Τη Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης και οι καταστηματάρχες προετοιμάζονται προκειμένου να τηρηθούν πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τα τρία βασικά «συστατικά» των καταστημάτων για την επιστροφή τους στην κανονικότητα είναι οι μάσκες, τα αντισηπτικά και οι αποστάσεις.
Ένας πελάτης ανά 2 τ.μ. θα επιτρέπεται στους χώρους της εστίασης και σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως έξι άτομα. Ωστόσο, σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα παιδιά που αθ ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα άτομα, θα επιτρέπεται κανονικά η παραμονή τους στο κατάστημα.
Σημειώνεται πως η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και προαιρετική για τους πελάτες.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ζητά να διαμορφωθεί πρόγραμμα σταδιακής προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων ενώ καλεί τους ιδιοκτήτες να ενθαρρύνουν την πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών.
Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε έναν οδηγό, στον οποίο δίνονται οδηγίες προσαρμογής των καταστημάτων. Επιπλέον, αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής αερισμός με έμφαση στον φυσικό αερισμό.
Παράλληλα, σημειώνεται: «Χρησιμοποιήστε καταλόγους μίας χρήσης. Τραπεζομάντιλα και σουπλά μίας χρήσης. Στα take away ο διανομέας πρέπει να φοράει μάσκα και γάντια».
Αυτά είναι τα 10 βασικά σημεία που πρέπει να προσέχουν οι πελάτες:
– Οι εργαζόμενοι με συμπτώματα πρέπει, με ευθύνη της εργοδοσίας, να απέχουν από τα καθήκοντά τους.
– Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σκάλες, όπου υπάρχουν, αντί των ασανσέρ.
-Να τηρούνται οι αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπως ορίζεται από τον νέο κανονισμό για την εστίαση
– Να προτιμώνται οι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα, αντί μετρητών
– Το POS πρέπει να απολυμαίνεται τακτικά, όπως και ο χώρος γύρω από το ταμείο. Πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία και ένα δεύτερο αντισηπτικό στη θέση του πελάτη
– Το κατάστημα εστίασης δεν πρέπει να επιτρέπει σχηματισμό ουράς. Η σύσταση του ΕΦΕΤ είναι να υπάρχει οριοθέτηση αποστάσεων με σημάνσεις
– Ο ΕΦΕΤ συστήνει στα καταστήματα εστίασης να αερίζονται επαρκώς. Για επιπλέον προστασία ο ΕΦΕΤ προτείνει χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κ.λπ)
-Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)
– Η οδηγία του ΕΦΕΤ για το προσωπικό των καταστημάτων εστίασης είναι να απολυμαίνονται οι δίσκοι των σερβιτόρων καθώς και οι κατάλογοι. Επιπλέον, πρέπει να απολυμαίνονται και οι χώροι παραλαβής (take away)
– Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, το προσωπικό και οι διανομείς πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια
Δείτε επίσης: Marfin: Το Δημόσιο παραιτήθηκε από την αναίρεση