Δ. Αυγέρη: «Υψηλότατο ρίσκο η επίσκεψη Χαφτάρ»

Δ. Αυγέρη: «Υψηλότατο ρίσκο η επίσκεψη Χαφτάρ»

Για πολλά και σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα μίλησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Flash 99,4” και την εκπομπή, «Απλά επικίνδυνοι» με τον Σταύρο Οραήλογλου και τον Γιάννη Στρίκο.

Συγκεκριμένα, η κ. Αυγέρη χαρακτήρισε την πρόσκληση της κυβέρνησης στον στρατηγό Χαφτάρ ως μια κίνηση που εμπεριέχει «υψηλότατο ρίσκο», ενώ άσκησε και δριμεία κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, για την πρόταση Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς επίσης και για τα εργασιακά ζητήματα με αφορμή την πρόσφατη απόλυση εργαζομένων του ΟΤΕ.

Αναλυτικότερα, σχετικά με το αν η παρουσία του στρατάρχη Χαφτάρ αποτελεί «όπλο» του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απουσία της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «Τα όπλα καμιά φορά μπορεί να είναι και επικίνδυνα, ενώ έχει μεγάλη σημασία το πως χρησιμοποιούνται και πότε. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρή είναι αυτή η διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Βερολίνο και ότι η απουσία της θα δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις. Θα έλεγα δε τώρα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, τρέχει αλλά δεν προλαβαίνει. Όσο για την επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Ελλάδα, θα την χαρακτήριζα – όχι μόνο εγώ και το κόμμα μας, αλλά και αρκετός κόσμος – μια κίνηση υψηλότατου ρίσκου».

Συνεχίζοντας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «εμείς καταγγέλλουμε συναντήσεις ηγετών αναγνωρισμένων κρατών με εκπροσώπους μορφωμάτων και ψευδοκρατών που δεν τα αναγνωρίζουμε και καλά κάνουμε γιατί έτσι, υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο. Σ’ αυτό πρέπει να μείνουμε προσκολλημένοι όταν μιλάμε για λύσεις και να μην το ξεχνούμε όταν εμείς διεκδικούμε για λογαριασμό μας. Δεν μπορεί δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ να επικροτεί –  και να είναι ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που το κάνει  με εξαίρεση τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας – την εκτέλεση του ιρακινού αξιωματούχου από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Τουρκία δια της πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν, είναι ένας πολύ κρίσιμος παίκτης για τα συμφέροντα και των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και της Ρωσίας».

Για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να υλοποιήσει του στόχους που έχει θέσει σε μεταναστευτικό / προσφυγικό, η Δ. Αυγέρη υπογράμμισε ότι «χρειάστηκαν έξι χρόνια και εφτά ημέρες για να καταλάβει ο πρωθυπουργός το λάθος του. Το αναγνώρισε χθες στην τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι δεν ήταν ορθή η επιλογή του να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πριν από την ορκωμοσία της κυβέρνησης της ΝΔ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η πολιτική είναι σωστή, αλλά τεχνικά ζητήματα είναι αυτά που επιβάλλουν την επανασύσταση του υπουργείου. Όταν ωστόσο ενσωμάτωσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε πει πως δεν χρειάζεται ένα τέτοιο υπουργείο, υποτιμώντας το πάρα πολύ. Η ιστορία έδειξε πως στις τεχνικές λεπτομέρειες κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η επιτυχία της οργάνωσης και της άσκησης προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής. Έχεις να κάνεις με υποδοχή ανθρώπων, με χορήγηση ασύλου, με τη στέγασή τους, με την φροντίδα των παιδιών, των ασυνόδευτων ανηλίκων και με πάρα πολλά ζητήματα τα οποία δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης αγνοούσε.

Θα θυμίσω επίσης εκείνη τη δήλωση από κυβερνητικό αξιωματούχο ότι το μεναταστευτικό πρόβλημα είναι κι αυτό ένα ζήτημα ανάμεσα σε δύο χώρες. Την Ελλάδα και την Τουρκία».

