Δούμας: «Το κράτος εμπαίζει την οικογένεια Σαββίδη στο Παλιούρι»

Για όλες τις δυσκολίες που συναντά η επένδυση της οικογένειας του Ιβάν Σαββίδη στο Παλιούρι μίλησε ο αρχιτέκτονας του έργου, Τάκης Δούμας στον ραδιοφωνικό σταθμό politic radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4 και στην εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Συγκεκριμένα και μιλώντας για το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Δούμας σημείωσε πως «εκεί η οικογένεια Σαββίδη πληρώνει την αντιμετώπιση του κράτους. Έχουν δώσει τα λεφτά τους οι άνθρωποι σε ένα κράτος που τους αντιμετωπίζει μια έτσι και μια αλλιώς. Δηλαδή το ελληνικό κράτος έδωσε ένα οικόπεδο, ένα ακίνητο με Προεδρικό Διάταγμα που είχε όλα κι όλα 7,5 στρέμματα χαρακτηρισμένου δάσους.

propoli

Και αιφνιδίως, τρεισήμισι, τέσσερα χρόνια μετά τους είπαν ότι ξέρετε; Υπάρχουν και άλλα 130 στρέμματα χαρακτηρισμένου δάσους. Που δεν είναι δάσος δηλαδή, αλλά κάτι που αναγεννήθηκε γεγονός που είναι φυσιολογικό. Τουλάχιστον 25 – 30 χρόνια ήταν ένα πράγμα παρατημένο και ότι δέντρο φυτεύτηκε κάθε θάμνος μεγάλωσε. Με τα χρόνια λοιπόν, καταγράφηκε στους δασικούς χάρτες ως αναγεννημένη δασική έκταση.

Και αυτό τους παραδόθηκε με ένα προεδρικό διάταγμα. Δηλαδή τι άλλο θα πρέπει να ξέρει κάποιος εδώ σ’ αυτή χώρα για να νιώθει μια ασφάλεια. Προεδρικό Διάταγμα σημαίνει ότι έχει περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει υψηλότερου επιπέδου έγκριση. Έδωσαν λοιπόν τα λεφτά τους και περιμένουν να επιλυθεί αυτού του είδους η διελκυστίνδα η οποία υπάρχει για να μπορέσει να προχωρήσει».

Σε ερώτηση για το τι προβλέπει η επένδυση στο Παλιούρι, ο Τ. Δούμας επεσήμανε ότι «στην περιοχή είναι το ουσιαστικότερο ξενοδοχειακό συγκρότημα που είναι υπόδειγμα αρχιτεκτονικής του Άρη Κωνσταντινίδη. Ως εκ τούτου χαρακτηρίστηκε μνημείο. Άρα έρχεσαι εσύ και παραχωρείς μια έκταση που μπορεί να φαίνεται ότι έχει ένα μέγεθος μεγάλο, αλλά πρόκειται για μια στενή λωρίδα παράλληλη με την ακτογραμμή. Η οποία βέβαια ακτογραμμή είναι από τις καλύτερες που υπάρχουν στη χώρα και εκεί υπάρχει ένα μνημείο. Μνημείο στην Ελλάδα σημαίνει ότι υπάρχουν πρόσθετες δυσκολίες του πως το αντιμετωπίζεις όχι στην επανάχρησή του αλλά στην αποκατάστασή του.

Και επίσης πως μπορείς να διαχειριστείς το όποιο κτίριο γίνει κοντά. Αυτό από μόνο του δημιουργεί πρόσθετα ζητήματα και δυσκολίες. Και αυτό ήταν κάτι που απογοήτευσε τους υπόλοιπους συνυποψήφιους για την έκταση στον διαγωνισμό. Και μέσα σε όλα, έρχεται ένας όμιλος και λέει «εμένα δεν με ενδιαφέρουν όλα αυτά, θα τα αντιμετωπίσω». Το αγοράζει. Δίνει στο κράτος χρήματα. Και ξεκινάνε όλες οι μελέτες, για τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων καθώς μόνο αυτές επιτρέπεται να φτιάξεις με βάση το Προεδρικό Διάταγμα.

Τα κάνει λοιπόν όλα αυτά ο επενδυτής, γίνονται οι μελέτες, τις περνάει από Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετ’ επαίνων και φτάνει κάποια στιγμή, ενώ είναι έτοιμα τα πάντα, πριν βγει η τελική απόφαση προκύπτουν οι δασικοί χάρτες. Και από τότε σταματούν όλα. Και επιπροσθέτως υπάρχει κι ένας λαϊκισμός που «παίζει» με αυτούς που βγήκαν στις ιστοσελίδες και στις εφημερίδες και έλεγαν να μη γίνει η επένδυση στο Παλιούρι γιατί θα καταστρέψει το δάσος. Ποιο δάσος; Αυτό που είχε σπείρει το Ξενία ως φύτευση για να έχει ηλιοπροστασία σε εκείνη την ξεραΐλα που υπήρχε τη δεκαετία του ’60 και με το παράτημα που έγινε μεγάλωσαν κι έγιναν δέντρα.

Η δασική υπηρεσία είχε γνωμοδοτήσει ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι αγρός. Γι’ αυτό και μπήκε στον διαγωνισμό. Και εκεί ξεκινάει το παράλληλο κράτος. Διότι το παλιό κάμπινγκ του ΕΟΤ σήμερα βρίσκεται σε ένα καθεστώς περίεργο. Δεν θα έπρεπε όμως μετά από τόσα που πέρασε αυτή η χώρα, να γίνει τουλάχιστον το αυτονόητο;»

Ολόκληρη η συνέντευξη του Τάκη Δούμα στο politic radio μέσα από τη συχνότητα του Flash 99,4:

Δείτε επίσης: Ανθή Δήμου: Ετοιμάζουμε ένα υπαίθριο μουσείο Σμύρνης, στολίδι για το Κορδελιό

Loading