Δεκτά γίνονται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για όλες τις πράξεις χρηματοδότησης, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει μια σημαντική ανάσα στις τράπεζες και στο υπουργείο Οικονομικών.
Εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι αίρονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Έτσι για πρώτη φορά η Ελλάδα ωφελείται απευθείας από τη νομισματική βοήθεια της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα μία σειρά διευκολύνσεων που έχουν στόχο να κάνουν ευκολότερη την πρόσβαση στα προγράμματα παροχής ρευστότητας σε όλα τα μέλη του ευρωσυστήματος, ως απάντηση στην κρίση του Covid-19.
Τα μέτρα, συγκεκριμένα, διευκολύνουν τον τραπεζικό δανεισμό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους όρους με τους οποίους το εργαλεία χρέους γίνονται αποδεκτά ως εγγυήσεις. Την ίδια στιγμή, το ευρωσύστημα αυξάνει την ανεκτικότητά του ως προς την ανάληψη κινδύνου.
«Η ΕΚΤ υιοθετεί ένα δίχως προηγούμενο πακέτο μέτρων για τις εγγυήσεις με σκοπό να αμβλύνει το σφίξιμο των χρηματοοικονομικών συνθηκών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
- Αυξάνει προσωρινά την ανοχή της σε ρίσκο προκειμένου να στήριξει της πίστωση στην οικονομία
- Η ΕΚΤ διευκολύνει τους όρους για τη χρήση των δανειακών απαιτήσεων ως εξασφάλιση
- Η ΕΚΤ υιοθετεί μια γενική μείωση των περικοπών αποτίμησης των ασφαλειών (σ.σ. μειώνει τα πέναλτι όταν δέχεται ομόλογα χαμηλότερης διαβάθμισης)
- Δέχεται κατ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ακόμα κι αν δεν έχουν ακόμα αξιολόγηση επενδυτικής κατηγορίας
- Η ΕΚΤ θα εξετάσει και περαιτέρω μέτρα για την προστατέψει περαιτέρω μεμονομένες χώρες από υποβαθμίσεις εταιριών αξιολόγησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ενέκρινε σήμερα ένα πακέτο προσωρινών μέτρων για τη μείωση των επιπρόσθετων ασφαλειών για τη διευκόλυνση της διαθεσιμότητας αποδεκτών εξασφαλίσεων για τους αντισυμβαλλομένους του Ευρωσυστήματος προκειμένου να συμμετάσχουν σε πράξεις παροχής ρευστότητας, όπως οι στοχοθετημένες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO-III ).
Η δέσμη συμπληρώνει τα άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs) και του έκτακτου προγράμματος αγορών λόγω πανδημίας (PEPP) ως απάντηση στην έκτακτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τα μέτρα υποστηρίζουν συλλογικά την παροχή τραπεζικών δανείων, ιδίως με τη διευκόλυνση των όρων υπό τους οποίους οι πιστωτικές απαιτήσεις γίνονται δεκτές ως εξασφάλιση. Ταυτόχρονα, το Ευρωσύστημα αυξάνει την ανοχή του σε κινδύνους για την υποστήριξη της παροχής πιστώσεων μέσω των πράξεών του αναχρηματοδότησης, ιδίως μειώνοντας με συνέπεια τις περικοπές αποτίμησης των ασφαλειών για όλα τα περιουσιακά στοιχεία.
Το πακέτο ασφάλειας έκτακτης ανάγκης περιλαμβάνει τρία κύρια χαρακτηριστικά.
