«Χάος» στη Μόρια με πάνω από 15.000 πρόσφυγες

«Χάος» στη Μόρια με πάνω από 15.000 πρόσφυγες

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει μέρα με τη μέρα το μεταναστευτικό για τα νησιά του Αιγαίου που επωμίζονται το βάρος των καθημερινών αφίξεων αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια.

Οι δομές φιλοξενίας έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μόρια της Λέσβου όπου διαμένουν πάνω από 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στη Λέρο το ποτήρι ξεχείλισε με την απόφαση για μεταφορά αλλοδαπών από τη Σύμη, και ενώ στο νησί παραμένουν πάνω από 3.000 αλλοδαποί, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Οι μεταναστευτικές ροές παραπέμπουν στο 2015. Στη Λέσβο από τα μεσάνυχτα έχουν αποβιβαστεί σε διάφορα σημεία του νησιού με οκτώ βάρκες 323 άτομα τα οποία προωθούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Αργά χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι από τον καταυλισμό θα αναχωρήσουν 815 άτομα αιτούντες άσυλο. Η μεταφορά τους θα γίνει σε λιμάνι της Αττικής το απόγευμα, με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης άλλα 58 άτομα θα φύγουν από τη Μόρια το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης τον Οκτώβριο του 2019 πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 6.868 άτομα. Από αυτά 3.474 πέρασαν στη Λέσβο και στο camp στη Μόρια, 1.820 στη Χίο και 1.556 στη Σάμο.

Αντιδράσεις από τους κατοίκους και Δήμο

Στο μεταξύ ο Δήμος Λέρου παραμένει κλειστός σε ένδειξη διαμαρτυρίας λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, που φτάνουν τις 3.000 άτομα, και εξαιτίας του ότι αναμένεται να μεταφερθούν και άλλοι στο νησί από τη Σύμη.

«Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις να φέρουν και άλλους μετανάστες εδώ, και εμείς έχουμε τεράστιο πρόβλημα στο νησί. Οι δομές είναι για 800 άτομα και έχουμε άλλους 2.000 κόσμο εκτεθειμένους στην παραλία με μια κουβέρτα και ένα σεντόνι», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας.

Ο δήμαρχος μάλιστα καλεί όλους τους κατοίκους του νησιού προκειμένου να κλείσουν το λιμάνι και να μην επιτρέψουν το καταμαράν να προσεγγίσει, το οποίο θα φέρει από τη Σύμη 40 νέους μετανάστες.

«Υπάρχει κίνδυνος της ζωής των μεταναστών πλέον. Δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχει χώρος στο νοσοκομείο, δεν έχω προσωπικό, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αποκομιδή απορριμμάτων» τόνισε.

Δείτε επίσης: Βουλή: Ψηφίστηκε το νoμοσχέδιο για το άσυλο

Loading