Αυτοψία: Εικόνες εγκατάλειψης στο Καυτανζόγλειο (pics)

Αυτοψία: Εικόνες εγκατάλειψης στο Καυτανζόγλειο (pics)

Η εικόνα είναι απογοητευτική! Το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο μαραζώνει εγκαταλελειμμένο μέρα με τη μέρα. Ταρτάν στο κεντρικό στάδιο δεν υπάρχει. Παρά το γεγονός ότι σύλλογοι του στίβου συνεχίζουν να προπονούνται κανονικά στις εγκαταστάσεις του, το στολίδι της Θεσσαλονίκης –όπως αποδεικνύεται και από την αυτοψία του politik.gr – δεν θυμίζει σε τίποτα πως πρόκειται για το μεγαλύτερο στάδιο της πόλης.

Κυβερνήσεις που υποσχέθηκαν ότι θα προχωρήσουν σε βελτιωτικές κινήσεις όχι μόνο δεν ενήργησαν άμεσα, αλλά είναι ενδεικτικό, ότι στη θέση του ταρτάν το μόνο που υπάρχει πλέον σήμερα είναι άσφαλτος. Άρα δεν υπάρχει και άθληση.

Το ίδιο τραγική και η εικόνα στο εσωτερικό. Εκεί όπου δεκάδες αθλητές, οι οποίοι χαρίζουν μετάλλια στη χώρα μας, προπονούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ψευδοροφές που υποχωρούν, σοβάδες που ξεφλουδίζουν από την υγρασία, λούκια που στάζουν, συνθέτουν μια εικόνα, όχι μόνο εγκατάλειψης του σταδίου, αλλά θέτουν πλέον ανοικτά ακόμη και θέμα ασφάλειας των ανθρώπων που φιλοξενούνται στους χώρους του.

Και βέβαια αυτή, δεν είναι μια εικόνα τωρινή. Σχεδόν από το 2004 οπότε και έγιναν οι εργασίες ανάπλασης για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, το στάδιο αφέθηκε στην τύχη του. Όπως συνέβη και με τις εγκαταστάσεις των κολυμβητηρίων πολύ πρόσφατα, όπως και με τα υπόλοιπα Ολυμπιακά Έργα, αυτές ήταν και οι τελευταίες εργασίες που έγιναν.

Είναι επίσης γεγονός, ότι η νέα διοίκηση του Καυτανζογλείου, υπό την προεδρία της Καλυψούς Γούλα, είναι πολύ πρόσφατη για να προλάβει να δώσει λύσεις στα καίρια και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το στάδιο. Ωστόσο, οι εικόνες δεν αφήνουν άλλα χρονικά περιθώρια σε κανέναν. Η λύση πρέπει να έρθει και πρέπει να έρθει άμεσα τόσο από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη όσο και από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, φορείς που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την σημερινή εικόνα και να χρηματοδοτήσουν γενναία την ανάπλαση του γηπέδου σε συγκεκριμένους χώρους.

Μέχρι να συμβεί αυτό, οι Σύλλογοι συνεχίζουν να προπονούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες, ενώ στελέχη τους δεν παραβλέπουν τα προβλήματα. «Υπάρχει πλέον κίνδυνος ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, που στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά» τονίζουν.

Ελπίζουμε ότι οι σημερινές εικόνες θα φτάσουν εκεί που πρέπει και θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους.

Δελής: «Η υποχρηματοδότηση δημιουργεί το πρόβλημα»

Αφορμή για τη σημερινή αυτοψία του politik.gr στο Καυτανζόγλειο, αποτέλεσε η πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή, προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο στάδιο της πόλης. Όπως κατήγγειλε σήμερα στον Flash 99,4 ο κ. Δελής ο ετήσιος προϋπολογισμός του κράτους για τις αθλητικές εγκαταστάσεις φτάνει μόλις και με τα βίας τις 800.000 ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή ταρτάν στο Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο δεν υφίσταται. Είναι τελείως διαλυμένο, είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο ακόμη και για να περπατήσει κανείς, πολύ περισσότερο για να αθληθεί. Έτσι είναι το Καυτανζόγλειο και οι φίλαθλοι της πόλης το γνωρίζουν. Είχε ανακατασκευαστεί με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έκτοτε εγκαταλείφθηκε παντελώς στην τύχη του, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία όπου υποχρηματοδοτήθηκε με συνέπεια βασικές του εγκαταστάσεις να έχουν σοβαρά προβλήματα, όπως για παράδειγμα το κεντρικό ταρτάν του Σταδίου το οποίο δεν υπάρχει. Όπως δεν υπήρχε για μια δεκαετία ούτε το βοηθητικό ταρτάν, το οποίο αργότερα ανακατασκευάστηκε. Για τους φίλους του στίβου, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι, για όσους πάνε τα παιδιά τους στα συγκεκριμένα αθλήματα και πολύ καλά κάνουν,  κάτι πρέπει να γίνει» τόνισε αρχικά ο κ. Δελής.

Και πρόσθεσε πως «ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά, πως τα διασυλλογικά πρωταθλήματα, ανάμεσα σε διάφορους συλλόγους, γινόταν στο Δημοτικό Στάδιο των Αμπελοκήπων, που αποτελεί μια βοηθητική κατασκευή για την πόλη. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα του Εθνικού Καυτανζογλείου Σταδίου είναι σημαντικό για την Θεσσαλονίκη γι’ αυτό και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη ερώτηση, η οποία κατατέθηκε πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε κόλλημα και εμείς το σεβαστήκαμε. Προγραμματίζεται να συζητηθεί τη Δευτέρα και ελπίζουμε πως αυτή τη φορά θα ανταποκριθεί. Διότι ο υφυπουργός είναι αυτός που πρέπει να δώσει και την απάντηση, αλλά και αυτός που πρέπει να δώσει και τη λύση με τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του ταρτάν η οποία σταμάτησε για ανεξήγητους λόγους επικαλούμενοι τις βροχές».

«Δεν υπάρχουν χώροι για 47 συλλόγους στίβου»

Σε συνέχεια της τοποθέτησής του ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «τα αθλητικά σωματεία της πόλης που διαθέτουν τμήμα στίβου είναι 47. Και οι αθλητές, μικροί και μεγάλοι ξεπερνούν τους 2.000. Μιλάμε δηλαδή για έναν πολύ μεγάλο όγκο  αθλητών, που εμείς φυσικά θα θέλαμε να είναι ακόμη μεγαλύτερος. Και βέβαια να προσθέσουμε ότι υπάρχει και ένα κομμάτι, του λεγόμενου πρωταθλητισμού, που διαθέτει 25 αθλητές Εθνικών Ομάδων και λειτουργεί επίσης στο Καυτανζόγλειο, αλλά στο βοηθητικό δεν χωράνε».

Ο κ. Δελής γνωστοποίησε ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο στους εξωτερικούς χώρους του Καυτανζόγλειου, αλλά και στο εσωτερικό. «Στις συναντήσεις που είχαμε με παράγοντες των συλλόγων, μας γνωστοποιήθηκε ότι προβλήματα υπάρχουν και στους κλειστούς χώρους του σταδίου. Και εκεί πραγματικά υπάρχει πολύ μεγάλη «ασφυξία». Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι πρόκειται για ζητήματα που χρειάζονται λύση επειγόντως. Ελπίζουμε και θα πιέσουμε προς την κατεύθυνση της επίλυσης τους. Γι’ αυτό εξάλλου καταθέσαμε και την ερώτηση στη Βουλή».

Σ’ ότι αφορά τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης για άμεσες λύσεις στο Καυτανζόγλειο, ο κ. Δελής τόνισε ότι «οι λόγοι που δεν προχώρησαν οι εργασίες είναι λίγο – πολύ γνωστοί. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και αυτές πριν από τη συγκεκριμένη υποχρηματοδότησαν το Καυτανζόγλειο. Δεν μπορεί ένας αθλητικός οργανισμός του μεγέθους του Εθνικού Σταδίου να χρηματοδοτείται με ετήσιο προϋπολογισμό 800.000 ευρώ. Δεν μιλάμε για μια απλή υποδομή. Πως να συντηρηθεί ένας τόσο μεγάλος χώρος που απευθύνεται σε τόσες πολλές και σημαντικές αθλητικές δραστηριότητες με αυτά τα ποσά; Δεν λέω να ενισχυθεί, αλλά να συντηρηθεί. Ούτε και η προηγούμενη κυβέρνηση –δυστυχώς μέχρι σήμερα ούτε και η σημερινή – δείχνουν διάθεση να αυξήσουν αυτό το ποσό. Διότι πρέπει να ξέρετε ότι εντός του Σταδίου υπάρχουν όργανα των αθλημάτων του Στίβου τα οποία δεν είναι μόνο ακατάλληλα προς χρήση, αλλά και επικίνδυνα. Για την ακρίβεια έχουν τα κακά τους χάλια. Η υποχρηματοδότηση βέβαια έχει πάντα μια δικαιολογία, τονίζοντας ότι «η χώρα δεν έχει τόσα χρήματα για να δαπανήσει». Εμείς επιμένουμε και λέμε πως είναι ζήτημα προτεραιοτήτων και από εκεί κρίνεται μια πολιτική».

Μιλώντας για ανάλογες ελλείψεις σε άλλους αθλητικούς χώρους της Θεσσαλονίκης (π.χ. σε Κολυμβητήρια), ο βουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως «παλιότερα είχαμε τη λειτουργία μόλις ενός κολυμβητηρίου στην πόλη. Όπως και να έχει οι αθλητικές υποδομές της Θεσσαλονίκης είναι πολύ πιο κάτω από τις ανάγκες της. Και ελπίζουμε ότι ο κ. υφυπουργός θα ανταποκριθεί άμεσα για να αλλάξει η εικόνα. Εάν δεν το κάνει, η ερώτηση μας θα τίθεται μέχρι να απαντηθεί».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ στον Flash 99,4:

Loading