Αλλαγές στον τρόπο που διεξάγονται οι πορείες και οι διαδηλώσεις στη χώρα μας, αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2019, όπως αποφασίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα το μεσημέρι.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου και ειδικότερα για την ανάγκη να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία και στον πολίτη, αυτά που δικαιούται και απαιτεί:
- το δικαίωμα να συναθροίζεται, να διαδηλώνει και να διεκδικεί, στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης.
- το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία και στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής του ζωής.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «το βασικό μήνυμα με το οποίο πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος από 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κυβερνητική πρωτοβουλία τυγχάνει στήριξης και πέραν των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ. Πάνω από όλα, η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές. Και για αυτό, το νομοσχέδιο αυτό αφορά τον Σεβασμό στο Δημόσιο Χώρο».
Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου
Ως βασικός στόχος του νομοσχεδίου ορίζεται η αποφυγή καταλήψεων δρόμων και πεζοδρομίων από ολιγομελείς ομάδες διαδηλωτών. Με αυτόν τον τρόπο θα καθορίζονται συγκεκριμένα ποσοτικά μεγέθη για τους χώρους που θα καταλαμβάνουν οι διαδηλωτές.
Επί παραδείγματι, όταν γίνεται μια πορεία μερικών δεκάδων ατόμων, αυτή θα πραγματοποιείται είτε στο πεζοδρόμιο, είτε σε μία μόνο λωρίδα κυκλοφορίας. Έτσι δεν θα διακόπτεται η κυκλοφορία στους δρόμους που οδηγεί σε μποτιλιαρίσματα, καθυστερήσεις και ταλαιπωρία εν γένει.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον οργανωτή της κάθε συνάθροισης, δηλαδή σε ένα πρόσωπο που γνωστοποιεί ότι θα είναι ο αρμόδιος για την διεξαγωγή της. Αναδέχεται δηλαδή την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίησή της και συνεργάζεται με την αστυνομία για την ομαλή διεξαγωγή της. Οι οργανωτές των διαδηλώσεων θα είναι υποχρεωμένοι μάλιστα να γνωστοποιούν έγκαιρα την κατά τόπο αρμόδια αστυνομική αρχή σχετικά με την εκάστοτε πορεία.
Σημειωτέον δε πως οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τα τεκταινόμενα στους δρόμους, ούτως ώστε να αποφεύγεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Τέλος για την επιβολή περιορισμών, υπεύθυνος είναι ο κατά τόπον αρμόδιος ως γενικός αστυνομικός διευθυντής, με απλή γνώμη των οικείων δημάρχων.