ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

ΕΕ: Άνοιγμα συνόρων σε 14 «τρίτες χώρες», εκτός οι ΗΠΑ

Ύστερα από ένα δύσκολο συμβιβασμό, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της ΕΕ κατέληξαν χθες σε μία προκαταρκτική συμφωνία για το άνοιγμα των συνόρων σε πολίτες τρίτων χωρών από την 1η Ιουλίου.

Έτσι, η κροατική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πήρε την εντολή να συντάξει λίστα με 14 τρίτες χώρες, οι οποίες επιλέχθηκαν με καθαρά επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να πλήττει την ανθρωπότητα.

propoli

Ποιες χώρες περιλαμβάνονται στη λίστα

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η εν λόγω λίστα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα (29/06) από την κροατική προεδρία και θα περιλαμβάνει χώρες οι οποίες έχουν καταγράψει τα ίδια ή ακόμη και λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανά 100.000 κατοίκους.

Στην εν λόγω λίστα θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, το Μαυροβούνιο, η Νότια Κορέα, η Νέα Ζηλανδία, η Ταϊλάνδη και η Τυνησία. Κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριληφθεί και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μία πολιτική αμοιβαιότητας, ανοίγοντας και εκείνη τα σύνορά της για τους Ευρωπαίους.

Σε ποιες χώρες… άναψε «κόκκινο»

Όπως γίνεται κατανοητό, εκτός της λίστας μένουν αυτή τη στιγμή χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ρωσία. Πάντως, ορισμένα κράτη-μέλη πρότειναν να συμπεριληφθούν σε δεύτερο χρόνο κάποιες από αυτές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πορτογαλία που πρότεινε τη Βραζιλία.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, έχουν κάνει επανειλημμένη έκκληση για συμπερίληψη στη λίστα. Η χώρα μας, με τη σειρά της, ήταν υπέρ του περαιτέρω ανοίγματος της λίστας, με δεδομένη τη μεγάλη εξάρτηση της οικονομίας μας από τον τουρισμό. Αντίθετα, χώρες όπως η Σουηδία επιχειρηματολόγησαν υπέρ του «κουρέματος» της λίστας.

Η ΕΕ δήλωσε ότι θα επανεξετάζει κάθε δύο εβδομάδες τη «λευκή λίστα» με τις τρίτες χώρες, προκειμένου να καταγράφονται τα επιδημιολογικά στοιχεία και πιθανές αλλαγές με νέα κρούσματα.

Δείτε επίσης: Ρωσία: 6.852 νέα κρούσματα κορονοϊού

Loading