ΕΛΤΑ: Λουκέτο σε δύο ακόμη καταστήματα

Η λήξη και μη επέκταση της σύμβασης των έκτακτων υπαλλήλων, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ΕΛΤΑ, με τους εργαζόμενους σε αυτά, να βρίσκονται σε αναβρασμό. Ήδη μάλιστα, όπως ανακοίνωσε σήμερα στον αέρα του Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Καλαϊτζίδης, από την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνουν αιφνιδιαστικά λουκέτα σε δύο καταστήματα της πόλης στην περιοχή της Τριανδρίας και του Βυζαντίου Καλαμαριάς.

Να σημειωθεί δε, ότι στο τέλος του μήνα λήγουν οι συμβάσεις των διανομέων και των ταξινόμων, οι οποίες αν δεν ανανεωθούν τότε το πρόβλημα θα διογκωθεί και ενδεχομένως να οδηγηθούμε και σε περαιτέρω λουκέτα.

propoli

«Πράγματι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ βρίσκονται σε περίοδο κινητοποιήσεων και από την ερχόμενη εβδομάδα, εφόσον υπάρξει κεντρικός συντονισμός από το δευτεροβάθμιο όργανό μας, ετοιμάζουμε μια πανελλαδική διάσκεψη μεταξύ των προέδρων των Συλλόγων η οποία εκτός απρόοπτου θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα και θα αποφασίσει απεργίες. Είμαστε σε επαγρύπνηση και θα απαντήσουμε» τόνισε αρχικά ο κ. Καλαϊτζίδης αναφορικά με το πως προτίθενται να αντιδράσουν οι υπάλληλοι.

Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Σήμερα μάλιστα, αποφασίστηκε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα δύο ακόμη καταστήματα των ΕΛΤΑ της Θεσσαλονίκης θα αναστείλουν την συναλλακτική τους λειτουργία. Πρόκειται για το κατάστημα της Τριανδρίας και το κατάστημα του Βυζαντίου στην Καλαμαριά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα καθώς οι διοικητικές υπηρεσίες θα αποφασίσουν που θα στέλνετε η αλληλογραφία αυτών των περιοχών. Κοινώς θα πρέπει να αλλάξουν όλα τα δρομολόγια».

«Λήγουν οι συμβάσεις διανομέων και ταξινόμων»

Σε ερώτηση για τον λόγο που μπαίνουν «λουκέτα» στα καταστήματα των ΕΛΤΑ, ο κ. Καλαϊτζίδης επεσήμανε ότι: «Ο βασικότερος λόγος είναι ότι είχαμε κάποιους έκτακτους υπαλλήλους, ενοικιαζόμενους για την ακρίβεια, οι οποίοι δούλευαν στα καταστήματα αλλά πλέον από την περασμένη Παρασκευή έχουν λήξει οι συμβάσεις τους και από Δευτέρα δεν εργάζονται, ενώ παράλληλα, στις 31 Ιανουαρίου επίκειται η λήξη των συμβάσεων κάποιων διανομέων. Ελπίζουμε ότι εκεί θα δοθεί κάποια παράταση, διότι αν αυτό δε συμβεί, τότε το πρόβλημα θα γίνει ακόμα πιο έντονο. Πανελλαδικά μιλάμε για περίπου 1250 άτομα, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν στα ΕΛΤΑ πάνω από δύο χρόνια.

Απλά με τις συνταξιοδοτήσεις και με την έλλειψη χεριών που έχουν τα ΕΛΤΑ, οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν ανάγκες ζωτικές για τη λειτουργεία των ταχυδρομείων. Όταν λοιπόν παύει η εργασία τους χωρίς να έχει με κάποιο τρόπο αντικατασταθεί αυτό προκαλεί πολλά προβλήματα τόσο στην εξυπηρέτηση του κοινού, όσο και στη λειτουργία των καταστημάτων».

Μιλώντας για την πληρωμή των εκτάκτων υπαλλήλων, ο κ. Καλαϊτζίδης τόνισε ότι το ποσό που λαμβάνουν είναι «540 ευρώ καθαρά το μήνα».

«Ξέρετε οι μόνιμοι υπάλληλοι όταν κλείνει ένα κατάστημα, πάνε σε κάποια άλλα γραφεία. Δηλαδή από εκεί δεν υπάρχει εξοικονόμηση κόστους, αντίθετα όταν φεύγουν οι έκτακτοι υπάρχει κάποια εξοικονόμηση, αλλά σας αφήνω να φανταστείτε πόσο μεγάλη μπορεί να είναι αυτή. Και εκείνο που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι χάνονται έσοδα. Για κάποια καταστήματα που έκλεισαν νωρίτερα έγινε κάποιος προγραμματισμός, για να απαλύνουμε περισσότερο την πίεση από το κλείσιμο. Τώρα όμως που αυτά κλείνουν αιφνιδιαστικά και χωρίς προγραμματισμό το πρόβλημα διογκώνεται και γίνεται πολλαπλάσιο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ.

«Να επικρατήσει η λογική»

Επιπλέον, σχετικά με το αν υπάρχει ανησυχία για συνέχεια στο «ντόμινο» των λουκέτων στα καταστήματα: «Εμείς ευελπιστούμε – και προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουμε – να επικρατήσει η λογική. Να μην επικρατήσει ο πανικός που δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα. Να γίνει ένας προγραμματισμός από την πλευρά της διοίκησης. Από εκεί και πέρα βέβαια, είναι και θέμα όλων των πολιτικών παραγόντων να καταλάβουν ότι ένας οργανισμός 192 ετών ζωής δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα. Τα ΕΛΤΑ φτάνουν μέχρι την τελευταία άκρη αυτής της χώρας. Και αυτό δεν το κάνει καμιά άλλη ιδιωτική εταιρεία. Γι’ αυτό σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να αμείβεται ως πάροχος καθολικών υπηρεσιών, πράγμα που δε συμβαίνει.

Άρα και το κράτος δεν δίνει όσα πρέπει να δώσει. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν πρέπει να σταματήσει ο πανικός. Να υπάρξει ένας καθαρός προγραμματισμός ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις. Να σταματήσουν να είναι θύματα οι εξυπηρετούμενοι πολίτες και φυσικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Ασφαλώς και ανησυχούμε για ενδεχόμενο λουκέτο και σε άλλα καταστήματα. Όταν από μέρα σε μέρα ακούμε ότι καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης:

Loading