EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Χατζηκομνηνός για Μόρια: «Καθοδηγούμενη η εξέγερση των προσφύγων»

Τον εφιάλτη που βιώνουν στη Λέσβο μετά την ολική καταστροφή  του καταυλισμού της Μόριας από εμπρησμό προσφύγων και μεταναστών περιέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Άρης Χατζηκομνηνός, μιλώντας στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι» και στον Flash 99,4.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία δομή πουθενά, είναι κατεστραμμένη», υπογράμμισε ο κ. Χατζηκομνηνός, προσθέτοντας πως η εξέγερση των προσφύγων και των μεταναστών «είναι σίγουρα καθοδηγούμενη».

propoli

«Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν με τα δικά τους συμφέροντα, ικανοποιώντας τους δικούς τους στόχους. Δεν μπορώ να σκεφτώ πως ξαφνικά άρχισαν να ανάβουν φωτιές στον ελαιώνα γύρω από το ΚΥΤ. Πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια. Όταν το Πυροσβεστικό Σώμα έσπευσε για την κατάσβεση της φωτιάς, δέχτηκε πετροπόλεμο. Σήμερα που είναι όλοι στο δρόμο, μου θυμίζει το σύνθημα ‘να κλείσει η Μόρια, καμία δομή πουθενά’», είπε ο κ. Χατζηκομνηνός.

Το χρονικό της πύρινης κόλασης

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκομνηνό, ένας Σομαλός πρόσφυγας, αφού έκανε αίτηση ασύλου, έφυγε από τη Μυτιλήνη για την Αθήνα στις 17 Ιουλίου. Μετά το πέρας δύο μηνών, επέστρεψε στη δομή της Μόριας, «φέροντας» μαζί του τον κορονοϊό. Η επιστροφή του Σομαλού εξαρτήθηκε άμεσα από τη διακοπή χορήγησης επιδομάτων στέγασης και σίτισης από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Μετά την επιβεβαίωση των 35 θετικών κρουσμάτων κορονοϊού και την καραντίνα που έπρεπε να επιβληθεί, οι φιλοξενούμενοι της δομής «βρήκαν την ευκαιρία, έβαλαν φωτιές, που δεν ήταν διόλου τυχαίες και οδήγησαν στο κάψιμο του ΚΥΤ», όπως ανέφερε ο κ. Χατζηκομνηνός.

Ως εκ τούτου, περίπου 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες βγήκαν σε επαρχιακές οδούς και να επιχείρησαν να κατευθυνθούν στην πόλη της Μυτιλήνης.

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τη διασπορά τους σε διάφορα σημεία του νησιού. «Το θέμα είναι ότι αυτή η υγειονομική βόμβα κυριολεκτικά έχει ανάψει», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Απαραίτητη προϋπόθεση μια κλειστή δομή»

Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα αλλά και τη λύση για την εγκατάσταση των ανθρώπων που έμειναν στο «δρόμο», ο κ. Χατζηκομνηνός είπε:

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ξαναφτιαχτεί η Μόρια. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να δοθεί λύση. Πρέπει να σταματήσουν κάποιοι να λαϊκίζουν και να σκεφτούν ότι τώρα πρέπει να εξασφαλιστεί μια προσωρινή στέγαση των ανθρώπων προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Είναι αναγκαίο να αποφασιστεί μια κλειστή ελεγχόμενη δομή, ο καθένας να ξέρει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Δεν είναι ξέφραγκο αμπέλι η δομή. Ας ξεκινήσει με αργά βήματα αλλά σταθερά. Υπάρχουν 12.500 άνθρωποι στο δρόμο, όπου φαντάζομαι θα εγκατασταθούν σε σκηνές σε κάποια περιοχή που θα είναι πρόσφορη για την προσωρινή εγκατάσταση τους. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση να γίνει κλειστή δομή. Έχουμε φτάσει πιο κάτω από τον πάτο», κατέληξε ο κ. Χατζηκομνηνός.

Δείτε ακόμη:
Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λέσβο μετά την καταστροφή στη Μόρια

Loading