ΙΝΤΙΜΕ

Καιρός: Αίθριος σήμερα, ψυχρή εισβολή την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός αναμένεται το Σάββατο, με τοπικές βροχές μόνο στα δυτικά ορεινά και ημιορεινά, ενώ χωρίς αξιόλογη μεταβολή -έως τους 21 βαθμούς- θα κυμανθεί η θερμοκρασία, οι δε άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν έως 7-8 μποφόρ, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες, αναμένονται κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν έως το μεσημέρι κυρίως στα δυτικά ορεινά και ημιορεινά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η ορατότητα στα ορεινά και ημιορεινά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 3 έως 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 6 έως 18, στα κεντρικά ηπειρωτικά από 9 έως 20, στα νότια ηπειρωτικά από 10 έως 20, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 18, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από 13 έως 19, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 15 έως 20 και στην Κρήτη από 13 έως 21.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βόρειους 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, ενώ στο Θερμαϊκό και στις Σποράδες προς το βράδυ θα φτάνουν τοπικά και τα 8 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ και από το μεσημέρι έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης.

Σε Αττική – Θεσσαλονίκη

Στην Αττική αναμένονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ. Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς.

Καιρός: Ψυχρή εισβολή την Κυριακή

Σημαντική μεταβολή ως προς τις θερμοκρασίες αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός την Κυριακή, ο οποίος θα προσπαθήσει  να εναρμονιστεί με τα πρότυπα του Χειμώνα, όπου από ημερολογιακής και μετεωρολογικής άποψης ξεκινάει στις 1 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει στο simeteo, υψηλές πιέσεις θα επεκταθούν στα Βαλκάνια και θα συνδυαστούν με τις χαμηλές πιέσεις που θα μετατοπίζονται στην ανατολική Μεσόγειο. Έτσι θα επικρατήσει βόρειο – βορειοανατολικό ρεύμα στη βόρεια Ελλάδα και στο Αιγαίο που θα μεταφέρει τμήμα της πολικής αυτής αέριας μάζας προς τον ελλαδικό χώρο και κυρίως προς τη Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία των μετεωρολογικών μοντέλων, την Κυριακή θα λάβει χώρα η πρώτη, «light» ψυχρή εισβολή. Η ψυχρή εισβολή αυτή, δεν θα συνοδευτεί από αξιόλογα φαινόμενα, είναι όμως αρκετά πιθανό να φέρει τις πρώτες χιονοπτώσεις σε, όχι πολύ μεγάλα υψόμετρα (μεταξύ 800μ και 1.500μ), σε τμήματα της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας.

Τα φαινόμενα, κατά τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας προβλέπεται να είναι περιορισμένα, ενώ από τα μέσα της εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν αξιόλογες βροχές και καταιγίδες κυρίως σε τμήματα της δυτικής και νότιας Ελλάδας.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς θα κινηθούν οι ψυχρές αέριες μάζες:

Όσον αφορά στο διάστημα μεταξύ 5 και 10 Δεκεμβρίου, η τάση που διαμορφώνεται στα προγνωστικά σενάρια, «υπαγορεύει» μέχρι στιγμής, την επικράτηση άστατου και, κατά διαστήματα βροχερού καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα επιτρέψει την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε αρκετές ορεινές περιοχές της χώρας και ίσως σε ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναφέρει ότι η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει  αισθητή από την Κυριακή στα βόρεια τμήματα της χώρας, ενώ από το βράδυ της Τρίτης και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις θερμοκρασίες στην Ελλάδα για τα επόμενα 24ωρα: