταση έγινε γιατί ο ίδιος είχε την υποψία ότι ενδεχομένως να είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά όταν έχασε τις αισθήσεις του κατά την επίθεση που δέχτηκε.

Ήδη αποφασίστηκε η μεταγωγή του 19χρονου σε άλλη φυλακή, ενώ για το συμβάν διεξάγεται αστυνομική προανάκριση και παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Την απερίφραστη καταδίκη του για το συμβάν που σημειώθηκε στις φυλακές Αυλώνα εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου σε σχέση με το συμβάν της επίθεσης:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βίας που εκδηλώνεται από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στη φυλακή, σ’ ένα χώρο που διέπεται από κανόνες και πρέπει να επικρατούν συνθήκες ασφάλειας για όλους. Σ’ ένα κράτος δικαίου τέτοια περιστατικά δεν έχουν θέση. Γι’ αυτό άλλωστε ήδη με το ν. 4322/2015 θεσμοθετήσαμε την αθροιστική έκτιση ποινών που επιβάλλονται για εγκλήματα βίας τα οποία τελούνται στις φυλακές.

Ως προς τη συγκεκριμένη υπόθεση: Διευκρινίζεται, κατ’ αρχάς, ότι την αρχική επιλογή του τόπου φυλάκισης δεν την κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά η Εισαγγελική Αρχή. Μόλις έγινε, ωστόσο, γνωστό ότι ο 19χρονος προσωρινά κρατούμενος Α.Λ. θα εισαγόταν στο Κ.Κ. Αυλώνα δόθηκαν ξεκάθαρες εντολές στους υπευθύνους για τη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας της ζωής και της σωματικής του ακεραιότητας. Ακολούθως τοποθετήθηκε μόνος του σε κελί σε ειδικό χώρο, ξεχωριστό από τους κοινούς χώρους κράτησης, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με άλλους κρατουμένους. Ωστόσο, συγκρατούμενοί του αφού παραβίασαν τρεις πόρτες έφτασαν σ’ αυτόν και του επιτέθηκαν λεκτικά και σωματικά. Ο κρατούμενος εκτός του ιατρικού ελέγχου, υπεβλήθη, μετά από σχετική παραγγελία και σε ιατροδικαστική εξέταση, με αρνητικό αποτέλεσμα ως προς την ύπαρξη ευρημάτων βιασμού. Για το συμβάν διεξάγεται ήδη αστυνομική προανάκριση ενώ παραγγέλθηκε εισαγγελική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Για λόγους προστασίας του κρατουμένου αποφασίστηκε ήδη η μεταγωγή του σε άλλο Κατάστημα Κράτησης».

Loading