DW: Ποια είναι η «Γενιά Ζ» που απειλεί το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν

DW: Ποια είναι η «Γενιά Ζ» που απειλεί το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν

Εκτενή αναφορά στην περίφημη «Γενιά Ζ» της Τουρκίας, η οποία φαίνεται να απειλεί το πολιτικό μέλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνει η Deutsche Welle.

Πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία έχουν γεννηθεί μετά την καμπή της νέας χιλιετίας και μεγάλωσαν με το διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά τηλέφωνα.

Η γενιά αυτή επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή μία πρόσφατη υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει για τις 27 και 28 Ιουνίου τις κεντρικές εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας, ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένες για τα τέλη Ιουλίου. Οι επίδοξοι φοιτητές εξοργίστηκαν, βλέποντας οικονομικά κίνητρα πίσω από την απόφαση. Θεώρησαν, δηλαδή, ότι ο στόχος ήταν να έχουν περισσότερο χρόνο για διακοπές, παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να πλήττει τη χώρα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της 19χρονης Ασλία από την Άγκυρα: «Είναι φοβερό να βάζουν τον τουρισμό και την οικονομία πάνω από την υγεία». Ο μαθητής Φατίχ προσθέτει από την πλευρά του: «Πλέον δεν ξέρουμε ποιόν μπορούμε να εμπιστευόμαστε. Είμαστε στην Τουρκία, όλα είναι πιθανά».

Η… εκδίκηση των νέων

Οι νέοι μαθητές κατάφεραν να πάρουν την εκδίκησή τους με έναν πρωτότυπο τρόπο. Κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεδιάσκεψης με νέους που διοργάνωση του Προεδρικό Μέγαρο μία μέρα πριν την έναρξη των εξετάσεων, αναρτήθηκαν χιλιάδες μηνύματα εξαγριωμένων νέων που έβαλαν κατά του Ερντογάν υπό το hashtag «OyMoyYok» (δεν θα πάρεις την ψήφο μου) και με πάνω από 360.000 dislikes. Ο ψηφιακός πόλεμος μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο Τwitter.

Η «Γενιά Ζ»

Μετά από αυτή την αντίδραση, η «Γενιά Ζ» έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αναλυτών και της κοινής γνώμης. Πρόκειται για άτομα που έχουν γεννηθεί από το 1995 ως το 2010, ένας πληθυσμός που φτάνει στα 13.000.000 και αναμένεται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες.

Το Ινστιτούτο Μουράτ Γκετσίσι διεξήγαγε μεγάλη έρευνα για τη «Γενιά Ζ» σε 12 τουρκικές επαρχίες. Οι νέοι ρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, τις αντιλήψεις τους και τις εκλογικές τους προτιμήσεις.

Τα θέματα που μπορεί να επιβάλλει αυτή η γενιά στον προεκλογικό αγώνα είναι η δικαιοσύνη και τα εισοδήματα. Παράλληλα, προέκυψε ότι το 55% της «Γενιάς Ζ» επηρεάζει την εκλογική συμπεριφορά των γονέων. Δε συμβαίνει, όμως, το αντίθετο. Το 87,5% των ερωτηθέντων νέων απάντησαν ότι οι γονείς δεν μπορούν να επηρεάσουν τις εκλογικές τους προτιμήσεις.

Από πού προκύπτει η δυσαρέσκεια

Όπως προκύπτει, η βαθιά οικονομική κρίση στην Τουρκία συνιστά έναν από τους λόγους που στρέφουν τη νέα γενιά εναντίον του Ερντογάν και του κόμματός του. Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, η ανεργία φτάνει στα επίπεδα του 25% στις ηλικίες 15-24.

Ο απόφοιτος της σχολής Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων, Μπαρίς Ιλγκέν, δηλώνει ευθαρσώς: «Αγαπώ τη χώρα μου, αλλά νομίζω ότι για λίγα χρόνια πρέπει να φύγω στο εξωτερικό».

Η 17χρονη Σίμτζε Κοραλτάν σημειώνει με τη σειρά της: «τη χώρα αυτή δεν μπορείς να ξέρεις τι θα συμβεί μέσα στα επόμενα δυο χρόνια».

Ο δημοσιογράφος Τσαν Ερτούνα υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσει κάποιος αυτή τη γενιά με «παραδοσιακές μεθόδους».

Ο πολιτικός επιστήμονας Νεζίχ Ονούρ Κουρού πιστεύει ότι «το κύμα διαμαρτυρίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις ήταν ένα σημείο καμπής. Ακριβώς όπως και οι επόμενες εκλογές του 2023, τις οποίες θα κρίνει η γενιά Ζ».

Δείτε επίσης: Ινδία: Ανοίγει τις πύλες του το Ταζ Μαχάλ μετά από τρίμηνο «λουκέτο» λόγω πανδημίας

Loading

Play