@ EUROKINISSI

ΕΣΘ: Αγώνας για να μην ξεκινήσει ντόμινο λουκέτων

Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι καταστηματάρχες μετά την άρση των μέτρων για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης, μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή Flash Δρομο-λόγιο.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση για το πως κινείται η αγορά μετά την καραντίνα, ο κ. Φιλιππίδης είπε πως «δυστυχώς δεν κινείται. Και δεν κινείται γιατί πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση αυτό το διάστημα. Όπως αντιλαμβάνεστε μια επιχείρηση είναι πάρα πολύ δύσκολο να σταθεί μετά από δυόμιση μήνες καραντίνας και χιλιάδων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Επιπλέον αυτή τη στιγμή ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα για να καταναλώσει.

propoli

Έτσι έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, που ήταν αναμενόμενη γι’ αυτό και φωνάζαμε όταν χρειαζόταν. Λέγαμε ότι έπρεπε να πέσουν χρήματα στην αγορά πριν ακόμη ανοίξουν τα καταστήματα. Τώρα πια, φοβάμαι ότι έχει ξεκινήσει και ένα ντόμινο το οποίο πολύ δύσκολα θα ανατρέψουμε στη διάρκεια, διότι θα χρειαστούν πολλά περισσότερα χρήματα από αυτά που θα χρειαζόταν στην αρχή εάν και εφόσον επιλέγαμε να κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση».

Αναφορικά με το αν υπάρχουν στοιχεία για καταστήματα που δεν άνοιξαν μετά την καραντίνα, ο κ. Φιλιππίδης απάντησε ότι «υπάρχουν ορισμένα, αλλά ευτυχώς δεν είναι ο κανόνας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά φοβάμαι ότι θα έχουμε ανατροπή των στοιχείων αυτών διότι στη διάρκεια πολύς κόσμος απογοητεύεται. Μη ξεχνάτε ότι επί δύο μήνες, όλοι περιμέναμε και ζούσαμε με την ελπίδα να ανοίξουν τα καταστήματα. Όχι ότι υπήρχε η αισιοδοξία ότι θα πάνε όλα καλά, αλλά τουλάχιστον υπήρχε η πίστη ότι θα κυλήσουν λίγο καλύτερα.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν τους βγαίνουν όπως τα υπολόγιζαν. Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, οπότε δυσκολεύουν. Και μην ξεχνάτε ότι έρχεται και ένας Ιούνιος, ο οποίος είναι «καταιγίδα». Διότι στις 15 του μηνός θα πρέπει να πληρωθούν οι επιταγές που είναι σε αναστολή από τις 31/3 συν τις πάγιες υποχρεώσεις, συν αυτά που περίσσεψαν από τον Μάιο. Αν μπορείτε εσείς να μου βγάλετε αυτή την εξίσωση, θα σας είμαι ευγνώμων».

Για το αν ευελπιστεί σε περαιτέρω βοήθεια των καταστηματαρχών από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΕΣΘ υπογράμμισε πως «αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Και δεν μπορώ να το ξέρω, με την έννοια πως δεν ξέρω τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η κυβέρνηση. Πάντως από αυτό που έχει δείξει μέχρι στιγμής, αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει αποτέλεσμα γιατί όταν βιώνεις ένα «ναυάγιο» δεν κάνεις διακρίσεις για το που θα πετάξεις το σωσίβιο. Πετάς όσα περισσότερα σωσίβια μπορείς προκειμένου να επιβιώσουν περισσότεροι από το «ναυάγιο».

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν αρχίσουμε να διαχωρίζουμε τις επιχειρήσεις σε βιώσιμες και μη βιώσιμες, σε αναπτυξιακές και σε μη αναπτυξιακές, αυτά είναι μπούρδες. Δυστυχώς, αν αυτός που θεωρείται βιώσιμος συνεργάζεται με κάποιους που είναι μη βιώσιμοι θα γίνει και αυτός μη βιώσιμος. Η κυβέρνηση έκανε μια μικρή προσπάθεια όσον αφορά το θέμα των επιδομάτων και για να μην είμαστε αχάριστοι, πρώτη φορά στη ζωή μας έχουμε πάρει λεφτά από μία κυβέρνηση έστω και αν μιλάμε για 800 ευρώ.

Όλα τα υπόλοιπα που έγιναν, δεν ισχύουν για τους πολλούς. Ισχύουν για τους πολύ ελάχιστους. Και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Διότι ούτε η επιστρεπτέα προκαταβολή μπορεί να δώσει λύση, καθώς η πρόσβαση είναι μικρή, ούτε το ΤΕΠΙΧ ΙΙ μπορεί να δώσει λύση γιατί έχουμε πολλούς αποκλεισμούς. Εδώ τώρα τι μπορεί να συμβεί στη διάρκεια του χρόνου; Στη διάρκεια του χρόνου αυτός που έχει πάρει το δάνειο γιατί πραγματικά είναι βιώσιμος να τραβηχτεί κάτω από όλους αυτούς που θεωρούνται μη βιώσιμοι. Άρα θα βρεθούμε σε αδιέξοδο.

Τώρα αν έχουμε την πρόθεση να μειώσουμε την αγορά κατά 100.000 επιχειρήσεις αυτό είναι κάτι άλλο, που πρέπει να το ξέρει ο επαγγελματίας. Ξέρετε, στο εμπόριο το ζητούμενο είναι να μη χαθεί η ελπίδα. Γιατί αν χαθεί η ελπίδα, τελείωσαν όλα. Κλείνει το μαγαζί. Και δυστυχώς αυτή τη στιγμή χάνεται η ελπίδα. Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι δεν πρέπει να «κλαπεί» ξανά η ελπίδα, όπως είχε «κλαπεί» τα τελευταία δέκα χρόνια με την κρίση του χρέους.

Αυτή η δεκαετία δυστυχώς, ξεχάστηκε πάρα πολύ γρήγορα. Και μέσα σε αυτό το διάστημα χάθηκαν 320.000 επιχειρήσεις. Και δεν ασχολήθηκε κανένας. Αυτή είναι η αλήθεια και όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση».

Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στον Flash 99,4:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φιλιππίδης: Ο κορονοϊός έβαλε την ταφόπλακα

Loading