Διπλή υποβάθμιση της Ελλάδας από Standard & Poor’s και DBRS για το  outlook

Διπλή υποβάθμιση της Ελλάδας από Standard & Poor’s και DBRS για το outlook

Στη βαθμίδα «ΒΒ-» διατήρησε η DBRS την αξιολόγηση της υποβαθμίζοντας όμως τις προοπτικές  – Αντίστοιχη κίνηση και από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s

Σταθερή στη βαθμίδα «ΒΒ-» διατήρησε ο οίκος Standard & Poor’s την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, υποβαθμίζοντας όμως τις προοπτικές (outlook) σε σταθερές από θετικές.

Η S&P κάνει αναφορά στην επιτυχία της Ελλάδας να σταθεροποιήσει τα κρούσµατα κορωνοϊού, αλλά επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, λόγω των οποίων προχώρησε στην υποβάθμιση του outlook.

Συγκεκριμένα, προβλέπει συρρίκνωση κατά περίπου 9% το 2020 και ανάκαμψη το 2021. Εντούτοις, θεωρεί ότι κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια για να χειριστεί την κρίση του κορωνοϊού και θεωρεί ότι αυτά υποστηρίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση στο ‘BB-/B’.

Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και ο οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση ΒΒ (low) αλλά υποβαθμίζοντας την τάση (trend) της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης σε σταθερή από θετική προηγουμένως.

Και σε αυτήν περίπτωση η πτωτική αναθεώρηση της τάσης οφείλεται στην παύση της οικονομικής δραστηριότητας και την πιθανή ύφεση στην οποία οδηγεί η πανδημία.

Ο οίκος επισημαίνει την γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης, ωστόσο προβλέπει ότι η οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί φέτος, επιδεινωμένη από τους κρίσιμους κλάδους του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Η DBRS βάζει ερωτηματικό για το χρόνο ανάκαμψης και τονίζει ότι η επιβεβαίωση της αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητας της ελληνικής οικονομίας αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση, με ισχυρή δέσμευση, να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα.

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα αναδύθηκε από την προηγούμενη κρίση σημειώνοντας τρία χρόνια ανάπτυξης και πέντε χρόνια πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που συνέβαλε στη δημιουργία ενός μεγάλου αποθέματος μετρητών. Ωστόσο, το βάρος του δημόσιου χρέους είναι μεγάλο, και τώρα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Loading