Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται στο πρώτο δεκάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2023 σημειώθηκαν 9.860 περιστατικά, ενώ το 2024 καταγράφηκαν 18.427. Οι συλλήψεις φέτος ανέρχονται σε 11.308, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το σύνολο του προηγούμενου έτους, όπου συνελήφθησαν 6.453 άτομα.
Η πλειονότητα των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες, με το πρώτο δεκάμηνο του 2024 να καταγράφει 15.571 γυναίκες και 5.583 άνδρες ως θύματα. Στον αντίποδα, 15.413 άνδρες και 3.565 γυναίκες εντάσσονται στον κατάλογο των δραστών. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει δηλώσει ότι η αύξηση των περιστατικών δεν υποδηλώνει αύξηση της βίας, αλλά περισσότερες καταγγελίες.
Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, όπου λειτουργεί ένα από τα πρώτα έξι γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα από το 2021.
Ο προϊστάμενος του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Πειραιά, Υπαστυνόμος Α΄ Χρήστος Κώστας, εξήγησε ότι τα γραφεία λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, παρέχοντας στήριξη σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Τα γραφεία συνεργάζονται με δημόσιες και ιδιωτικές δομές που σχετίζονται με την ενδοοικογενειακή βία. Όπως σημείωσε ο κ. Κώστας, η πλειονότητα των περιστατικών απαιτεί δικονομική παρέμβαση από την Αστυνομία, ωστόσο υπάρχουν και γυναίκες που ζητούν απλώς ενημέρωση.
Αναφορικά με το προφίλ των θυμάτων, ο Υπαστυνόμος Α΄ δήλωσε ότι συχνά τα θύματα έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και οικονομική εξάρτηση από τον δράστη, γεγονός που τους δυσκολεύει να απομακρυνθούν από το κακοποιητικό περιβάλλον.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει εισαγάγει το panic button, ένα προληπτικό μέσο που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για πολλές γυναίκες, προσφέροντας άμεση βοήθεια σε περιπτώσεις κινδύνου.
Η περίπτωση πτώσης θυμάτων σε safe houses εξαρτάται από την κατάσταση και τις συγκεκριμένες ανάγκες τους, καθώς η Αστυνομία προσπαθεί να διασφαλίσει την ασφάλεια τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Η πίεση και το υψηλό επίπεδο στρες που βιώνουν οι αστυνομικοί στα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, είναι απόρροια της πολυπλοκότητας της δουλειάς τους και της καθημερινής έκθεσης σε δύσκολες καταστάσεις.