«Συνήθως ξεκινώ οποιαδήποτε ομιλία σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέροχη, μια εντυπωσιακή χώρα, με εξαιρετική ιστορία … Σήμερα όμως θα ξεκινήσω λέγοντας πόσο πολύ αγαπώ τη χώρα μου, τον Σαίξπηρ, τον Ντίκενς, αγαπώ οτιδήποτε αφορά τη Βρετανία. Ωστόσο, είμαι ικανός να νιώσω και ντροπή εξαιτίας της χώρας μου και αυτό με κάνει δυστυχή», ανέφερε ο Sir Stephen Fry κατά την ομιλία του στο Μουσείο Ακρόπολης, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.
Ο Fry τόνισε ότι «όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα Γλυπτά ανήκουν εδώ και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα» και υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής τους ως μια ευκαιρία για υπερηφάνεια και επίλυση ενός ηθικού ζητήματος. Επεσήμανε πως η αντίληψη ότι τα Γλυπτά θα επιστρέψουν υπό καθεστώς δανείου από το Βρετανικό Μουσείο δεν είναι αποδεκτή και πως η επιστροφή τους θα πρέπει να γίνει με πλήρη αναγνώριση της δικαιοσύνης.
Ο Fry αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα της νέας τεχνολογίας να προσφέρει εκμαγεία και αναπαραστάσεις ώστε οι θεατές να βιώσουν τον Παρθενώνα με ένα νέο τρόπο. Στο τέλος της ομιλίας του, κάλεσε τους κατάλληλους ανθρώπους να βρουν «τα κατάλληλα λόγια, οι κατάλληλες λέξεις, είναι τόσο απλό» για να επιτευχθεί η επανένωση.
Προτού ο κ. Fry αναλάβει το λόγο, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, παρουσίασαν τη σημασία της επιστροφής των Γλυπτών στο πλαίσιο της πολιτιστικής κληρονομιάς και των διεκδικήσεων που ξεκίνησαν από το 1982.
Επιπλέον, ο Σταμπολίδης τόνισε ότι το Μουσείο Ακρόπολης εργάζεται για την επιστημονική επιχειρηματολογία υπέρ της επανένωσης και ότι η Ελλάδα ζητάει όχι μόνο την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά και την αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![Play](/wp-content/uploads/article_assets/play-button-new_v3.png)