Εφ. Κυριζίδης: “Πρέπει να κάνουμε φιλόδοξα σχέδια”

Εφ. Κυριζίδης: “Πρέπει να κάνουμε φιλόδοξα σχέδια”

Για τη δημιουργία υπογείων πάρκινγκ, για την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων, καθώς και για πολλά ακόμη ζητήματα της πόλης μας, μίλησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Εφραίμ Κυριζίδης, στον αέρα της εκπομπής “Απλά επικίνδυνοι”, μέσα από τη συχνότητα του Flash 99.4. O κ. Κυριζίδης τόνισε πως είναι αναγκαίο η Θεσσαλονίκη να πάει μπροστά και να αλλάξει όψη.

Ο κ. Κυριζίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα της δημιουργίας υπόγειου πάρκινγκ, τονίζοντας τα εξής: «Αυτό που ζητούσαμε, όταν ήμασταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ήταν να γίνει υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων στην πλατεία Ελευθερίας. Τότε η επιχειρηματολογία από την πλευρά της διοίκησης ήταν ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά αρχαία κάτω από την περιοχή, και δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Μετά από εννιά μήνες αποδεικνύεται ότι εκεί είναι το βυζαντινό τείχος, το οποίο είναι κατεστραμμένο γιατί στις αρχές του 19ου αιώνα, γύρω στο 1905, χτίστηκε πάνω του ένα κτίριο των ελληνικών ταχυδρομείων. Η αρχαιολογική υπηρεσία βρήκε τα θεμέλια και κάνει μια αποτύπωση και επιχωμάτωση.

Είναι μια σκέψη να δημιουργηθεί εκεί πάρκινγκ. Έχουμε όμως μια ενεργή σύμβαση, η οποία παρουσιάζει καθυστερήσεις. Υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο με 12μηνη διάρκεια σύμβασης. Έπρεπε το πρώτο δίμηνο, δηλαδή μέχρι τέλη Απριλίου να έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές ανασκαφές, όμως έχουμε φτάσει στον Νοέμβριο και αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Έπρεπε να δούμε τι γίνεται με αυτό».

“Είναι αναγκαία τα αποτεφρωτήρια στη Θεσσαλονίκη”

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τοποθετήθηκε και επί του ζητήματος της δημιουργίας δύο αποτεφρωτηρίων στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας πως τα εξής: «Θέλουμε να κάνουμε την μελέτη της κατασκευής του ενός αποτεφρωτηρίου, ολοκληρώνουμε τη χωροθέτηση εντός των κοιμητηρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά είναι αναγκαίο να γίνει και ένα αποτεφρωτήριο οστών.

Είναι τεράστιο θέμα αυτό με τα οστά. Πρέπει να γίνει και ένα αποτεφρωτήριο ζώων. Αυτή τη στιγμή όποια ζώα περισυλλέγει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τα πηγαίνει σε ιδιωτικά αποτεφρωτήρια στο Κιλκίς, και πληρώνει αδρά για το καθένα. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές, ώστε να έχουμε εγκαταστάσεις και να μπορούμε να ατενίζουμε διαφορετικά το μέλλον».

“Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για την ανάπλαση της αγοράς στο Καπάνι και της Δημητρίου Γούναρη”

Όσον αφορά τις ενστάσεις της εκκλησίας γι΄αυτό το ζήτημα, ο κ. Κυριζίδης σημείωσε πως αφού πλέον έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, δεν υπάρχει λόγος να εναντιωθεί η εκκλησία με την ίδρυση αποτεφρωτηρίων και στη Θεσσαλονίκη. «Είναι μια μεγάλη κουβέντα, αλλά ήδη θυμίζω πως βρίσκεται σε λειτουργία το πρώτο αποτεφρωτήριο της Ελλάδας, έξω από την Αθήνα. Το αποτεφρωτήριο αυτό ανήκει σε ιδιώτες. Δηλαδή αν δεν το κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θα το πραγματοποιήσουν οι ιδιώτες».

Ο κ. Κυριζίδης μίλησε και για την ανάπλαση των αγορών Καπανίου και Δημητρίου Γούναρη. «Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την ανάπλαση της αγοράς στο Καπάνι και της αγοράς Δημητρίου Γούναρη. Η χρηματοδότηση είναι 3.000.000 ευρώ και για τις δύο αγορές και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε κι άλλα λεφτά από το πράσινο ταμείο».

“Πρέπει να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν”

Τέλος, όσον αφορά την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, ο αντιδήμαρχος ήταν κάθετος, και τόνισε πως είναι αναγκαίο να αλλάξει η εικόνα της. «Ήταν βασική προεκλογική δέσμευση του δημάρχου μας, του κ. Ζέρβα. Εκτιμώ ότι κάθε Θεσσαλονικιός, όταν βλέπει τη δεύτερη γνωστότερη πλατεία μετά την πλατεία Συντάγματος, και για μας την ομορφότερη πλατεία της Ελλάδος, σε αυτή την κατάσταση, δεν χαίρεται.

Το σωστότερο είναι να πάμε σε έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, ώστε να ξεκινήσει η ανάπλαση. Πολλοί με κατηγορούν ότι πρόκειται για πολύ φιλόδοξο σχέδιο και ότι θέλει πολλά λεφτά. Εγώ τους απαντώ ότι κάποια στιγμή επιτέλους η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να κάνει φιλόδοξα σχέδια για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από το κράτος των Αθηνών όσα μας αξίζουν».

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Κυριζίδης εδώ:

Loading

Play