Έκθεση με τις ζώνες θαλάσσιων δικαιοδοσιών που έχει διεκδικεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αφορά στην εργασία του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλίας-Αεροπορίας-Συνόρων, Πρέσβη Τσαγατάι Ερτζίγιες.
Το πόνημα έχει ημερομηνία 20/12/2019 και φέρει τον τίτλο: «Ανατολική Μεσόγειος Οριοθέτηση Ζωνών Θαλάσσιων Δικαιοδοσιών – Οι πολιτικές και νομικές θέσεις της Τουρκίας».
Σε αυτό υπάρχουν χάρτες με τις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν όλες οι πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του ψευδοκράτους.
Η έκθεση αποκαλεί μάλιστα τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου “μαξιμαλιστικές” και “παράνομες” από άποψη διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με το κυπριακό μέσο.
Σε άλλο σημείο παρουσιάζει σε ποιες περιοχές γύρω από την Κύπρο συγκρούονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της κάθε πλευράς, αλλά και πού διατηρεί αυτή τη στιγμή ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα η Τουρκία.
Ο Τσαγατάι Ερτζίγες παρουσιάζει επίσης χάρτη με όλα τα τεμάχια, όπως τα έχει κατατμήσει, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, καλύπτοντας όλη σχεδόν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Σημειώνεται πως η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κύπρου και του Καστελορίζου δεν αναγνωρίζονται στο χάρτη του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Στην 28σέλιδη έκθεση παρατίθενται επίσης αποφάσεις (με χάρτες) διεθνών δικαστηρίων σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών άλλων χωρών τις προηγούμενες δεκαετίες, ενώ στο τέλος παρουσιάζεται το ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας για την ΑΟΖ στην ανατ. Μεσόγειο.
«Κανένα σχέδιο χωρίς εμάς»
Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε την προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται να πετύχει κανένα σχέδιο για την ανατολική Μεσόγειο, από το οποίο έχει αποκλειστεί η Τουρκία.
Ο Ιμπραΐμ Καλίν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας ότι οι συμφωνίες που σύναψε με τη Λιβύη είναι νόμιμες, ενώ αντέδρασε στα σχέδια της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ- για τον East Med- στην ανατολική Μεσόγειο. «Κανένα σχέδιο δεν πρόκειται να πετύχει στη Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καλίν και προειδοποίησε ότι αν αποκλειστεί η Τουρκία, τότε η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο κάθε άλλο παρά ήρεμη θα είναι.
Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη- για τα θαλάσσια σύνορα και για στρατιωτική συνεργασία- ο Καλίν υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα έπρεπε να ενοχλεί τις άλλες χώρες. Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τις αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι όταν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος κάνουν αντίστοιχες συμφωνίες, κανείς δεν αντιδρά.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αποστολή Τούρκων στρατιωτών
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να στείλει η Τουρκία στρατιώτες στη Λιβύη, μετά την έγκριση της συμφωνίας των δύο πλευρών για στρατιωτική συνεργασία, ο Καλίν υπενθύμισε ότι θα πρέπει να δοθεί επιπλέον έγκριση από την τουρκική Βουλή, όπως γίνεται και αναφορικά με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ή το Ιράκ.
«Θα πρέπει να υπάρξει ένα ψήφισμα, ανάλογα με τις εξελίξεις εκεί. Το θέμα είναι υπό επεξεργασία στη Βουλή. Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο για το περιεχόμενο του ψηφίσματος», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος. «Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε τα βήματα που απαιτούνται. Αυτό μπορεί να είναι στη μορφή στρατιωτικής εκπαίδευσης, υποστήριξης σε άλλους τομείς, ή πολιτική στήριξη», συμπλήρωσε.
Τουρκία: Πρέπει να σταματήσουν αμέσως τον Χαφτάρ
Αναφορικά με την κατάσταση στη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας σχολίασε ότι χώρες στέλνουν όπλα και μισθοφόρους, σαμποτάροντας την προσπάθεια για επίλυση της κρίσης.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Χαλίφα Χαφτάρ», είπε για τον ηγέτη του Εθνικού Λιβυκού Στρατού. «Οι επιθέσεις του Χαφτάρ πρέπει να σταματήσουν αμέσως, διαφορετικά θα είναι αναπόφευκτος ένας πιο αιματηρός εμφύλιος. Συνεχίζουμε να δίνουμε την απαραίτητη υποστήριξη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνο τον λαό της Λιβύης σε αυτές τις δύσκολες ημέρες», συμπλήρωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν.