Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς, όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο γενικό lockdown.
Κατά την ενημέρωση της Τρίτης (21/7), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για γενικά lockdown» και πρόσθεσε:
«Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα πάμε σε τοπικά lockdown, αφού αυτό που θέλουμε το πετυχαίνουμε με στοχευμένα μέτρα».
Επίσης, εκτίμησε ότι δεν θα προκύψει η ανάγκη για lockdown σε νησιά. «Κάθε φορά που είχαμε καταγγελίες για κρούσματα που κρύβουν σε νησιά κλπ, ασχολήθηκα προσωπικά και αποδείχθηκαν fake news», εξήγησε.
Παράλληλα, διέψευσε ότι μαζικά κρούσματα οφείλονται στη Ρουμανία και έδωσε στοιχεία για τις πρώτες 19 ημέρες μετά το άνοιγμα των συνόρων.
Πόσοι εισήλθαν και πόσοι βρέθηκαν θετικοί
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, το διάστημα 1-19 Ιουλίου, έχουν εισέλθει στην Ελλάδα 918.032 άτομα. Από τα αεροδρόμια πέρασαν 620.652 άτομα, από τα λιμάνια 48.720 , από τα χερσαία σύνορα 248.660.
Ο αριθμός ελέγχων το συγκεκριμένο διάστημα ανέρχεται σε 127.900. Συγκεκριμένα, στα αεροδρόμια έγιναν 98.284 έλεγχοι, στα λιμάνια 6.119 και στα χερσαία σύνορα 23.497.
Ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των εισερχομένων στη χώρα ανέρχεται συνολικά σε 295 το διάστημα 1-19 Ιουλίου. Τα 53 είναι ακόμα ενεργά, 35 μη ενεργά, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν. Πρώτη σε θετικά κρούσματα είναι η Σερβία.
«Στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς την προσοχή και την τήρηση των μέτρων», ανέφερε σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Όσον αφορά τα κρούσματα, σημείωσε ότι για κάθε ένα από αυτά που πιστοποιούνται, η διαδικασία δεν κλείνει μέχρι να μπει σε απομόνωση οποιαδήποτε επαφή μετά την ιχνηλάτηση.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι τα σύνορα είναι κλειστά, εξηγώντας ότι «αυτοί που μπαίνουν είναι είτε Έλληνες πολίτες είτε όσοι έχουν άδεια εργασίας».
Όπως έκανε γνωστό, εξάλλου, το 76% των εισερχόμενων κρουσμάτων είναι από τις χώρες των Βαλκανίων.
Όσον αφορά το ποσοστό των προερχόμενων από την Αγγλία κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες ανοίγματος των συνόρων, αυτό έφτασε το 28%. «Σε κάθε αποτέλεσμα που βγάζουμε, κάνουμε και τις απαραίτητες επαληθεύσεις. Δυο-τρία θετικά κρούσματα ήταν τράνζιτ από Λονδίνο. Αλλά η Αγγλία αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί», σημείωσε.
Γιατί δεν δίνονται πλήρη στοιχεία για τα κρούσματα
«Το ότι δεν ανακοινώνουμε και δεν δίνουμε πλήρη στοιχεία για τα κρούσματα, είναι για να υπερασπιστούμε προσωπικά δεδομένα και για να υπερασπιστούμε τον τουρισμό μας, χωρίς να στοχοποιούμε περιοχές», ανέφερε κατά την ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς, εξηγώντας ότι «δεν υπάρχουν διάσπαρτα κρούσματα στην κοινωνία, που να περιφέρονται με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
Όσον αφορά το λόγο που επανήλθε η ενημέρωση, ο ίδιος εξήγησε: «Χρειάζεται να υπάρχει έγκυρη ενημέρωση. Βλέπω καθημερινά ψευδείς ειδήσεις και να δημιουργείται κλίμα πανικού».
Η φιέστα του Ολυμπιακού
Όσον αφορά το συνωστισμό που προκλήθηκε έξω από το γήπεδο του Ολυμπιακού, ο κ. Χαρδαλιάς είπε:
«Ξέρω ότι φαντάζει περίεργο, ειδικά σήμερα να επιμένουμε στην ανάγκη αποφυγής του συνωστισμού και την ίδια στιγμή να υπάρχουν φαινόμενα μαζικών εκδηλώσεων, χιλιάδων συμπολιτών μας οπαδών που αγνοώντας κάθε οδηγία, θέτουν σε κίνδυνο την δική τους υγεία. Ρισκάρουν όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά και αυτή των συγγενών τους, των οικείων τους».
«Πραγματικά μας λυπούν τέτοιου ή παρόμοιου είδους καταστάσεις. Ο ιός ούτε ιδεολογικές αναφορές έχει, ούτε αφήνει κανένα, μα κανένα περιθώριο σε οπαδικά ένστικτα και συναισθήματα. Παραμένει εκεί έξω επικίνδυνος και η μεν συλλογική ευθύνη επιβάλει αναβολή κάθε τέτοιου είδους εκδήλωσης αν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφάλειας, η δε ατομική ευθύνη επιβάλει αποχή από τέτοιες καταστάσεις», πρόσθεσε, χωρίς πάντως, να αναφερθεί σε ενδεχόμενες ευθύνες της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να γίνουν πανηγύρια τον Αύγουστο, καθώς ο κίνδυνος από το συνωστισμό είναι ιδιαιτέρως υψηλός.
Δείτε ακόμη:
Κορονοϊός – Ελλάδα: Βρέθηκε θετικός 17χρονος στο Βόλο