Ανακοίνωση – «καμπανάκι» υγειονομικών συνδικαλιστών για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
EUROKINISSI @ Γ. Κωνσταντινίδης

Ανακοίνωση – «καμπανάκι» υγειονομικών συνδικαλιστών για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση, που περιγράφει την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο της πανδημίας και ζητά την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση, εξέδωσαν υγειονομικοί συνδικαλιστές των νοσοκομείων της περιοχής.

Το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων COVID-19 που εντοπίζονται πανελλαδικά, ο μεγάλος αριθμός στη Θεσσαλονίκη αλλά και τα θετικά κρούσματα σε υγειονομικό προσωπικό σε νοσοκομεία της χώρας (και της Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου) αναδεικνύουν τις τεράστιες ανεπάρκειες και τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το χρόνο που κερδήθηκε από το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν ισχυροποίησε το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ενδεικτικό της κατάστασης στο χώρο είναι το γεγονός ότι από το 2018 δεν έχει υλοποιηθεί καμία προκήρυξη για μόνιμο μη ιατρικό προσωπικό στις δημόσιες μονάδες υγείας με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί οι 3500 συνταξιοδοτήσεις που έγιναν όλη αυτή την περίοδο. Ταυτόχρονα τα κενά σε ιατρικό προσωπικό παραμένουν μεγάλα και καλύπτονται και αυτά με επικουρικούς – συμβασιούχους ορισμένου χρόνου – ιατρούς.

Ήδη εν μέσω πανδημίας το υπουργείο στέλνοντας εντολή στις διοικήσεις να κοστολογήσουν την παραμονή των επικουρικών μέχρι το τέλος του χρόνου προμηνύει τη μη ανανέωση ορισμένων ειδικοτήτων επικουρικών εργαζομένων.

Επιπρόσθετα, αναμένοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα νοσοκομεία δεν μπόρεσαν, λόγω της ένδειας των υποδομών τους, να οργανώσουν ακόμη και κτιριακά τον έλεγχο των ύποπτων περιστατικών.

Εμφανίζονται φαινόμενα τραγελαφικά με συγχρωτισμό “ύποπτων” περιστατικών και μη, ασθενείς να συνωστίζονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα έπρεπε σε αυτήν την φάση να παίζει καθοριστικό ρόλο και άρα να έχει ενισχυθεί αποφασιστικά, με την πλήρη απαξίωση του από τις κυβερνητικές πολιτικές διαχρονικά (ελλείψεις προσωπικού και ειδικοτήτων, κλειστά εργαστήρια κλπ…), στέκεται αδύναμο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες του λαού.

Από την άλλη τα υγειονομικά πρωτόκολλα αποκτούν δύο έντονα χαρακτηριστικά αυτό της ελαστικότητας και αυτό της περιοδικότητας. “Τι συμβαίνει στην αγορά και τι κοστίζει” είναι αυτό που επικρατεί ως λογική και στις επιτροπές των υπουργείων.

Είμαστε ήδη μπροστά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης μας είναι οριακή. Ορισμένα παραδείγματα από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης:

Στο ΑΧΕΠΑ (νοσοκομείο αναφοράς Covid-19):

1. Μεγάλο μέρος των κενών του προσωπικού καλύπτεται από εργαζόμενους- συμβασιούχους του ΟΑΕΔ που πολλές από αυτές λήγουν τον Νοέμβριο.

2. Είναι έντονη η εντατικοποίηση της εργασίας ενώ μεγάλο μέρος των ρεπό δεν έχει δοθεί.

3. Λόγω των κενών στις οργανικές θέσεις έχουμε μετακίνηση προσωπικού από τμήμα σε τμήμα για την κάλυψη των εφημεριών στα ΤΕΠ με ότι σημαίνει αυτό για τον κίνδυνο διασποράς.

4. Οι χειριστές του ακτινολογικού στις εφημερίες καλύπτουν οι ίδιοι και τα θετικά περιστατικά.

Στο Παπαγεωργίου:

1. Οι 300 περίπου κενές θέσεις καλύπτονται από 220 περίπου εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας με αποτέλεσμα, παρά την επιστροφή του προσωπικού από άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων, η υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες να είναι ακόμα εμφανής.

2. Στη λογική του κόστους-οφέλους, ενώ απ’ τη μια αυξάνονται οι πιο “κερδοφόρες” δραστηριότητες (π.χ. χειρουργεία), απ’ την άλλη στο όνομα της αποφυγής του συγχρωτισμού, παίρνονται αποφάσεις για μείωση των πιο δαπανηρών (π.χ. χημειοθεραπείες λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων). Με το ίδιο επιχείρημα, αποφασίστηκε η κατάργηση των ραντεβού των εξωτερικών ασθενών για αιμοληψίες (αν και κάτω από τις παρεμβάσεις του σωματείου ξεκίνησε η επαναλειτουργία τους).

3. Σημαντικά προβλήματα προκύπτουν και στη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών -απόρροια των συγκεχυμένων οδηγιών του υπουργείου.

