Εύοσμος: Μάθημα σε γυμναστήριο, κατάστημα και kibo!

Εύοσμος: Μάθημα σε γυμναστήριο, κατάστημα και kibo!

Πριν από μία εβδομάδα περίπου, έρευνα του politik.gr προσπάθησε να ρίξει φως στο πρόβλημα στέγασης των σχολικών κτιρίων που αντιμετωπίζει ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, με τάξεις που φιλοξενούνται σε κοντέινερ έκτακτης ανάγκης. Υποσχεθήκαμε ωστόσο, ότι η έρευνα αυτή θα συνεχιστεί και σήμερα παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος της με τη βοήθεια της προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων «Αριστοτέλης», Αγγελικής Ζαννίκου, η οποία εδώ και χρόνια προσπαθεί μέσω επιστολών και άλλων δράσεων να βρει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος στο ζήτημα της σχολικής στέγασης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash 99,4» και την εκπομπή «Δρομο-λόγιο» η κ. Ζαννίκου αναφέρθηκε σε σχολεία που στεγάζονται σε ισόγεια καταστημάτων, σε υπόγεια πολυκατοικιών, σε κλειστά γυμναστήρια κάτω από κερκίδες. Μίλησε για τα σχολεία που δεν υπάρχουν στην περιοχή πάνω από την Περιφερειακή Οδό όπου κατοικούν 10.000 πολίτες, αλλά και για τα προβλήματα διάβασης των δρόμων λόγω έλλειψης σήμανσης.

Και όλα αυτά; Σε μια περιοχή όπου υπάρχουν 18.000 μαθητές, 1.000 εκ των οποίων προσπαθούν να στριμωχτούν σε μικρές αυλές ή σε σχολεία που βρίσκονται μακριά από το σπίτι, στο προαύλιο των οποίων παρκάρουν…περιπολικά!

Τώρα οι περισσότεροι θα αναρωτηθείτε. Αλήθεια γιατί η νέα διοίκηση του δήμου γιατί δεν πιέζει προς επίλυση του κρίσιμου αυτού ζητήματος; Κανείς δεν ξέρει. Αλλά και κανείς από τον δήμο και την Πολιτεία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει.

«Αίθουσες σε μισθωμένα καταστήματα, χωρισμένες με γυψοσανίδες»

Αναφερόμενη στα δεκάδες προβλήματα που υπάρχουν, η κ. Ζαννίκου τόνισε ότι «Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων «Αριστοτέλης» για τα σχολεία του Κορδελιού – Ευόσμου, είναι το δευτεροβάθμιο όργανο κι ο επίσημος φορέα συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, ο οποίος αυτή τη στιγμή διαθέτει 107 σχολεία. Συγκεκριμένα πρόκειται για 65 σχολικά συγκροτήματα με δυναμικό που φτάνει τους 18.000 μαθητές, ενώ είμαστε ο δεύτερος σε δυναμικό δήμος σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα».

Και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν. Εμείς ως Ένωση, με πρόσφατο έγγραφο που στείλαμε στις 31/10 του περασμένου χρόνου εκφράσαμε για άλλη μια φορά την ανησυχία μας, την αγωνία μας, τον προβληματισμό μας για την σχολική κοινότητα του δήμου μας, το πρόβλημα στέγασης αλλά και τα υπόλοιπα λειτουργικά προβλήματα.

Σταχυολογώντας αυτά τα προβλήματα, το πιο σημαντικό είναι η σχολική στέγη, γιατί σήμερα που μιλάμε οι μαθητές έχουν στριμωχτεί σε προκάτ αίθουσες, υπόγεια, διαδρόμους, εργαστήρια, αίθουσες γυμναστικής που έχουν μετατραπεί σε σχολικές τάξεις.

Για παράδειγμα υπάρχουν 18 επαγγελματικοί χώροι (καταστήματα) που μισθώνονται σε μόνιμη βάση για τα σχολεία μας, ενώ υπάρχουν 50 αίθουσες που λειτουργούν σε βιβλιοθήκες και σε αίθουσες εκδηλώσεων, καθώς επίσης και 117 αίθουσες που έχουν διαμορφωθεί με γυψοσανίδες σε διαδρόμους, σε έναν τόσο μεγάλο δήμο.

