Της Μαρίας Βλάχου
Υπερψηφίστηκε σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Προϋπολογισμός και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης 2020 του δήμου Θεσσαλονίκης».
Υπέρ ψήφισαν 23 δημοτικοί σύμβουλοι, κατά 12 και υπήρξαν και 3 λευκά. Από την διαδικασία απείχαν οι παρατάξεις η “Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής στη Θεσσαλονίκη” με επικεφαλής τον Αντώνη Γαζάκη και η “Οικολογία- Αλληλεγγύη” του Μιχάλη Τρεμόπουλου.
Ο προϋπολογισμός του 2020 ανέρχεται σε 411.000.000 εκατομμύρια και παρουσιάζει αύξηση κατά 5,41%, σε απόλυτα νούμερα κατά 21.140.000 ευρώ σε σχέση με τον περσινό.
Κ. Ζέρβας: Ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός
Για έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό που αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες της διοίκησης έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας από το βήμα του δημοτικού συμβούλιου.
“Σήμερα κλείνει ένας σημαντικός κύκλος για την διοίκηση μας από τη 1 Σεπτεμβρίου οπότε και αναλάβαμε” είπε ο κ. Ζέρβας και κατέστησε σαφές πως η περίοδος που έρχεται θα είναι υπόδειγμα ορθολογικής διαχείρισης των οικονομικών του δήμου.
Ο φετινός προϋπολογισμός, ανέρχεται σε 411.000.000 εκατομμύρια ευρώ και είναι αυξημένος κατά 5,41%, δηλαδή κατά 21.140.000 ευρώ σε σχέση με τον περσινό.«Είναι ένας εφαρμόσιμος οδικός χάρτης για την ανάταση της πόλης. Κεντρικός κορμός του η βελτίωση της καθημερινότητας με παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά» είπε χαρακτηριστικά δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Μέσα στον προϋπολογισμό σημείωσε ο κ. Ζέρβας είναι τα 151 εκατ. ευρώ για ανείσπρακτες οφειλές προηγούμενων ετών ενώ υπάρχει και το ποσό που αντιστοιχεί στο «σκάνδαλο της υπεξαίρεσης» το οποίο, όπως είπε, ” καλούμαστε ένα κουβαλάμε κάθε χρόνο”. Το κόστος για το προσωπικό του δήμου- μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές- ανέρχεται στα 79 εκατ. ευρω, συμπεριλαμβανομένης και της καθαριότητας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επανέλαβε ότι ο δήμος αποκτά την οικονομική του αξιοπιστία καθώς πλέον έχει ασφαλιστική ενημερότητα και μπορεί να κάνει εισπράξεις και πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξουν την επόμενη χρονιά επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά. “Μειώσαμε οριζόντια τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού θα το κάνουμε και τα επόμενα χρόνια χωρίς αστερίσκους” ανέφερε.
Όπως υπογράμμισε στρατηγικός στόχος της διοίκησης είναι η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης. “Η αρχή έχει γίνει με την δέσμευση από τον υπουργό Εσωτερικών για ένταξη του έργου των στάβλων Παπάφη. Σε προχωρημένο στάδιο είναι και η συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού για να λάβουμε ενίσχυση για τουριστική προβολή της πόλης μας μέσα από μελέτες” σημείωσε.
Επιπλέον είπε πως επετεύχθη σε συμφωνία με τον ΟΛΘ η καταβολή ανταποδοτικών δικαιωμάτων για πρώτη φορά στο δήμο Θεσσαλονίκης και τον δήμο Αμπελοκήπων ποσού 1 εκατ. ευρώ το οποίο “θα αρχίσει να μπαίνει στο δήμο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι του χρόνου θα είναι πιο αυξημένο”.
Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης πως στοίχημα της διοίκησης είναι η απορροφητικότητα. “Εκεί όπου υπήρξε αποτυχία και αναποτελεσματικότητα, εμείς στοχεύουμε σε καλύτερα αποτελέσματα» τόνισε και παρέθεσε αριθμούς που καταδεικνύουν το πρόβλημα που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Στις επενδύσεις από προϋπολογισθέντα 37 εκ. ευρώ, ενταλθέντα ήταν μόνον 6,5 εκ. ευρώ ενώ στα έργα από 24 εκ. ευρώ μόνον 4,5 εκ. ευρώ. Ακόμα και εκεί που προϋπολογίζονται λεφτά δεν ήταν σε θέση ο Δήμος να τα δαπανήσει και να προσφέρει αξιόλογες υπηρεσίες» τόνισε.
Μ. Κούπκας: Βαθιά αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχαήλ Κούπκας δήλωσε πως πρόκειται για ένα προϋπολογισμό “ρεαλιστικό, αλληλέγγυο, κοινωνικό, γεμάτο από κοινωνικές δράσεις με έμφαση στον πολιτισμό, βαθιά αναπτυξιακό, που περνά την πόλη στο μέλλον καθώς εξασφαλίζει τη χρήση της τεχνολογίας”.
Μάλιστα ο κ. Κούπκας ανέφερε πως θα εξασφαλιστούν περισσότερα έσοδα από την αξιοποίηση πηγών όπως τα κοιμητήρια αλλά και από διεκδίκηση πόρων από την Πολιτεία, και από τη δυναμική των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται μέσω του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης.
«Η πραγματικότητα είναι μία. Έχουμε να διαχειριστούμε μόλις 62 εκατ. ευρώ. Πέρυσι η διοίκηση είχε 67 εκατ.”σημείωσε ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Αβαρλής και πρόσθεσε πως ως προς το ύψος των ΚΑΠ όλοι οι δήμοι της χώρας είναι υπό ομηρία.
Κριτική από την αντιπολίτευση
Κριτική στην διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για τον προυπολογισμό άσκησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ταχιάου Βασίλης Γάκης. «Περίμενα μια πιο ουσιαστική τοποθέτηση. Επιμελώς αποκρύφθηκε η αντιπαραβολή στοιχείων. Θέλουμε να βγει ο προϋπολογισμός όχι για τη δική σας τιμή και δόξα αλλά για καλό των συμπολιτών μας».
«Οι αριθμοί δε συμφωνούν μαζί σας δεν είναι ολοκληρωμένο σχέδιο αυτό που παρουσιάζετε, λείπει το δικό σας όραμα” υπογράμμισε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και πρόσθεσε “Σήμερα φέρνετε τη συνέχεια των έργων της προηγούμενης διοίκησης. Κάποιοι ήσασταν αντίθετοι με Φιλόδημο αλλά τα έργα που χρηματοδοτείτε είναι από εκεί. Δεν είδαμε κάποια ουσιαστική παρέμβαση».
«Ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός ούτε βιώσιμος. Δυστυχώς είναι αδιάφορος και δεν δημιουργεί υπεραξίες» δήλωσε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Πολήχρωμης Θεσσαλονίκης Ανδρέας Κουράκης.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σωτήρης Ζαριανόπουλος επεσήμανε πως “αλλάζουν οι διοικήσεις αλλά δεν αλλάζει η λογική μακριά από τις ανάγκες της πόλης. Το ερώτημα για κάθε προϋπολογισμό είναι ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες που πρέπει να καλύψει για δημότες”.
Απευθυνόμενος στην διοίκηση του δήμου ο επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον” Γιώργος Ορφανός είπε πως “δεν αλλάξατε τίποτα, δεν υπάρχει καμία προοπτική”.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη» Γιάννης Νασιούλας ζήτησε ειδική συνεδρίαση του σώματος «για την κακουργηματική υπεξαίρεση από τα ταμεία του δήμου» γιατί όπως είπε «Δεν είμαστε εδώ να ξεπλύνουμε τις ευθύνες καθενός».
Ο επικεφαλής της Πολήχρωμης Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας αχαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «γυμνό σε περιεχόμενο». «Ουσιαστικά ο προϋπολογισμός είναι 62 εκατ. ευρώ. Δεν είναι αναπτυξιακός, ούτε ρεαλιστικός ούτε ορθολογικός» σημείωσε.