Στο Ιπποκράτειο:

1) Λόγω αδειών και σοβαρής έλλειψης προσωπικού και προκειμένου να καλύψουν τις βάρδιες στα τμήματα του Covid-19 μεταφέρεται προσωπικό από τμήμα σε τμήμα άναρχα χωρίς κανένα προγραμματισμό. Οι νοσηλευτές δουλεύουν 9-10 μέρες χωρίς ρεπό.

2) Το μηχάνημα PCR του Ιπποκράτειου για τις εξετάσεις Covid-19 μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ξάνθης.

Στο Παπανικολάου (νοσοκομείο αναφοράς Covid-19):

1. Υπάρχουν και εδώ σοβαρές ελλείψεις μόνιμου προσωπικού ενώ υπάρχουν συμβασιούχοι που λήγουν οι συμβάσεις τους σταδιακά και απολύονται.

2. Η Α’ ΜΕΘ λειτουργεί μικτά ( Covid-19 επιβεβαιωμένα- ύποπτα και γενικά περιστατικά) παρά τις ενστάσεις των εργαζόμενων για τα θέματα ασφάλειας των ασθενών. Τα τεστ για τον Covid-19 δεν γίνονται στο νοσοκομείο αλλά σε ιδιωτικά εργαστήρια με συνέπεια την μεγάλη καθυστέρηση στην διάγνωση και θεραπεία των Covid-19, και μη, ασθενών.

3. Υπάρχουν μεγάλες αναμονές σε ραντεβού και χειρουργεία.

Στο Θεαγένειο:

1. Οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο είναι 220 ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων 91.

2. Το Κέντρο Προληπτικού Ελέγχου άνοιξε μόλις τα μέσα Ιούλιο για δύο εβδομάδες ενώ υπάρχουν ερωτηματικά αν θα ανοίξει σε περίπτωση νέου κύματος Covid-19 ή θα παραμένει κλειστό όπως στη διάρκεια του πρώτου κύματος.

3. Τα πρωινά εξωτερικά ιατρεία λειτουργούν στο 100% χωρίς ο χώρος να έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των ασθενών.

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να σταματήσει την κοροϊδία. Επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες τις πριν να είναι πολύ αργά. Τώρα να παρθούν μέτρα.

Να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις μονάδες υγείας. Ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Μόνιμο μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης.

Να αυξήσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ.

Να καλύψει τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές δομές με το αναγκαίο υλικό, μέσα και υποδομές.

Να προχωρήσει σε επίταξη ξενοδοχείων στα οποία θα μπορούν να διαμένουν υγειονομικοί στη διάρκεια της πανδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι από τη διασπορά του ιού και της νόσου.

Να προχωρήσει συστηματικά σε μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ τόσο των υγειονομικών, των χρόνιων πασχόντων των εργαζόμενων στην πρόνοια και των περιθαλπομένων στα ιδρύματα όσο και γενικά του πληθυσμού. Επίταξη των διαγνωστικών μέσων των ιδιωτικών εργαστηρίων.

Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.

Τα τελευταία γεγονότα με τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα σε οίκους ευγηρίας σε Ασβεστοχώρι και Εύοσμο αναδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές πρόνοιας και επιβάλουν ειδικά μέτρα αλλά και έλεγχο των μέτρων στα προνοιακά ιδρύματα.

Οι εκλεγμένοι στα ΔΣ των σωματείων εργαζόμενων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης:

Άγγου Φωτεινή, μέλος του ΔΣ στο σωματείο εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο

Ακριτίδου Μαρίνα, μέλος του ΔΣ στο σωματείο εργαζόμενων στο Θεαγένειο

Αλατζά Γιώτα, μέλος του ΔΣ στο σωματείο εργαζόμενων στο Ιπποκράτειο

Βούλτσιος Σάκης, Γραμματέας του σωματείου εργαζόμενων στο ΑΧΕΠΑ

Γιαμουρίδου Άννυ, μέλος του ΔΣ στο σωματείο εργαζόμενων στο Θεαγένειο.

Γραμματικοπούλου Αθηνά, Γραμματέας στο σωματείο εργαζόμενων στο Θεαγένειο.

Δάγκου Κατερίνα, μέλος ΔΣ στο σωματείο εργαζόμενο στον Αγ. Δημήτριο

Δάτσης Γιώργος, μέλος ΔΣ στο σωματείο εργαζόμενων στον Αγ. Δημήτριο

Καραχρήστος Χρήστος, Γραμματέας της ΕΝΙΘ

Καρκαλέτσης Κώστας, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ

Μπακιρλή Ελένη, μέλος ΔΣ στο σωματείο εργαζόμενων στο ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ

Παντουλάρης Γιάννης, μέλος ΔΣ στο σωματείο εργαζόμενων στο ΨΝΘ και μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ

Ρούμκου Σοφία, μέλος ΔΣ στο στο σωματείο εργαζόμενων στο Παπαγεωργίου

Τασσιούδης Θανάσης, μέλος του ΔΣ στο σωματείο εργαζόμενων στο Παπαγεωργίου

Τεμερτζίδου Συμέλα, μέλος του ΔΣ στο σωματείο εργαζόμενων στο Παπανικολάου

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: 217 νέα κρούσματα – 3 νέοι θάνατοι

Loading

Play