Balkan Forum: Τα Βαλκάνια   ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο με έδρα τη Θεσσαλονίκη
EUROKINISSI

Balkan Forum: Τα Βαλκάνια ένα ισχυρό οικονομικό κέντρο με έδρα τη Θεσσαλονίκη

«Είμαστε γείτονες, γινόμαστε συνεργάτες» επεσήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 2ο Balkan Forum.

Ο κ. Καράογλου υπογράμμισε πως οι χώρες των Βαλκανίων έχουν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία, καθώς μια «καλή γειτονία, προϋποθέτει συνεργασία».

Εν συνεχεία, τόνισε την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί ένα «αρραγές μέτωπο προόδου» προκειμένου να εδραιωθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα στη χώρα, με αποτέλεσμα ένα πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης.

Στην ομιλία του ο κ. Καράογλου ανέδειξε τη σημασία αξιοποίησης των
Προγραμμάτων “INTERREG”, τα οποία είπε ότι “αποτελούν χρυσή ευκαιρία να αλλάξουμε το στάτους της ευρύτερης περιοχής” και υπενθύμισε ότι σήμερα η Ελλάδα έχει τη διαχειριστική ευθύνη για τα 6 από τα συνολικά 11 προγράμματa Διακρατικής Συνεργασίας στα οποία εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται περισσότερα από 200 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 450 εκ. ευρώ και συμμετέχοντες περισσότερους από 450 φορείς.

Ακόμη παρουσίασε λεπτομερώς τα δυο mega projects (Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς Thess Intec, ανάπλαση ΔΕΘ-HELEXPO) που υλοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), μέσω των οποίων η Θεσσαλονίκη καθιερώνεται ως επίκεντρο αναπτυξιακής πολιτικής για το σύνολο της Ν.Α. Ευρώπης.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Καράογλου:

Στην πρώτη ενότητα του φόρουμ, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε τη δημιουργία μιας διαβαλκανικής συνεργασίας που θα έχει ως βάση την τοπική αυτοδιοίκηση, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

«Προηγούνται τα μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και στον εσωτερικό επιχειρηματικό τομέα, ώστε να ενισχύσουμε τις δεξιότητες των ανθρώπων.

Έχοντας την εποπτεία του δημοσίου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι κομβικής σημασίας.

Βασική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση και προώθηση δημόσιων υπηρεσιών. Απώτερος στόχος η εξάλειψη των παθογενειών του παρελθόντος.Το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί και εισάγει πρωτοβουλίες που οδηγούν σε ένα δικαιότερο κράτος. Διευκολύνει την υγιή επιχερηματικότητα», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Για τον σκοπό αυτό μέσα στους δυο επόμενους μήνες κάνουμε πράξη τη μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, ενισχύοντας με νέες χρηματοδοτήσεις, απλοποιούμε τις διαδικασίες, διευκολύνοντας τις αδειοδοτικές υπηρεσίες, μεταφέροντας τις στην αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι: «Θα μπορούσαμε να εργαστούμε όλοι οι εκπρόσωποι των βαλκανικών χωρών σε ένα σύμφωνο που θα στοχεύει στην έναρξη καινοτόμων επιχειρήσεων, στην αξιοποίηση εργαλείων αλλά και σε ημερίδες που θα αφορούν τη νέα γενιά, που πρέπει να αφήσει πίσω τις κρατιστικές αντιλήψεις του 20ου αιώνα». 

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει τοπικό κέντρο των Βαλκανίων. Καθοριστικό ρόλο έχει η τοπικη αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια και ο δήμος Θεσσαλονίκη», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Σχοινάς, αρχικά, ξεκαθάρισε ότι «πρώτη πολιτική προτεραιότητα παραμένει η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία», προσθέτοντας ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα είναι η άγκυρα του μέλλοντος. Τα κονδύλια θα ανασυγκροτήσουν το παραγωγικό της μοντέλο, κάνοντας το πιο βιώσιμο».

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε:

«Με επενδύσεις που θα γίνουν σε νέες αγορες στα Βαλκάνια να εκμεταλλευτούμε τα στρατηγικά μας προτερήματα. Να γίνει η περιοχή το επενδυτικό κέντρο της γειτονιάς μας. Η διαχρονική δυναμική των φορέων της Θεσσαλονίκης έχει δημιουργησει μια παράδοση επιτυχίας.

Η Ελλάδα στη περιοχή των δυτικών βαλκανίων μπορεί να καινοτομήσει. Θέλουμε την ευρηματικότητα και τη δημιουργία των νέων, να προτείνουν  καινοτόμα έργα. Το χρωστάμε στα νέα παιδιά και στις νέες γενιές που αξίζουν περισσότερα όνειρα και ευκαιρίες. Η Ευρώπη θα στηρίξει έμπρακτα αυτό το στόχο».

Αναφερόμενος στα εγχειρήματα της Pfizer και της Cisco που επένδυσαν επιχειρηματικά στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας τα ως παραδείγματα ανάπτυξης στα Βαλκάνια.

«Η Pfizer εκτός ΗΠΑ έχει φτιάξει δύο κέντρα, το ένα στο Κέμπριτζ και ένα στη Θεσσαλονίκη», είπε ο υπουργός και διευκρίνισε την πρόθεση της Pfizer να αυξήσει τις προσλήψεις της από 200 σε 500.

Ο κ. Γεωργιάδης παρέδωσε τη «σκυτάλη» στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος είπε ότι ο διαγωνισμός για το δίκτυο 5G έχει ήδη δρομολογηθεί και η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

«Με το 5G θα έχουμε μεγαλύτερες ταχύτητες στα κινητά μας, η τεράστια αξία, όμως, δεν θα είναι για τον καταναλωτή αλλά προκύπτει στις εφαρμογές. Εμείς θεωρήσαμε ότι ένα ποσοστό των χρημάτων δεν πρέπει να πάει στα κρατικά έσοδα αλλά να το χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε ένα εξειδικευμένο ταμείο», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Πέρα από το «κέρδος» των καταναλωτών για μια αυξημένη ταχύτητα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι στο δεύτερο κομμάτι της εξίσωσης θα δεσμεύεται ένα κομμάτι του φάσματος και δεν θα δημοπρατείται. Εξήγησε  τη διαδικασία λέγοντας ότι «σου παραχωρώ συχνότητες και το δημόσιο αγαθό γίνεται εργαστήριο ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα έχει πρωταγωνιστήσει σε μια αγορά που δεν ήταν αυτονόητο ότι θα το πράξει», κατέληξε ο ίδιος.

Loading