Στη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται προς την εξάλειψη της ανομίας εντός του campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο Πρύτανης, Ν. Παπαϊωάννου, μιλώντας στον ρ/σ Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο».
Συγκεκριμένα αναφερόμενο στην αισθητή μείωση των παραβατικών περιστατικών στους χώρους του Πανεπιστημίου, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε αρχικά: «Χαίρομαι για το θέμα που θίγεται αν και πρακτικά θα ήθελα και στόχος μας είναι την επόμενη φορά που θα μιλήσουμε να μην αναφερθούμε στα αυτονόητα που πετύχαμε, αλλά για το επιστημονικό αποτύπωμα και την εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος» και πρόσθεσε: «Για το θέμα της ασφάλειας, εκείνο που θέλω να πω είναι ότι πρώτη προτεραιότητα που είχα θέσει πριν ακόμα εκλεγώ ως Πρύτανης ήταν η διασφάλιση της κανονικότητας στην καθημερινότητα του Πανεπιστημίου. Και αυτή η διασφάλιση τους τελευταίους έξι μήνες αποτυπώνει μια μετρήσιμη διαφορά. Πάντοτε υποστήριζα ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας μόνοι μας. Και προφανώς ότι σ’ αυτό το θέμα, είναι μαζί μας και η κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, ανοίξαμε το Πανεπιστήμιο στην κοινωνία και το κλείσαμε στην ανομία.
Και τι κάναμε; Κάποιες πολύ απλές παρεμβάσεις. Πρώτα από όλα, όταν κάποιος φεύγει από το σπίτι του, κλειδώνει την πόρτα. Έτσι λοιπόν και εμείς, το βράδυ μετά τις 21.30 κλειδώνουμε τις 65 από τις 67 πόρτες. Μόνο δύο μένουν ανοικτές. Η μία από την πλευρά της Φιλοσοφικής Σχολής και μία από την Εγνατία. Η πρώτη κλείνει στις 23.00. Και θα ρωτήσει κάποιος. Μα δεν μπορεί να πηδήξει κάποιος τα κάγκελα από οποιοδήποτε σημείο; Βεβαίως και μπορεί να γίνει. Ταυτόχρονα όμως, ενισχύσαμε περισσότερο τη φύλαξη από την ιδιωτική εταιρεία, η οποία τόσο με τα πεζοπόρα, όσο και με τα εποχούμενα τμήματα, όλη την ημέρα και όλο το βράδυ, κρατά πλέον τον campus, ασφαλές.
Στο πλαίσιο αυτό τους τελευταίους έξι μήνες είχαμε μόνο δύο καταγγελίες για κλοπή πορτοφολιού –κι αυτό έγινε κοντά στην περιοχή του ΑΧΕΠΑ όπου δεν μπορούμε να έχουμε τη φύλαξη που έχουμε μέσα στο campus – και θραύση κρυστάλλων αυτοκινήτου που ήταν σταθμευμένο στα όρια της περιοχής. Άρα λοιπόν έγιναν δράσεις που τις κάναμε μόνοι μας. Και αυτό το καταφέραμε με συμμάχους τους καθηγητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, αλλά και την Πολιτεία. Εννοώ δηλαδή την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που αφουγκράστηκε την κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα και αποκατέστησε το ακαδημαϊκό άσυλο στην πραγματική του έννοια.
Ξέρετε το άσυλο δεν είναι μόνο μια θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης πανεπιστημιακής μας σκέψης είναι και οι αρχές που μας ορίζουν και μας καθοδηγούν. Όλα αυτά συνθέτουν τις αρχές της ακαδημαϊκότητας. Και όταν όλα αυτά η Πολιτεία τα ενστερνίζεται μας δίνει ακόμη περισσότερη ώθηση στο να δράσουμε.
Έτσι, με βάση τον νόμο του καλοκαιριού, επειδή πολλά έχουν ακουστεί, θεωρώ ότι η πρόβλεψη για την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη δεν έβαλε απλώς τέλος στο παράλογο, αλλά ήταν και μια αυτονόητη αναγνώριση ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Άρα λοιπόν, όλων τα δικαιώματα και παντού, πρέπει να προστατεύονται. Είμαστε δε στην ευχάριστη θέση να πούμε, ότι δεν ζητήσαμε ποτέ τη συνδρομή της αστυνομίας. Ότι πετύχαμε, το πετύχαμε μόνοι μας».
Νέος φωτισμός και ρυμοτομία σε λίγους μήνες
Σε ερώτηση για το αν μπορεί κανείς να εικάσει ότι εξαλείφθηκε πλήρως η ανομία εντός του ΑΠΘ ο Πρύτανης υπογράμμισε: «Προφανώς και όχι. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι ο ναρκέμπορος ή ο οποιοσδήποτε παραβατικός επειδή κάποια στιγμή εκδιώχθηκε από κάπου δεν θα συνεχίσει να μπαίνει μέσα. Εχθρός του καλού όμως, είναι το καλύτερο. Έτσι θα συνεχίσουμε στον βαθμό που μπορούμε να διατηρήσουμε αυτήν την καλή εικόνα και με τα έργα που θα γίνουν και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να τη βελτιώσουμε. Με τον φωτισμό και τη νέα ρυμοτομία».
Τέλος στο ερώτημα για το αν ο νέος φωτισμός θα αλλάξει ακόμη περισσότερο την εικόνα του campus ο Ν. Παπαϊωάννου σημείωσε: «Προφανώς, αφού η νύχτα θα γίνει μέρα μέσα στο campus. Ήδη αυτά τα έργα έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες».