Brexit : Ήρθαν σε συμφωνία Τζόνσον – Γιούνκερ (audio)

«Έχουμε συμφωνία», δήλωσαν στους δημοσιογράφους ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ. «Όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και συμφωνία, κι εμείς έχουμε! Είναι μία δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την Ε.Ε και για το Ηνωμένο Βασίλειο και η απόδειξη της αφοσίωσής μας στο να βρίσκουμε λύσεις» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Η συμφωνία επετεύχθη λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου για τη Σύνοδο Κορυφής, και μάλιστα ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ συνέστησε στην Κομισιόν να την εγκρίνει. Το Politik.gr και ο Flash 99.4 ήρθαν σε επικοινωνία με τον ανταποκριτή του Κυπριακου Πρακτορείου Ειδήσεων στις Βρυξελλες, Αθανάσιο Αθανασίου και εξασφάλισαν αποκλειστικές δηλώσεις για τις λεπτομέρειες της επίτευξης της συμφωνίας.

propoli

Μπόρις Τζόνσον : «Θα πάρουμε πίσω τον έλεγχο»!

«Έχουμε μια συμφωνία. Aυτή είναι η πρώτη συμφωνία με τον Μπόρις Τζόνσον. Είχαμε και παλαιότερες με την Τερέζα Μέι, οι οποίες δεν πέρασαν από το βρετανικό κοινοβούλιο. Ο Τζόνσον όμως ισχυρίζεται ότι μπορεί να την περάσει. Θα το μάθουμε όπως και να έχει σε πολύ λίγο χρόνο. Αν δεν καταφέρει να την περάσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου τότε οι επιλογές του είναι μόνο δύο : ή να σβήσει η παράταξη ή να πάει σε άτακτο Brexit». Ερωτηθείς για τη συμφωνία, ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε πως είναι χειρότερη από αυτή της Μέι. Σύμφωνα με τον ηγέτη του εργατικού κόμματος «αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους».

Ο κ. Αθανασίου ωστόσο τόνισε πως κατά την άποψή του, η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή και πως θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί κάτι διαφορετικό. «Η συμφωνία είναι αυτή. Όποιος επόμενος κι αν έρθει και προσπαθήσει να φέρει κάτι καλύτερο ή κάτι διαφορετικό σε σχέση με την Νήσο της Ισλανδίας δεν θα τα καταφέρει, παρά το γεγονός της αλλαγής του τίτλου. Έχουμε να κάνουμε με μια διεθνή συμφωνία, με μια ιδιαίτερη κατάσταση η οποία υλοποιείται και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της ευρωπαικής ένωσης. Εκτός κι αν θέλουνε το σκληρό δρόμο της άτακτης εξόδου, που θα συνοδευτεί φυσικά από ταραχές στη νήσο της Ισλανδίας. Μην ξεχνάμε πως μέχρι το 1998 δεν ήταν μια “κανονικότητα” αυτό που ζούσαμε. Τα σύνορα ήταν αντικείμενο τρομοκρατικών επιθέσεων, οι Βρετανοί είχαν εισβάλει, είχαν καταλάβει αυτό το σημείο και το προσαρτίσανε στο κράτος τους. Ηρεμία δεν είχε επέλθει εκεί ποτέ».

Το χρονικό των διαπραγματεύσεων για το Brexit, μέσα από το ρεπορτάζ του Αθανάσιου Αθανασίου

«Είχαμε ολονύκτιες διαπραγματεύσεις από την Παρασκευή το βράδυ, που συνεχίστηκαν μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, οι οποίες αντικαθιστούν το γνωστό μέχρι σήμερα backstop για την Βόρεια Ιρλανδία με ένα άλλο πρωτόκολλο για την περιοχή· μια αλλαγή στον τίτλο και στις προηγούμενες πρόνοιες έχουμε βασικά. Δηλαδή δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Οι πρόνοιες της συμφωνίας θα παραμείνουν σε ισχύ και δεν θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι μεταξύ των δύο περιοχών. Στην πραγματικότητα εγκαθίσταται ένα τελωνειακό όριο μεταξύ της Nήσου της Βρετανίας και της Νήσου της Ιρλανδίας, δηλαδή ένα εσωτερικό τελωνειακό όριο μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν υπάρχει ωστόσο κάτι διαφορετικό επί της ουσίας, υπάρχει απλά η αλλαγή στον τίτλο και όλο αυτό το σκηνικό που δημιούργησε ο Μπόρις Τζόνσον για να πείσει ότι διαπραγματεύτηκε και ότι φέρνει κάτι διαφορετικό. Οι Ευρωπαίοι πάντως θα το εγκρίνουν και θα πάρει τον δρόμο των εθνικών κοινοβουλίων για εθνικές εκλογές».

Ακούστε το ηχητικό:

 

Loading