Χαρδαλιάς: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει! Δείτε τι γίνεται στα Βαλκάνια»
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Χαρδαλιάς: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει! Δείτε τι γίνεται στα Βαλκάνια»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως η μάχη με τον κορονοϊό δεν έχει τελειώσει και φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στα Βαλκάνια.

«Δεν έχει τελειώσει τίποτα! Σας καλώ και παρακαλώ να δείτε τι συμβαίνει γύρω μας στα Βαλκάνια, σε χώρες που όχι μόνο τα συστήματα τους υγείας, αλλά και τα συστήματα πολιτικής προστασίας ήταν παράδειγμα για μας πριν ένα χρόνο, που με εντολή του πρωθυπουργού ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να φτιάξουμε δομές, κάθετες στην κοινωνία, έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε κίνδυνο και διαχειριστούν την όποια κρίση. Γιατί υπάρχουν φωτιές, πλημμύρες, καταστροφές, τα είδαμε όλα αυτό τον χρόνο, και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες από αυτό το μετερίζι», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε παρέμβασή του στη διάρκεια της πρώτης διαδικτυακής εκδήλωσης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, την οποία διοργάνωση η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

Το… βιβλίο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Στην ομολογουμένως πιο ανθρώπινη παρέμβασή του, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Όταν γραφτεί το βιβλίο της αντιμετώπισης της πανδημίας, πράγματα τα οποία προφανώς και δεν είναι ευρύτερα γνωστά, θα καταγραφούν ως θεμελιώδη σημεία τα οποία έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο που η χώρα μας αντιμετώπισε αυτή την πανδημία».

«Δεν ξέρει κανείς αν είμαστε στη μέση μιας προσπάθειας ή στο τέλος. Το σίγουρο είναι ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια αυτών των μηνών έχουμε βγει πιο δυνατοί με περισσότερες εμπειρίες με γνώσεις μέσα, η χώρα έχει αποκτήσει βηματισμό», σημείωσε.

Το μυστικό της επιτυχίες

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, σημαντικό ρόλο στην επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας έπαιξαν οι γρήγορες αποφάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και η προετοιμασία που είχε γίνει τον τελευταίο χρόνο στον τομέα την πολιτικής προστασίας, στον «κοινό βηματισμό» όλων των φορέων αλλά και στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.

«Ο ελληνικός λαός ήρθε αντιμέτωπος με τις συνήθειές του, τα ήθη και έθιμα, αλλά και με την πίστη του και την ανάγκη να την εκφράσει», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας πως με την εξαιρετική πειθαρχία και τη συνέπεια, τη δύναμη ψυχής όλων, στην προσπάθεια «Μένω στο Σπίτι», ο λαός έδωσε «σε εμάς που είμαστε έξω από το σπίτι, τη δύναμη που χρειαζόμαστε. Οι ελάχιστες περιπτώσεις όλων εκείνων που ξέρουν τα πάντα, έχουν άποψη για τα πάντα, δαιμονοποιούν τα πάντα, θάφτηκαν μέσα στη βούληση του ελληνικού λαού να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία αυτή την πανδημία».

Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήρε το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας:

«Είμαι ευγνώμων για την προσπάθεια της αυτοδιοίκησης και είμαι περήφανος που νιώθω αυτοδιοικητικός. Εκείνες τις στιγμές, μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαμε με περιφερειάρχες, δημάρχους, τελικά η αμεσότητα των κινήσεων και η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν ήταν εκείνη χάρη στην οποία εξοικονομήσαμε χρόνο και φέραμε αποτέλεσμα και σε αυτήν τη φάση της διαχείρισης ο χρόνος είναι πολύτιμος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, «δεν ήταν μια εύκολη προσπάθεια αυτό που έγινε», καθώς «στην αρχή υπήρξαν αντιθέσεις, διαφορετικές νοοτροπίες και μηχανισμοί».

Ωστόσο, «μέσα από αυτή την κρίση πετύχαμε εξαιρετικές συνεργασίες. Με τον ΕΟΔΥ που ακόμα και στην αρχή με έναν όμορφο ανταγωνισμό, αναζητούσαμε τι θα κάνουμε, ενώσαμε δυνάμεις στην πορεία και λύσαμε πολύ εύκολα ζητήματα, με εντυπωσιακή προσήλωση την άποψη των επιδημιολόγων και της επιστήμης».

«Πολύ σημαντικοί οι επόμενοι μήνες»

Όσον αφορά την επόμενη μέρα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε:

«Τελικά, όλοι μαζί συνεχίζουμε σαν μια οικογένεια να δίνουμε το δικό μας αγώνα, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι επόμενοι μήνες είναι πολύ σημαντικοί, γιατί κάνουμε τα επόμενα βήματα. Το ζήτημα της Υγείας και της Ασφάλειας είναι δύο αλληλένδετες αξίες, άξονες, κανόνες πολιτικής.

Από την πρώτη στιγμή στη χώρα, με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού, με την συνεννόηση όλων των υπουργών και των εμπλεκόμενων φορέων, μπόρεσε η προσπάθεια να μετουσιωθεί σε μια συγκεκριμένη πολιτική πρακτική πλατφόρμα, που, πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, είχε την ανθρώπινη ζωή.

Αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα, αυτή ήταν η μεγάλη αγωνία, σε αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και νομίζω ότι αν βγαίνει κάτι μέσα από αυτές τις προσπάθειες είναι ότι δεν περισσεύει κανείς. Και ήταν εξαιρετική η συνεργασία με όλους είτε ήταν στην αντιπολίτευση είτε στην συμπολίτευση…

Δεν αλλάζει κάτι. Αυτό πρέπει να γίνει και τους επόμενους μήνες. Μέσα από συνεργασία και συνεννόηση συναίνεση, καθημερινή σκληρή δουλειά, λίγα λόγια, πάρα πολύ προσοχή, χωρίς επιπόλαιες και βιασύνες, θα συνεχίσουμε και θα πετύχουμε».

Δείτε ακόμη:
Τι αλλάζει στα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό

Loading

Play