EUROKINSSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δαρδαμανέλης για μεταστέγαση: «Πρέπει να προτάξουμε το καλό των παιδιών μας»

Ρεπορτάζ: Αντωνία Γκουβεντάρη

Για το φλέγον ζήτημα της μεταστέγασης των δύο σχολείων της Καλαμαριάς μίλησε ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης αποκλειστικά στο politic.gr. Εξήγησε την αναγκαιότητα λήψης της συγκεκριμένης απόφασης, διευκρινίζοντας πως «πρέπει να προτάξουμε το καλό των παιδιών μας».

Ο κ. Δαρδαμανέλης προκειμένου να καταστήσει μια σαφή εικόνα για την απόφαση της μεταστέγασης του 10ου Γυμνασίου στις σημερινές εγκαταστάσεις του 3ου Γυμνασίου της περιοχής, παρέθεσε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περσινή επικρατούσα κατάσταση.

«Πέρυσι είχαμε δύο σχολεία, τα οποία ήταν γειτονικά.  Το 10ο Γυμνάσιο  είχε 5 άδειες αίθουσες, ενώ είναι διδακτήριο με 16 τάξεις και  λειτουργούσαν μόνο οι 11. Στο διπλανό σχολείο που ήταν το 3ο γυμνάσιο και 3ο λύκειο, που είναι κτίριο 23 θέσεων, πέρυσι λειτούργησαν 27 τάξεις, κάνοντας μάθημα στις αίθουσες των καθηγητών και του διευθυντή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ήταν λογικό επόμενο να βρεθεί μια λύση», διευκρίνισε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Τόνισε δε πως φέτος όφειλε να υλοποιήσει τη μεταστέγαση, καθώς πέρυσι ανέλαβε στις 2 Σεπτεμβρίου και εννιά ημέρες μετά, ήταν ο αγιασμός.

«Οι αντιδρώντες»

Ερωτηθείς για την αιτία των αντιδράσεων, ο δήμαρχος Καλαμαριάς ανέφερε πως το 10ο Γυμνάσιο είναι ένα σύγχρονο, καινούργιο σχολείο σε αντίθεση με το 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο.

«Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών του ενός σχολείου και τριών καθηγητών είναι αρνητικές. Όλοι οι γονείς των εμπλεκόμενων σχολείων είναι πλέον υπέρ της μεταστέγασης. Η πλειοψηφία των σχολείων είναι θετικοί εκτός από το 10ο γυμνάσιο, που παρακινούνται από τον διευθυντή τους και κρατούν αρνητική και προβληματική στάση», είπε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Από τη μεριά του δημάρχου είναι απόλυτα κατανοητό ότι κάποιοι εκπαιδευτικοί ενδεχομένως να «έχτισαν» το 10ο γυμνάσιο γιατί είναι ένα καινούριο σχολείο, το οποίο πολλοί έζησαν με την παράδοσή του, «ωστόσο, προέχει το όφελος των παιδιών».

Παράλληλα, έσπευσε να προσθέσει ότι «εκ πρώτης όψεως γίνεται αντιληπτό ότι τα σχολεία τα χωρίζουν κάποιες δεκαετίες. Ο καθένας θα ήθελε να δουλέψει σε καινούργιο γραφείο αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να λειτουργήσουμε προς όφελος των μαθητών. Πρέπει να προτάξουμε το καλό των παιδιών μας».

«Λεωφορείο για τα παιδιά από τον Φοίνικα»

Η νομοθεσία προβλέπει πως ένα λεωφορείο για τη μεταφορά των παιδιών προς το σχολείο τίθεται με την υπέρβαση των 2.500 μέτρων απόστασης.

«Τα 30 παιδιά από τον Φοίνικα, τα οποία πηγαίνουν στο 10ο γυμνάσιο, μέχρι πρότινος έκαναν 850 μέτρα με τα πόδια και από τη Δευτέρα θα κάνουν 1.100 μέτρα με το λεωφορείο. Εγώ ρωτάω: είναι καλύτερο να διανύουν 850 μέτρα με τα πόδια, περνώντας επικίνδυνους δρόμους ή να διανύουν 1.100 μέτρα με λεωφορείο;», αναρωτήθηκε ο κ. Δαρδαμανέλης.

«Για το Φοίνικα είναι και μια επιπλέον προοπτική,  γεγονός που μας οδηγεί ότι πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε τη λογική συνέχεια για τα παιδιά της περιοχής μετά το γυμνάσιο να μην πάνε σχολείο, να μην πάνε λύκειο ή να πάνε ΕΠΑΛ. Πλέον υπάρχει η λύση να πάνε στο Γενικό Λύκειο, γεγονός που προωθείται για όλα τα παιδιά», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Υπήρξε παραπληροφόρηση»

Κατά την εκτίμηση του κ. Δαρδαμανέλη υπήρξε παραπληροφόρηση σχετικά με το ζήτημα της μεταστέγασης.

«Πολλοί ανέφεραν ότι θα μετακινούνται μόνο τα παιδιά της Α’ γυμνασίου. Άλλοι έλεγαν ότι δεν θα μπει λεωφορείο για να μετακινεί τα παιδιά από τον Φοίνικα. Έγινε λόγος για παράνομες αποφάσεις», προσθέτοντας, εν συνεχεία, ερωτώμενος αν πράγματι είχε τη δικαιοδοσία να προβεί σε αυτή την ενέργεια:

«Παρόλο που όλοι οι δήμοι λειτουργούν μέσω των δημοτικών συμβουλίων, υπάρχει μια νομοθεσία των τελευταίων χρόνων κατά την οποία δίνει την αρμοδιότητα στον δήμαρχο. Αυτό δεν ήταν σαφές, ωστόσο, σε προγενέστερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απεφάνθη ότι είναι άκυρη απόφαση και ότι πρέπει να παρθεί απόφαση από τον δήμαρχο. Κατευθείαν έπραξα, πήρα την απόφαση που θεωρούσα σωστή, την οποία είχα εισηγηθεί και στο ΔΣ».

Το πρώτο βήμα της μεταστέγασης έχει πραγματοποιηθεί με την μεταφορά των βιβλίων στα σχολεία και αυτό που απομένει είναι «η κινητήριος δύναμη των αντιδρώντων εκπαιδευτικών να πάνε στις θέσεις τους και να αναλάβουν υπηρεσία, προκειμένου να δείξουν τον σωστό δρόμο στα παιδιά και να αγκαλιάσουν το σχολείο».

Οι μαθητές του 10ου γυμνασίου θα μεταφερθούν στο 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο και οι μαθητές του 3ου Λυκείου θα εγκατασταθούν στο 10ο Γυμνάσιο μέχρι να κατασκευαστεί το 7ο Λύκειο στην περιοχή. Ουσιαστικά, γίνεται λόγος για ανταλλαγή κτιρίων.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε τη μεγάλη οικογένεια στο μεγάλο σπίτι και τη μικρή οικογένεια στο μικρό σπίτι», κατέληξε ο κ. Δαρδαμανέλης.  

Δείτε ακόμη: Ρωμανός: Ατυχής και κακή κοινοβουλευτική στιγμή η απουσία των 88 βουλευτών για την άρση ασυλίας Πολάκη