EUROKINISSI @ Γ. Κωνσταντινίδης

Δόβελος: Καταιγιστικά μέτρα, συγκρουόμενες αποφάσεις

Για όλες τις παραμέτρους που ισχύουν με βάση τις καταβολές των επιδομάτων όπως αυτές θα γίνουν τις επόμενες ημέρες μίλησε στον Flash 99,4 και την εκπομπή Flash Δρομο-λόγιο, ο φοροτεχνικός/οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δόβελος.

Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος προσφέρει τις γνώσεις του καθημερινά στα μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης δεχόμενος τηλεφωνικώς και διαδικτυακώς όλες τις ερωτήσεις για τα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση .

propoli

«Αυτή η συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο υπάρχει χρόνια και πριν από την Πανδημία και παρέχεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα. Τώρα με την Πανδημία είμαστε κάθε μέρα εναλλάξ εγώ με τον κ. Σωπασή από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι και τις 14.00 στις εγκαταστάσεις του ΕΕΘ και είναι αλήθεια ότι αυτό το διάστημα δεχόμαστε πάρα πολλά τηλεφωνήματα από τα μέλη ώστε να τους παρέχουμε διευκρινήσεις και να τους προτείνουμε λύσεις με βάση όλα αυτά τα μέτρα στήριξης που έχουν ψηφιστεί. Είναι καταιγιστικά τα μέτρα, πολλές οι αποφάσεις που είναι συγκρουόμενες και με τεχνικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει μπερδευτεί. Είμαστε λοιπόν εδώ κάθε μέρα, προκειμένου να τους βοηθούμε και να τους λύνουμε τις όποιες απορίες μπορεί να έχουν.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες ερωτήσεις που έχουμε δεχτεί αφορούν τους Κωδικούς Δραστηριότητας για το αν εντάσσονται δηλαδή ή όχι στα μέτρα στήριξης. Επιπλέον μας ρωτούν για το πως γίνεται η αίτηση αναστολής, αν οι εργαζόμενοι τους, δικαιούνται της αναστολής, διευκρινίζουμε κάποιες τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και φυσικά ρωτούν για τα φορολογικά, τις αναστολές πληρωμών, για την έκπτωση της τάξεως του 25% στους φόρους και για όλα αυτά που ισχύουν και τρέχουν.

Για το αν έχει την ανησυχία πως μετά τον κορονοϊό έρχονται τα χειρότερα, με την ύπαρξη χιλιάδων «λουκέτων» σε καταστήματα ο κ. Δόβελος υπογράμμισε πως «η πρόβλεψη είναι πως θα επέλθει μια μεγάλη ύφεση στην οικονομία με το ζητούμενο να είναι πως και πόσοι θα αντέξουν, το οποίο έχει να κάνει και με το βάθος της κρίσης. Μέχρι πότε δηλαδή θα κρατήσει αυτός ο αποκλεισμός κυρίως της αγοράς. Αν τραβήξει πάρα πολύ θα αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα. Εάν τώρα αρχές Μαίου αρχίσουν δειλά – δειλά να λειτουργούν κάποιες επιχειρήσεις, τα πράγματα θα πάνε άσχημα, αλλά δεν θα είναι τραγικά.

Σίγουρα οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την δραστηριότητά τους συνιστούν το 80% της οικονομίας. Που σημαίνει ότι αυτό το 80% έχει παγώσει. Και δεν μιλάμε για τα δημοσιονομικά. Εκεί υπάρχουν τα σχετικά «μαξιλάρια» με τις χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ. Μιλάμε για τις επιχειρήσεις που δεν κάνουν τζίρο. Αυτές τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν μετά την άρση των μέτρων και στο ταμείο τους θα έχουν μηδενικά έσοδα, την στιγμή που τα έξοδα θα τρέχουν από την πρώτη στιγμή, ενώ θα έχουν συσσωρευτεί και τα χρέη τα οποία τώρα έχουν ανασταλεί αλλά θα τα βρούμε μπροστά μας. Θα έχουν τους μισθούς, τα ενοίκια, τα τρέχοντα λειτουργικά, τους προμηθευτές. Αν δεν αναθερμανθεί αυτή η συζήτηση πως αυτές οι επιχειρήσεις θα κάνουν κύκλο εργασίας για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν μέσω των ταμειακών τους ροών όλα αυτά τα έξοδα;

Αναμφίβολα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Και στον Τουρισμό που αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Εκεί τα πράγματα είναι απελπιστικά. Διότι δεν βλέπω να δουλεύει ο «ξένος» τουρισμός, που αποτελεί και μεγάλη πηγή εσόδων. Άκουγα τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τον κ. Ρέτσο ότι πέρσι εισπράξαμε περί τα 18, 5 δισ. και μέχρι στιγμής έχουμε εισπράξει 500 εκατομμύρια ως εισαγόμενο συνάλλαγμα από τον τουρισμό, με αποτέλεσμα πολύ δύσκολα να φτάσουμε ακόμη και το 1 δισ».