Και μπορώ να σας πω αναλυτικά για το κάθε ένα σχολείο τι προβλήματα αντιμετωπίζει».

Ξεκινώντας να απαριθμεί τα προβλήματα στα σχολεία η κ. Ζαννίκου μας είπε:

*Το 24ο Δημοτικό Σχολείο φιλοξενείται εδώ και περίπου μια δεκαετία στο ΔΑΚ Ευόσμου. Ο χώρος αυτός είναι ουσιαστικά γυμναστήριο και το σχολείο που υπάρχει εκεί, στεγάζεται κάτω από τις κερκίδες του κλειστού, μέσα σε αποδυτήρια. Οι τάξεις του δε, χωρίζονται με γυψοσανίδες.

*Τα τμήματα του 1ου ΓΕΛ & ΕΠΑΛ Κορδελιού λειτουργούν κάτω από σκάλες, σε τουαλέτες και αποθήκες.

*Τα παιδιά των τμημάτων του 3ο Γυμνάσιου Ελευθερίου – Κορδελιού που συστεγάζεται με το 6ο Δημοτικό καθημερινά αναγκάζονται να διασχίσουν μεγάλους ανοικτούς δρόμους προκειμένου να κάνουν μάθημα.

*Το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου είναι το πιο αδικημένο. Το 2008 ξεκίνησε και χτίστηκε με ΦΕΚ για νηπιαγωγείο. Στη συνέχεια έγινε 6θέσιο Δημοτικό και τώρα είναι 14θέσιο που στεγάζεται σε kibo. Πρόσφατα σε ένα από τα κοντέινερ αυτού του είδους, είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά έπειτα από βραχυκύκλωμα, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσουν τα παιδιά. Στις αίθουσες αυτές, υπάρχει έντονη μυρωδιά, γιατί είναι φτιαγμένες από αμίαντο. Στο παρελθόν, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ενώ το 2017 έπειτα από επίσκεψη του τότε υπουργού Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη ανακοινώθηκε ότι ένα χρόνο μετά θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση νέου κτιριακού συγκροτήματος που θα στέγαζε το 25ο Δημοτικό. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

*Η μετακίνηση του Ειδικού Σχολείου στο Ελευθέριο  – Κορδελιό είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη, διότι μέχρι σήμερα στεγάζεται σε ισόγειο πολυκατοικίας (!) και δεν τηρεί καμία συνθήκη ασφαλείας και ευπρέπειας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει προαύλιο, δεν υπάρχει εξαερισμός. Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί ζουν με τον φόβο του ατυχήματος. Για την μετακίνησή του έχουν γίνει προσπάθειες από τους συλλόγους, αλλά μέχρι στιγμής εξακολουθεί να στεγάζεται στο ισόγειο.

*Το συγκρότημα σχολείων 4, 15, 22, φιλοξενεί 1.000 παιδιά σε ένα πολύ μικρό προαύλιο, στο οποίο συνωστίζονται σε κάθε διάλλειμα με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.

*Ειδικότερα το 22ο Δημοτικό Σχολείο που συστεγάζεται με τα υπόλοιπα λειτουργεί σε χώρο γυμναστηρίου, ενώ υπάρχουν τέσσερις αίθουσες προκάτ που είναι παλιές και δεν τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ παράλληλα απέχουν μόλις 200 μέτρα από την Περιφερειακή Οδό χωρίς διάβαση και σήμανση. Οι γονείς αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα όταν καλούνται με τα παιδιά να διασχίσουν το δρόμο καθώς πρόκειται για περιφερειακή οδό γεγονός που σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα.

Πάνω από τον Περιφερειακό δεν υπάρχουν σχολεία!

Συνεχίζοντας η κ. Ζαννίκου εξέθεσε το πρόβλημα που υπάρχει στη νεόκτιστη περιοχή του Ευόσμου που υπάρχει πάνω από την Περιφερειακή Οδό.