“Η Μόρια είναι ντροπή”

Για το γεγονός ότι η κυβέρνηση με τη σειρά της κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τους δικούς του χειρισμούς στο μεταναστευτικό η κ. Αυγέρη δήλωσε: «Θυμάται κανείς να είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο επί ΣΥΡΙΖΑ; Που σημειωτέων όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση ήταν η ΝΔ και έβαζε το φυτίλι μέσα στις τοπικές κοινωνίες, στους κομματάρχες και στους τοπικούς άρχοντες των περιοχών που προέρχονται από τον χώρο της, ώστε να δημιουργείται ένα κλίμα αντιδράσεων μέσα στην κοινωνία. Ευτυχώς όμως η κοινωνία αντιστάθηκε. Απορρόφησε όλο αυτό το ζήτημα που είναι πολύ μεγάλο και πολύ σοβαρό. Οι Έλληνες και ειδικότερα η Β. Ελλάδα έδιναν από το υστέρημά τους. Θυμάστε όλες εκείνες τις προσπάθειες για τη συλλογή υλικού, τροφίμων, φαρμάκων και εκπαιδευτικού υλικού; Και στη Μόρια που είναι ντροπή και δεν θα σταματήσω ποτέ να το λέω. Ακόμη και τώρα υπάρχουν θύματα μέσα σε αυτό το καμπ. Τότε φιλοξενούσε 4.000 κόσμος και σήμερα έχει φτάσει τους 30.000. Για ποια πολιτική μιλάμε και για ποια προίκα του ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε προίκα ένα υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που δεν υπήρχε ποτέ και η ΝΔ έσπευσε να το καταργήσει αφού πρώτα πέρασαν από αυτό διάφοροι υπουργοί. Και τώρα, δεν είναι μόνο η παραδοχή ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος, είναι και μια διευθέτηση εσωκυβερνητικών ισορροπιών. Βολεύτηκε εκεί ο κ. Μηταράκης, για να φύγει από το υπουργείο Εργασίας, όπου είχε μια μεγάλη διένεξη με τον υπουργό του».

“Προσβλητικοί οι όροι της κυβέρνησης για τον θεσμό του ΠτΔ”

Για την πρόταση της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στη θέση Προέδρου της Δημοκρατίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «όλη η διαχείριση και του συγκεκριμένου θέματος από τη ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε με προσβλητικούς όρους για τον θεσμό του ΠτΔ αλλά και για τον ίδιο τον κ. Παυλόπουλο. Μεσολάβησε ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την ανακοίνωση του ονόματος της προέδρου του ΣτΕ για τη θέση του ΠτΔ, κατά τη διάρκεια του οποίου εφθάρει ο θεσμός μέσα από μια παραφιλολογία, προβολή ονομάτων και ένα ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών, για να φτάσουμε τελικά προχθές που ήταν μια μέρα πάρα πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με διάγγελμα να ανακοινωθεί η πρόταση για τη θέση του ΠτΔ κι ενώ είχε πει ότι αυτό θα διευθετηθεί μετά την εισαγωγή και ψήφιση του νόμου για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος».

Για το θέμα των απολυμένων του ΟΤΕ η κ. Αυγέρη τόνισε ότι «πρόκειται για ένα ζήτημα που είχε ανακύψει πριν από τις γιορτές με την απόλυση τριών εργαζομένων του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη. Είχαμε υποβάλλει μια σχετική ερώτηση και στη συνέχεια ήρθε η υπόλοιπη ιστορία να δικαιώσει την επιμονή και την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας καταθέτει ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα εργασιακά ζητήματα, για την αποψίλωση των κεκτημένων σε εργασιακό επίπεδο μέσα σε έξι μήνες από την κυβέρνηση της ΝΔ, έπειτα από όλους αυτούς τους νόμους που έχει εισαγάγει. Με τον αναπτυξιακό νόμο π.χ. με τις αδικαιολόγητες απολύσεις και τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη διαιτησία. Το θέμα του ΟΤΕ λοιπόν, όπως και τα λιπάσματα της Καβάλας είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που επικαλείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση που έχει υποβάλλει στον πρωθυπουργό και περιμένει την απάντησή του».

Για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης μετά την ανάδειξη νέου δημάρχου: «Κοιτάξτε πρόκειται για έναν δήμαρχο που πήρε ξεκάθαρη θέση για το μετρό, το οποίο είχε δρομολογηθεί, είχε ολοκληρωθεί κατά το 75% με 80%, με μελέτη για το αν μπορούν να γίνουν εργασίες για το μετρό με τα αρχαία. Ήρθε λοιπόν ο νέος δήμαρχος, να συμπορευθεί με αυτή την πολιτική που είχε εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης όταν ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωση με την οποία πρόλαβε να τονίσει ότι τα αρχαία στη Βενιζέλου θα αποκοπούν χωρίς πρώτα να υπάρξει σχετική μελέτη. Και αυτή τη στιγμή το μόνο που βλέπουμε είναι καθυστερήσεις. Και ξέρετε τι σημαίνει καθυστέρηση; Ο χρόνος είναι χρήμα».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Δώρας Αυγέρη στον Flash 99,4:

Loading