Στο ραδιόφωνο του Flash 99,4 φιλοξενήθηκε ο δικηγόρος Δημήτρης Αλβανός, ο οποίος μίλησε για διάφορα νομικά ζητήματα, όπως την προστασία της α’ κατοικίας και το ζήτημα της τοκογλυφίας, που μετά τον κορονοϊό παίρνει τεράστιες διαστάσεις.
“Η α’ κατοικία δεν προστατεύεται ήδη από το 2015. Υπήρχε κάθετη προστασία, μέχρι 200.000 ευρώ. Μετά ήρθε ο νόμος Κατσέλη το 2010 με τις τροποποιήσεις του και από το 2019 η μόνη προστασία για την α’ κατοικία είναι η πλατφόρμα του νόμου 4605/19, ο οποίος έχει πάρει παράταση μέχρι τον Ιούλιο. Η πλατφόρμα αυτή έχει πάρα πολλά κριτήρια, τα οποία είναι δύσκολο να τηρήσει ο δανειολήπτης. Ακόμη, όμως, και αν τηρεί όλα τα κριτήρια ο ενδιαφερόμενος, δεν είναι υποχρεωμένη η τράπεζα να τον ακούσει και να προστατέψει την α’ κατοικία! Αυτός είναι και ο λόγος που ένα πολύ μικρό ποσοστό δανειοληπτών έχει ενταχθεί στην πλατφόρμα… { }Οι Ευρωπαίοι πιέζουν ώστε να απλουστευθούν οι διαδικασίες, να χάσει ο δανειολήπτης τα όποια (νομικά) όπλα έχει ώστε να μη χάσει το σπίτι του. Όταν παίρνεις ένα δάνειο έχεις και δικαιώματα, όχι μόνο υποχρεώσεις. Το να μη δώσεις τίποτα ποτέ δεν είναι δυνατό. Αλλά υπάρχουν νομικά όπλα κατά της απληστίας των τραπεζών”.
Εισπρακτικές εταιρείες και Ελλάδα
«Εισπρακτικές εταιρείες» δεν υπάρχουν κανονικά στην ελληνική νομοθεσία, υπάρχουν εταιρείες υπενθύμισης οφειλών την είσπραξη την κάνει μόνο δικηγόρος ή δικαστικός επιμελητής. Υπάρχουν αυστηρά προκαθορισμένα όρια από το Νόμο. Από το 2018 και μετά τηρούν, γενικά, τα προσχήματα, αν και πάντα υπάρχουν οι καταχρήσεις. Το πρόβλημα είναι τα δικηγορικά γραφεία – εισπρακτικές. Επειδή η εισπρακτική εταιρεία με τον 3758/09 πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις, οι τράπεζες παίρνουν τη σφραγίδα από ένα δικηγορικό γραφείο, σε παίρνουν από την εισπρακτική εταιρεία, οι υπάλληλοι της ουσιαστικά δεν είναι δικηγόροι αλλά τυπικά καλύπτονται από τη δικηγορική νομοθεσία. Άρα δεν μπορείς να ζητήσεις εύκολα αντίγραφο της συνομιλίας και να τους ζητήσεις να επιβληθούν πρόστιμα. Το μεγαλύτερο λοιπόν πρόβλημα τώρα είναι τα δικηγορικά γραφεία – εισπρακτικές και όχι οι εισπρακτικές αυτές καθ’ εαυτές”.
Κίνδυνος για νομότυπους “τοκογλύφους”
Επειδή πολλοί συμπατριώτες μας έχουν καταστραφεί, βρίσκονται στον Τειρεσία, δεν μπορούν να δανειστούν και οι Τράπεζες έχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να δανείζουν (άσχετα αν τα θυμήθηκαν από την Κρίση και μετά) δημιουργούνται κάποιες ιδιωτικές εταιρείες για να κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνουν οι τράπεζες, για ποσά μέχρι 25.000 ευρώ. Αυτό ακούγεται κατ’ αρχήν καλό, αλλά ο διάβολος βρίσκεται πάντα στις λεπτομέρειες. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να δημιουργήσουμε νομότυπους τοκογλύφους. Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή, περιμένουμε ακόμη λεπτομέρειες. Από την εμπειρία μου όπως θα σας πω πως κάποιες εταιρείες είναι σφραγίδες στην Ιρλανδία και δεν μπορείς να ξέρεις πολλά”.
Ακούστε όσα είπε στον Flash 99.4 ο κ. Αλβανός:
Δείτε ακόμη:
Αμανατίδης: Απαιτείται συνολική στρατηγική στην εξ. πολιτική