Δρ. Μούσσα: “Για τα τουρκικά ΜΜΕ η Κρήτη δεν είναι ελληνική”

Δρ. Μούσσα: “Για τα τουρκικά ΜΜΕ η Κρήτη δεν είναι ελληνική”

“Ο τούρκικος τύπος αρχίζει να επαναφέρει ιστορικά στους Τούρκους που κατοικούσαν στην Κρήτη και ήταν 33.000, το 1923. Κατά τους ίδιους δεν είναι όλη η Κρήτη ελληνική, πέρα από τα Χανιά”, δήλωσε στον αέρα της εκπομπής “Απλά επικίνδυνοι” ο διδάκτωρ της οικονομικής σχολής του ΑΠΘ και γεωπολιτικός αναλυτής στα θέματα για τη Μέση Ανατολή, ΔρΒαγγέλης Μπαχάρ Μούσσα. Μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4, ο κ. Μούσσα μίλησε για το πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στη Λιβύη και για τον ρόλο της Τουρκίας.

Άν κάποιος παρακολουθεί τις δηλώσεις στα εσωτερικά της Τουρκίας, θα πρέπει να ανησυχεί. Ο τούρκικος τύπος αρχίζει να επαναφέρει ιστορικά τους Τούρκους που κατοικούσαν στην Κρήτη και ήταν 33.000, το 1923. Κατά τους ίδιους δεν είναι όλη η Κρήτη ελληνική, πέρα από τα Χανιά. Τέτοιες τοποθετήσεις κυκλοφορούν στον τουρκικό τύπο και θα πρέπει να το δούμε σοβαρά αυτό”.

“Το παιχνίδι στη Λιβύη δεν είναι ένας απλός περίπατος και ούτε θα είναι σύντομος”

Ο κ. Μούσσα μίλησε επίσης για τον ρόλο του Χαφτάρ και τις σχέσεις του με τον Καντάφι. Ο Χαφτάρ ήταν αυτός που ανέδειξε τον Καντάφι, αυτός που τον εγκατέλειψε, αυτός που έμεινε στην Αμερική και επέστρεψε στη Λιβύη για να τον ρίξει και ο Χαφτάρ αυτή τη στιγμή παίρνει τη σκυτάλη για να διοικήσει τη Λιβύη. Και απ΄ό,τι φαίνεται έχει οπαδούς. Θα είναι αυτός πρόεδρος της χώρας; Κι αν ναι, ο Σαράζ θα είναι μέλος της κυβέρνησης; Αν είναι μέρος της κυβέρνησης, μπορούν να διαγράψουν το μνημόνιο με την Τουρκία; Δεν μπορούν γιατί πρέπει να συγκλίνουν όλοι σε μια απόφαση. Θα κοντραριστούν μέσα και αυτή είναι η πολιτική της Τουρκίας. Η Τουρκία γι΄αυτό στηρίζει τον Σαράζ. Για να περάσει στην κυβέρνηση ή να περάσουν τα άτομά του στην κυβέρνηση. Είτε γίνει το ένα, είτε το άλλο, η Τουρκία εξασφαλίζει την στήριξη του μνημονίου. Όπου το μνημόνιο είναι απαράδεκτο”.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Μούσσα υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό να πάρει την εξουσία στα χέρια του ο γιος του Καντάφι. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το 2004 είχα γράψει ένα άρθρο όπου έλεγα ότι ο Καντάφι έρχεται. Δεν αποκλείω καθόλου το ενδεχόμενο να διοικηθεί η Λιβύη από τον γιο του Καντάφι. Αυτός αν έβγαινε στην εξουσία θα τα είχε καλύτερα με όλο τον στόλο που είχε ετοιμάσει ο μπαμπάς του τόσα χρόνια. Είναι ένα ενδεχόμενο. Αυτοί που εξαφανίζονται από την εξουσία σε τέτοιο κοινωνικό ιστό, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν ξανά. Η ιστορία μάς έχει διδάξει με πολλά τέτοια παραδείγματα”.

“Η στρατιωτική δύναμη είναι στα χέρια του Χαφτάρ. Αυτός ελέγει τα περισσότερα εδάφη”

Τέλος μίλησε και για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως «πραγματικά αισθάνεται σουλτάνος» και πως «μιμείται» την πολιτική Πούτιν. “Όταν ο κ. Ερντογάν πηγαίνει σε χώρες όπου του φιλάνε τα χέρια οι φιλοτούρκοι, αυτός πραγματικά αισθάνεται ότι είναι σουλτάνος των Μουσουλμάνων. Αυτή η χειρονομία συνηθίζεται στην Τουρκία από την οθωμανική αυτοκρατορία μέχρι τώρα. Ο ρόλος του κ. Ερντογάν είναι επίσης καθαρή απομίμηση του ρόλου της Ρωσίας. Θεωρώ Πούτιν και Ερντογάν συγκλίνουν σε μια πολιτική για να είναι κυρίαρχοι του παιχνιδιού της ανατολικής Μεσογείου”.

Αναλυτικά όσα είπε ο Δρ. Μούσσα εδώ:

Loading

Play