«Η αλήθεια είναι ότι για εκεί υπάρχουν εξαγγελίες για την κατασκευή του 4ου Λυκείου και του 7ου Γυμνασίου αλλά προς το παρόν παραμένουν εξαγγελίες. Μιλάμε δηλαδή για μια περιοχή 10.000 κατοίκων που δεν έχει Γυμνάσιο και Λύκειο. Για παράδειγμα τα παιδιά κατεβαίνουν με λεωφορείο του δήμου στο 4ο Λύκειο, το οποίο στεγάζεται προσωρινά σε ένα πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται πίσω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Τούτο σημαίνει ότι στην αυλή του σχολείου παρκάρουν τα περιπολικά, καθώς δεν υπάρχει περίφραξη!»

Η πρόεδρος της Ένωσης «Αριστοτέλης» αναφέρει επίσης ότι «η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα νηπιαγωγεία. Στεγάζονται δηλαδή σε χώρους που δεν έχουν παράθυρα, σε kibo, σε προκάτ αίθουσες με αμίαντο, σε ισόγεια καταστήματα, σε υπόγεια κτιρίων ή και σε λυόμενα που έχουν κατασκευαστεί προκειμένου να καλύψουν άλλες ανάγκες. Για παράδειγμα το 33ο Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε δύο κτίρια».

«Έχει να χτιστεί νέο σχολείο 15 χρόνια!»

Σε συνέχεια των αποκαλυπτικών στοιχείων για τη σχολική στέγη στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου η κ. Ζαννίκου επεσήμανε, ότι στις συγκεκριμένες περιοχές «έχει να χτιστεί νέο σχολείο εδώ και δεκαπέντε χρόνια».

Και πρόσθεσε πως «εδώ και χρόνια στέλνουμε συνέχεια μια επιστολή. Την ίδια επιστολή με ελάχιστες αλλαγές που εκθέτουν το ζήτημα στους φορείς. Αυτά τα προβλήματα που προανέφερα αναδεικνύουν μόνο ένα κομμάτι των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν όμως και λειτουργικά προβλήματα που συνεχώς αυξάνονται. Και περιμένουμε να γίνει κάτι και δεν γίνεται τίποτα».

Η προσφορά των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων…

«Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων είναι αυτοί ουσιαστικά που συντηρούν τα σχολεία μας. Προβαίνουν σε διάφορες δράσεις, συγκεντρώνουν κάποια ποσά και τα χρήματα αυτά τα διαθέτουν για τις επισκευές και την επίλυση των προβλημάτων» τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Ζαννίκου

Καμία αντίδραση από τη διοίκηση του δήμου

Με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν θα περίμενε κανείς από τη νέα διοίκηση του δήμου να θέσει το ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας της προκειμένου να δώσει τις απαραίτητες λύσεις.

Και πράγματι όπως εξηγεί η κ. Ζαννίκου, τα προβλήματα έχουν εκτεθεί και γνωστοποιηθεί σε όλο τους το εύρος τόσο στο νέο δήμαρχο, Κλεάνθη Μανδαλιανό. «Κάναμε ήδη μια συνάντηση με τον δήμαρχο, ο οποίος μας δέχτηκε στο γραφείο του και του γνωστοποιήσαμε το πρόβλημα. Μιλήσαμε για όλα. Για κάθε σχολείο, ένα προς ένα. Στο πρόσφατο έγγραφο που στείλαμε δε, ζητάμε και μία απάντηση, αλλά και ένα δημοτικό συμβούλιο που θα αφορά τα θέματα Παιδείας.

Ωστόσο δεν έχουμε καμία αντίδραση και καμία απάντηση από τον δήμαρχο. Ούτε έγγραφη, ούτε προφορική. Κανείς δεν μας κάλεσε ξανά, κανείς δεν μας ζήτησε κάτι».

Ολόκληρη η συνέντευξη της προέδρου της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων “Αριστοτέλης” Αγγελικής Ζαννίκου στον Flash 99,4:

Loading

Play