Εγκαινιάστηκε το νέο «σπίτι» της ΑΖΚ

Ρεπορτάζ: Αντωνία Γκουβεντάρη

Τα εγκαίνια του κτιρίου που θα στεγάσει την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα (17/6) από τον υφυπουργό εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου και τον πρόεδρο της ΑΖΚ, Κυριάκο Λουφάκη.

Μεταξύ άλλων, στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Θεσσαλονικης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Κυριάκος Λουφάκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου και η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ο κ. Καράογλου σημείωσε ότι «Η ΑΖΚ είναι ο θεματοφύλακας του νέου μεγάλου εγχειρήματος που ξεκινήσαμε και τρέχει με γρήγορους ρυθμούς, του τεχνολογικού πάρκου 4ης γένιας, Thess Intec», προμηνύοντας τις θετικές εξελίξεις για την ολοκλήρωση του νέου επιχειρηματικού πάρκου.

Αναλυτικότερα, ο υφυπουργός εσωτερικών δήλωσε:

«Το είχαμε υποσχεθεί και το κάνουμε πράξη. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η τεχνολογία στην πόλη μας αποκτάει το σπίτι της. Πριν από μερικούς μήνες νοικιάσαμε και μεταφερθήκαμε στο κτίριο αυτό, ένα πολύ όμορφο κτίριο της ιδιοκτησίας της ηγεσίας της Ελλάδας. Θεωρούμε ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές για να γίνει το σπίτι της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Στόχος μας είναι να οργανώσουμε τον χώρο με τέτοιο τρόπο, ώστε οι δυο όροφοι να γίνουν καθημερινά επισκέψιμοι από φοιτητές του ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και του διεθνούς Πανεπιστημίου για αυτό τον λόγο έγινε, άλλωστε, και στο κέντρο της πόλης.

Φιλοδοξούμε να κατοχυρώσουμε και να εδραιώσουμε τη Θεσσαλονίκη ως τη μητρόπολη της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Η ΑΖΚ είναι ο θεματοφύλακας του νέου μεγάλου εγχειρήματος που ξεκινήσαμε και τρέχει με γρήγορους ρυθμούς, του τεχνολογικού πάρκου 4ης γένιας, Thess Intec.

Χθες είχαμε την ευχάριστη εξέλιξη, είχαμε την πρώτη, σχεδόν, ομόφωνη, πλην του ΚΚΕ, απόφαση του ΔΣ του Θερμαϊκού να συμμετέχει στην υπό σύσταση εταιρεία ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου, Thess Intec και να ορίσει τον πρώτο της εκπρόσωπο στο επταμελές ΔΣ, τον δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιώργο Τσαπαζλή.

Πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων, με τη βοήθεια φορέων και του ιδιωτικού τομέα θα μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να κάνουμε πράξη αυτό που είπαμε. Δηλαδή, η Θεσσαλονίκη να γίνει η πρωτεύουσα στα νοτιοανατολικά Βαλκάνια της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας».

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Καράογλου:

Ο κ. Ζέρβας συνεχάρη τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, λέγοντας «Βρισκόμαστε στα εγκαίνια αυτού του εξαιρετικού χώρου, στο οποίο συνετέλεσαν τόσο η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, όσο και κ. Καράογλου. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Κυριάκος Λουφάκης ανέφερε, φανερά ευδιάθετος, «επιτέλους αποκτήσαμε σπίτι μετά από 15 χρόνια που υπάρχει η Ζώνη. Χαίρομαι, ωστόσο, το κυρίαρχο αίσθημα, είναι ένα αίσθημα ευθύνης για το τι πρόκειται να γίνει από τώρα και στο εξής».

H επικεφαλής Γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, εκφράζοντας την χαρά της για τα εγκαίνια της ΑΖΚ, υπογράμμισε «Πέρα από την ΑΖΚ ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα πολλές επενδύσεις στον οικολογικό τομέα γιατί έχουμε το πρέπον οικοσύστημα, τους ανθρώπους, τις γνώσεις αλλά και τις εταιρίες τεχνολογίας που μπορούν να βοηθήσουν».

Τέλος, η Άννα Ευθυμίου, βουλευτής της Α’ Θεσ/νίκης με τη ΝΔ χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ως «κόμβο τεχνολογίας και καινοτομίας», προσθέτοντας πως «Είναι πολύ σημαντικό που βρήκε η τεχνολογία και η καινοτομία βρήκε το σπίτι της εδώ. Το Thess Intec προχωράει και οι προεκλογικές εξαγγελίες γίνονται πράξη. Πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να επενδύσει στα νέα καινοτόμα μυαλά για να προάξουν την τεχνολογία και την οικονομία ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους εδώ».

Δείτε ακόμη: Θ. Καράογλου: Ο Έβρος είναι απροσπέλαστος