Φωτογραφία αρχείου

«Αστακός» η Αθήνα για την επέτειο του Γρηγορόπουλου

Δρακόντεια μέτρα ετοιμάζεται να πάρει η ΕΛ.ΑΣ, για την επετείο των 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 3.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους, με οχήματα και drones στη διάθεσή τους, ώστε να τους βοηθήσουν να ελέγξουν την κατάσταση και να μην επιτρέψουν ακρότητες. Η αστυνομική περιφρούρηση θα είναι πολύ προσεγμένη στην περιοχή των Εξαρχείων, ειδικά στις καταλήψεις, καθώς μπορούν να λειτουργήσουν ως ορμητήριο για τους αντιεξουσιαστές.

Το πλάνο που τέθηκε σε εφαρμογή στην επέτειο του Πολυτεχνείου, είναι αυτό που θα χρησιμοποιηθεί και εν όψει της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Θα οχυρωθεί ολόκληρη η Αθήνα, ακόμη και σε περιοχές όπως η Ακρόπολη και ο Λυκαβηττός (για να μην υπάρξει ακτιβιστική ενέργεια), ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί και στις φυλακές Κορυδαλλού. Παράλληλα, περιφρούρηση θα γίνει και για τις ταράτσες κτιρίων παρακείμενων της πλατείας Εξαρχείων, ώστε να μην παρεισφρήσουν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όσον αφορά τις μαθητικές πορείες, θα υπάρξει στενό μαρκάρισμα από πλευράς της αστυνομίας, ώστε να πραγματοποιηθούν σε ειρηνικό κλίμα και να μην προκύψουν επεισόδια.

propoli

Ευπρέπεια και νηφαλιότητα ζητά η ΕΛ.ΑΣ

Στο σχέδιο της αστυνομίας είναι να εμποδίσει την είσοδο στα πανεπιστήμια για να μην χρειαστεί έπειτα να παρέμβει μέσα σε αυτά. Υπενθυμίζεται ότι στην επέτειο του Πολυτεχνείου τα πρόσωπα του αντιεξουσιαστικού χώρου δεν κατάφεραν να φτάσουν στα πανεπιστήμια, καθώς ο αστυνομικός κλοιός ήταν απροσπέλαστος.

Αναλυτικά, σε έγγραφό της η ΕΛ.ΑΣ ζητά «να δοθούν σαφείς οδηγίες στο προσωπικό για τον τρόπο εκτέλεσης των καθηκόντων τους, την επίδειξη άψογης , ευπρεπούς και με περισσή νηφαλιότητα συμπεριφοράς, την ανάγκη να ευρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Να αντιμετωπίζει ο αστυνομικός με σύνεση και ψυχραιμία κάθε πρόκληση σε βάρος του, χωρίς να ανταποδίδει ύβρεις και λοιπές σε βάρος του ενέργειες». Είναι αναγκαίο οι αστυνομικές δυνάμεις να επιδείξουν σύνεση και ψυχραιμία, καθώς στην επέτειο του Πολυτεχνείου έγιναν ουκ ολίγες καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ. Τέτοιες καταγγελίες μόνο αρνητικά λειτουργούν για το αστυνομικό σώμα, αφού αφενός διχάζουν την κοινή γνώμη, και αφετέρου προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις με σοβαρές συνέπειες.

Το τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη

Η Παρασκευή ωστόσο, προβλέπεται να είναι φορτισμένη και για έναν ακόμη λόγο. Εκείνη την ημέρα, στις 6 Δεκεμβρίου, λήγει το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους καταληψίες ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ώστε να αδειάσουν τα κτίρια στα οποία διαμένουν χωρίς μίσθωση. Ο υπουργός είχε δώσει προθεσμία 15 ημερών, με την Παρασκευή να είναι η τελευταία μέρα αυτής. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως τις προηγούμενες μέρες αναρχικοί “επέστρεψαν πίσω”, όπως ανέφεραν, το τελεσίγραφο, κάνοντας πορεία έξω από το σπίτι του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και πετώντας τρικάκια. Τα τρικάκια έγραφαν συνθήματα όπως “τίποτα δεν τελείωσε”, και “οι ιδέες δεν κλείνονται σε ντουβάρια και δεν εκκενώνονται”.

 

Loading