Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας στις αρχές του διαλόγου, της διπλωματίας και της δημοκρατίας, καθώς η χώρα προετοιμάζεται να αναλάβει θέση κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2025-2026.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στις βελτιωμένες σχέσεις με την Τουρκία, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ακόμα, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Αθήνας για την επίλυση του Κυπριακού μέσω της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας
“Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας. Αυτό το έργο ξεκινά άμεσα, από την άμεση γειτονιά μας.” Εξάλλου, ως πύλη προς την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα βρίσκεται 900 μίλια μακριά τόσο από τη Γάζα όσο και από την Ουκρανία.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
“Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονά της: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.” Δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη.
Η Ελλάδα καλεί όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και αυτών στους οποίους ασκεί επιρροή, να απόσχουν από τη διαιώνιση του σημερινού καταστροφικού κύκλου βίας και να εμπλακούν εποικοδομητικά στην επιδίωξη της ουσιαστικής αποκλιμάκωσης. Οι άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά.
Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μας όσον αφορά στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει αποδεκτή.
Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε αυτό το πλαίσιο, καλώντας την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει επαναφέρει τη βία στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό, υπογραμμίζοντας τη σημασία του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών.
Η δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης φαντάζει απεριόριστη, αλλά προκαλεί επίσης ανησυχίες. Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να αναλάβουν δράση για να προτεραιοποιήσουν την ασφάλεια έναντι των κερδών, αλλιώς θα υπάρξουν αυστηρότερες ρυθμιστικές απαντήσεις.