Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη αρχίσει να αξιοποιείται ευρέως στον τομέα της Καρδιολογίας και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Στην πρωτοπορία της παγκόσμιας έρευνας βρίσκεται ο Αντώνης Αρμούντας, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και κύριος ερευνητής στο Cardiovascular Research Center του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Ο ίδιος δηλώνει ότι «Όταν μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη και αν θέλουμε να έχουμε μια παροχή υγείας για όλους, είναι αναγκαίο να συμπεριλάβουμε όλους τους ανθρώπους», αναδεικνύοντας τη σημασία της ισότιμης πρόσβασης σε τεχνολογίες υγείας.
Ο Αντώνης Αρμούντας, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, μοιράζεται την εμπειρία του από την πορεία του από την Ελλάδα στα κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής. Αφού σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η απόφασή του να στραφεί στη Βιοϊατρική Μηχανική φαίνεται να προήλθε από τη «κρίση μέσης ηλικίας» ενός τριτοετούς φοιτητή. Εξηγεί ότι «Η αίσθηση προσφοράς αποτελεί κομβικό στοιχείο στον τρόπο σκέψης μου, στα κίνητρά μου», επισημαίνοντας τη σημασία της ανθρωπιστικής διάστασης της Ιατρικής.
Το 2024, ο Αρμούντας υπηρέτησε ως πρόεδρος σε δύο επιτροπές της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που δημοσίευσαν σημαντικές εκθέσεις σχετικά με τις τεχνολογικές καινοτομίες στον τομέα της καρδιολογίας. Αναφορικά με την υπάρχουσα κατάσταση της τεχνητής νοημοσύνης στην Καρδιολογία, αναφέρει ότι «η τεχνητή νοημοσύνη δεν χρησιμοποιείται ακόμα σε κλινικές εφαρμογές για διάγνωση και θεραπεία», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αντιπροσωπευτικά δείγματα στη διαδικασία εκμάθησης αλγορίθμων.
Η πρόσβαση σε ψηφιακά συστήματα υγείας είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, και ο Αρμούντας τονίζει την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση και παραδειγματικά αναφέρεται στο ψηφιακό φάκελο υγείας, αναγνωρίζοντας ότι «στην τεχνητή νοημοσύνη αυτό δεν είναι αρκετό». Η ενοποίηση των ιατρικών δεδομένων είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της περίθαλψης.
Τέλος, αντιμετωπίζει το ερώτημα αν οι ψηφιακές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα αντικαταστήσουν τον γιατρό, δηλώνοντας ότι «ο κλινικός γιατρός θα είναι απαραίτητο να έχει γνώσεις τεχνητής νοημοσύνης» για να παραμείνει αποτελεσματικός στην ιατρική πρακτική.
*Ο Αντώνης Αρμούντας θα είναι ομιλητής στο συνέδριο «EmTech Europe», που διοργανώνεται από το MIT Technology Review και την εφημερίδα Καθημερινή στις 5 και 6 Μαρτίου στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το φετινό θέμα του συνεδρίου «Καινοτόμες τεχνολογίες για ένα βιώσιμο κόσμο» εξετάζει τις πιο ρηξικέλευθες εξελίξεις σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία και τα προηγμένα υλικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