Αναφορικά με το πόσο μπορεί να βοηθήσουν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την οικονομία, ο κ. Δόβελος σημείωσε ότι «αυτά τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης εν μέσω Πανδημίας είναι ικανοποιητικά και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. Τους δίνει μια ανάσα. Όμως το μέλλον παραμένει δυσοίωνο. Και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι παγκόσμιο. Εδώ μιλάμε για ύφεση τεραστίων διαστάσεων στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη όπως είναι η Αμερική, όπως είναι η Μ. Βρετανία».

Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται τα επιδόματα των 800 ευρώ για τους εργοδότες που απασχολούν από κανένα μέχρι και πέντε υπαλλήλους ο κ. Δόβελος υπογράμμισε ότι «θα ανοίξει σύντομα μια νέα πλατφόρμα στο σύστημα της ΑΑΔΕ του υπουργείου Οικονομικών και όχι του ΕΡΓΑΝΗ. Η εξαγγελία είναι ότι θα ανοίξει αύριο 15 Απριλίου και φυσικά αυτή η διαδικασία θα κρατήσει για αρκετό χρονικό διάστημα. Ως προτεραιότητα κατά πάσα πιθανότητα θα μπει το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ για να μη μπλοκάρει το σύστημα, άρα όλοι οι επαγγελματίες που δεν απασχολούν προσωπικό ή απασχολούν μέχρι πέντε άτομα, ακόμα – ακόμα και οι εταιρείες, εξαιρουμένων των Ανωνύμων Εταιρειών, θα πάρουν τα χρήματά τους προς το τέλος Απριλίου.

Εξαιρούνται επίσης οι έξι κλάδοι των επιστημόνων (οικονομολόγοι, λογιστές, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κτλ) οι οποίοι θα επιδοτηθούν μέσα από την διαδικασία του voucher και της τηλεκατάρτισης, για την οποία η διαδικασία των αιτήσεων τρέχει ήδη. Αυτοί δηλαδή, θα πρέπει να κάνουν ένα σεμινάριο 100 ωρών με 26 ευρώ ανά ώρα, για να πάρουν το επίδομα κατάρτισης των 600 ευρώ. Πρέπει να επιλέξουν τον πάροχο της εκπαίδευσης είτε από τα ΚΕΚ είτε από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης που ανήκουν στο μητρώο του υπουργείου Παιδείας και ασύμμετρα να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που θα επιλέξουν μέσα από δέκα δράσεις. Όταν αυτό συμβεί θα πάρουν 400 ευρώ με την ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης και όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση θα πάρουν τα υπόλοιπα 200».

Επίσης μιλώντας για το ξεκίνημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων ο κ. Δόβελος υπογράμμισε ότι «άμεσα θα ανοίξει και γι’ αυτόν τον λόγο ειδική πλατφόρμα. Αλλά το ζήτημα είναι πότε θα κλείσει, γιατί σίγουρα δεν τα προλαβαίνουμε όλα. Θεωρώ ότι θα δοθεί παράταση. Εξάλλου τώρα, δεν είμαστε και έτοιμοι. Υπάρχει μια ιδιαίτερη κατάσταση με τις περισσότερες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν. Όλα αυτά πάνε τα τρέχοντα ζητήματα πίσω».

Σε ερώτηση για την χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού αναφορικά με το ποιοι θα θεωρηθούν μακροχρόνια άνεργοι, ο Γιάννης Δόβελος τόνισε ότι «ερμηνεύοντας την ΚΥΑ θεωρώ ότι μακροχρόνια άνεργοι θεωρούνται αυτοί που έχουν την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Γιατί αυτοί έχουν την υποχρέωση να ανανεώνουν κάθε τρίμηνο την κάρτα τους. Άρα λοιπόν, άνεργοι που δεν έχουν την κάρτα ανεργίας δεν θα τύχουν της ενίσχυσης. Δυστυχώς. Με έχουν πάρει αρκετοί να με ρωτήσουν και τους ενημέρωσα ότι όσοι δεν έχουν κάρτα ανεργίας είναι πολύ δύσκολο να πάρουν το επίδομα, γιατί είναι δύσκολο να αποδείξουν ότι είναι άνεργοι. Όλα αυτά γίνονται μέσω ειδικών πλατφορμών όπου υπάρχουν και τα δεδομένα.

Όπως ήταν και οι οικοδόμοι. Οι εργατοτεχνίτες των οικοδομικών και δημόσιων έργων, δεν καταγράφονται στο ΕΡΓΑΝΗ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν τα 800 ευρώ. Όπως και οι μουσικοί και οι ηθοποιοί».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Δόβελου στον Flash 99,4:

Loading