Την αναγκαιότητα της «επιτάχυνσης της ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Λιβύη, προκειμένου να μην επεκταθεί το «λιβυκό χάος» στη Μεσόγειο και κερδίσει ξανά έδαφος η τρομοκρατία, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη.
«Το χάος που κυριαρχεί στην Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη την Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν εγκανιάζοντας το νέο γερμανοτουρκικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Άγκελα Μέρκελ.
«Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα», απείλησε ο Ερντογάν, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμάτευσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής – έκτασης 18 σελίδων – που αποφαίνεται ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης.
«Να βάλουμε τέλος στην κρίση»
«Στόχος μας είναι να βάλουμε τέλος στην κρίση», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «η Τουρκία θα επιδείξη αλληλεγγύη στους Λίβυους αδελφούς και αδελφές». Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του θα σεβαστεί τα βήματα τα οποία έγιναν στο Βερολίνο, στις 19 Ιανουαρίου.
Μέρκελ και Ερντογάν θα έχουν επίσης συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών το απόγευμα. Εκτός της Λιβύης, η κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες την ώρα που η επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού κατά της επαρχίας του Ιντλιμπ έχει προκαλέσει την έξοδο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της εμπόλεμης περιοχής.
Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί συστηματικά την πολύ αποτελεσματική για το Βερολίνο απειλή της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καταγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση για μη εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στη χορήγηση προς την Αγκυρα οικονομικής υποστήριξης για τα τέσσερα εκατομμύρια σύρων προσφύγων που ζουν στο τουρκικό έδαφος.
Η Αγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ανάμεσά τους τον διαπρεπή δικηγόρο Βεϊζέλ Οκ και τον δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, η φυλάκιση του οποίου το 2017 προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αγκυρα.
«Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μίας κρίσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τον τερματισμό της καταστολής πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στην Αγγελα Μέρκελ και τον τούρκο πρόεδρο», πιστεύει ο Αντριου Γκράντνερ, ο ειδικός για την Τουρκία της Διεθνούς Αμνηστίας.