Δανιηλίδης: «Περίπου 80.000 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ»

Τεράστιο είναι το αδιέξοδο, που αντιμετωπίζουν λίγο πριν την νέα σχολική χρονιά εκατοντάδες γονείς και κηδεμόνες γιατί απορρίφθηκαν εκατοντάδες αιτήσεις για το πολυπόθητο voucher που θα εξασφάλιζε μία θέση σε παιδικό σταθμό και ΚΔΑΠ.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς την 1η Σεπτεμβρίου.

 «Περίπου 65.000 παιδιά θα μείνουν έξω από τα ΚΔΑΠ και περίπου 15.000 παιδιά θα μείνουν έξω από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Έχουμε φτάσει στο «και πέντε», στις 1/9 ανοίγουν τα ΚΔΑΠ και οι παιδικοί σταθμοί και οι οικογένειες μένουν ξεκρέμαστες καθώς οι αιτήσεις ανακοινώθηκαν και πολλές οικογένειες δεν επιλέχθηκαν» επεσήμανε μιλώντας στο Politic Radio o ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης.

«Τινάζεται στον αέρα όλος ο οικογενειακός προγραμματισμός και όπως καταλαβαίνετε στην εποχή που ζούμε, που έχουν μειωθεί τραγικά οι απολαβές και χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους, βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο, ακόμη κι αν έχουν μία μικρή απασχόληση να την χάσουν κι αυτή, γιατί θα πρέπει να καταβάλουν χρήματα σε έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό» τονίζει.

Ο κ. Δανιηλίδης υπενθύμισε ότι «όλοι πολιτικοί αρχηγοί, με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον κύριο Μητσοτάκη, εδώ και 3-4 χρόνια έλεγαν ότι θα φροντίσουν να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Τώρα λοιπόν που σχεδόν 80.000 παιδιά μένουν εκτός, πρόκειται για ένα 35% του συνόλου. Ένα ποσό των 50 εκατ. ευρώ θα καλύψει ένα πολύ μεγάλο σημαντικό αριθμό. Εάν εξασφαλιστεί ένα κονδύλι των 70-75 εκατ. ευρώ τότε θα έχουμε πετύχει να είναι όλα τα παιδιά εντός».

Ανάγκη για ενίσχυση του προγράμματος από ιδιωτικές πρωτοβουλίες

Την ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος από ιδιωτικούς φορείς εξέφρασε ο κ. Δανιηλίδης προκειμένου να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες, που ειδικά κατά τη φετινή σχολική χρονιά είναι αυξημένες.

«Η δική μου πρόταση προέβλεπε αύξηση 50 εκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού στο πρόγραμμα και ανέφερα ότι έπρεπε να απευθυνθούμε στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που μέχρι το 2014 συνέδραμε κάθε χρόνο σαν πρώτη κατανομή των παιδιών. Όσα παιδιά έμεναν εκτός, έβαζαν ένα σημαντικό ποσό, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και συμπλήρωνε κάποια άλλα η αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να μην μείνουν τα παιδιά απ’έξω. Μετά το 2015 η τότε αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας η κ. Φωτίου για δικούς της δογματικούς και ιδεοληπτικούς λόγους σταμάτησε την συνεργασία με το ίδρυμα. Εγώ πρότεινα την επανέναρξη της συνεργασίας, ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση με το ίδρυμα» σημειώνει.

Γιατί υπάρχει αυτή η δυστοκία φέτος;

«Γιατί δεν ακούνε στα υπουργεία και δεν ξέρουν να υπολογίζουν» απαντά εμφατικά ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. «Κάθε χρόνο εμείς από εμπειρία έχουμε τη δυνατότητα να υπολογίσουμε σωστά. Υπήρξε τεράστια αύξηση των αιτήσεων λόγω της ανεργίας ή της μείωσης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων» αναφέρει.

Υποστηρίζει ότι «ακόμα και τώρα μπορεί να βρεθεί λύση τουλάχιστον κατά το ήμισυ από δημόσιους κρατικούς πόρους και κατά το άλλο ήμισυ από ιδρύματα, που ανέφερα πρωτύτερα, προκειμένου να καλυφθεί 100% ο αριθμός των παιδιών που έκαναν αιτήσεις οι γονείς τους». Παράλληλα υποστηρίζει ότι πρέπει να αλλάξει και ίδια η δομή του προγράμματος καθώς όπως λέει, «αποδείχτηκε καταστροφική η επιλογή του συστήματος με το VOUCHER το 2015-16 και μετά».

Σχεδόν όλες οι αιτήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά περισσότερες από τις μισές απορρίφθηκαν

Σχεδόν όλες οι αιτήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξη των παιδιών στα ΚΔΑΠ, οι περισσότερες από τις μισές απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης κονδυλίων στο πρόγραμμα.

 «Έχει κάνει εδώ και καιρό τις παρατηρήσεις της και τις προτάσεις της. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Τώρα η ελπίδα μας στηρίζεται στην ευαισθητοποίηση των γονέων και των εργαζομένων. Γιατί με αυτή την μείωση χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους» αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης και διευκρινίζει ότι «τα χρήματα περιορίστηκαν στα περσινά δεδομένα, δεν υπήρξε η παραμικρή αύξηση και μάλιστα με την κατανομή που έγινε υπήρξε το αποτέλεσμα των 65.000 παιδιών να μένουν εκτός των παιδικών σταθμών και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης».

Όπως εξήγησε, υπήρξε ένα ψαλίδι από το πρόγραμμα και το 35% από τον προϋπολογισμό, θα πάει στα ΚΔΑΠ. Μέσα σε αυτό το 35% καλύπτονται στο έπακρο τα παιδιά που είναι ΑμεΑ. Εφόσον το κονδύλι για τα ΚΔΑΠ ήταν πολύ περιορισμένο, το υπολειπόμενο ποσό δεν κάλυψε ούτε τα μισά παιδιά που είχαν κάνει αιτήσεις οι γονείς τους για ΚΔΑΠ. Αυξήθηκε η ζήτηση για την ένταξη των παιδιών στα ΚΔΑΠ καθώς οι γονείς εκτίμησαν την λειτουργία τους και το έργο τους.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ και αυτό θα είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που θα ασχοληθεί. Είναι σε εξέλιξη διάφορες επαφές ακόμη και με το ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού. Κάποιοι βουλευτές ήταν επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αρμόδιους υπουργούς. Μαζεύονται χιλιάδες υπογραφές των εργαζομένων από τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ αλλά και από μητέρες των παιδιών. Υπάρχουν σκέψεις για κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις.

Η προετοιμασία των Δήμων ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

«Εγώ πιστεύω ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία αλλά δεν θέλω να κάνω τον προφήτη. Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου μετά τον τριψήφιο αριθμό των κρουσμάτων που έχουμε καθημερινά στη χώρα και το λέω εδώ και πολύ καιρό» εκτίμησε ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών. Υπενθύμισε ότι το υπουργείο θα στείλει σε κάθε δήμο μάσκες για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Διαβάστε σχετικά: Κυβερνητική κοροϊδία: Χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