Πρώτον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά από παράπλευρα μέτρα για τη διευκόλυνση της αύξησης της τραπεζικής χρηματοδότησης έναντι δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Αυτό θα επιτευχθεί με την επέκταση της χρήσης των δανειακών απαιτήσεων ως εξασφάλιση, ιδίως μέσω της δυνητικής επέκτασης των πλαισίων πρόσθετων πιστωτικών απαιτήσεων (ΑΚ). Το πλαίσιο ΑΕΣ παρέχει τη δυνατότητα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες να διευρύνουν το εύρος των επιλέξιμων πιστωτικών απαιτήσεων για τους αντισυμβαλλομένους στις δικαιοδοσίες τους. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα αποδοχής δανείων με χαμηλότερη πιστωτική ποιότητα, δανείων προς άλλους τύπους οφειλετών, μη αποδεκτά στο γενικό πλαίσιο της ΕΚΤ και δανείων σε ξένο νόμισμα.
Εν προκειμένω, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει προσωρινά τα πλαίσια ΑΣΚ περαιτέρω:
Η κάλυψη των απαιτήσεων για εγγυήσεις, ώστε να συμπεριληφθούν τα δάνεια εγγυημένα από το δημόσιο και το δημόσιο τομέα σε επιχειρήσεις, ΜΜΕ και αυτοαπασχολούμενα άτομα και νοικοκυριά στα πλαίσια του ACC, προκειμένου να εξασφαλιστεί επίσης ρευστότητα έναντι δανείων που επωφελούνται από τα νέα συστήματα εγγύησης που υιοθετήθηκαν στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ απόκριση στην πανδημία του κορονοϊού.
Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των αποδεκτών συστημάτων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια ΑΣΧ, για παράδειγμα με την απλούστευση της αποδοχής των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των τραπεζών από εσωτερικά συστήματα αξιολόγησης που εγκρίνονται από τους εποπτικούς φορείς.
Μείωση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων σχετικά με το επίπεδο δανεισμού ACC, ώστε να επιτρέπεται στους αντισυμβαλλομένους να επωφελούνται από τα πλαίσια ΑΣΠ πριν από την υλοποίηση της αναγκαίας υποδομής υποβολής εκθέσεων.
Δεύτερον, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τα ακόλουθα προσωρινά μέτρα:
Μείωση του επιπέδου του ανομοιόμορφου κατώτατου ορίου μεγέθους για τις εγχώριες πιστωτικές απαιτήσεις έως το ποσό των 0 ευρώ από 25.000 ευρώ προηγουμένως για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση ως δάνειο από μικρές εταιρικές οντότητες ·
Αύξηση, από 2,5% σε 10%, του μέγιστου μεριδίου των ακάλυπτων χρεογράφων που εκδίδει οποιοσδήποτε άλλος τραπεζικός όμιλος σε μια ομάδα ασφαλειών πιστωτικού ιδρύματος. Αυτό θα επιτρέψει στους αντισυμβαλλομένους να επωφεληθούν από ένα μεγαλύτερο μερίδιο τέτοιων περιουσιακών στοιχείων.
Παραίτηση από την ελάχιστη απαίτηση πιστωτικής ποιότητας για εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδόθηκαν από την Ελληνική Δημοκρατία για αποδοχή ως εξασφάλιση σε πιστωτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος.
Τρίτον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει προσωρινά το επίπεδο ανοχής κινδύνου στις πιστωτικές πράξεις μέσω γενικής μείωσης των περικοπών αποτίμησης των ασφαλειών κατά σταθερό συντελεστή 20%.
Η προσαρμογή αυτή στοχεύει να συμβάλει στη λήψη μέτρων εξασφάλισης των ασφαλειών, διατηρώντας παράλληλα έναν συνεπή βαθμό προστασίας σε όλους τους τύπους περιουσιακών στοιχείων, παρότι σε προσωρινά χαμηλότερο επίπεδο.
Τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά για τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης και συνδέονται με τη διάρκεια της ΠΕΑΠ. Θα επανεκτιμηθούν πριν από το τέλος του 2020, εξετάζοντας επίσης κατά πόσον υπάρχει ανάγκη να επεκταθούν ορισμένα από τα μέτρα αυτά ώστε να διασφαλιστεί ότι η συμμετοχή των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος στις πράξεις παροχής ρευστότητας δεν επηρεάζεται αρνητικά.
Δείτε ακόμα: