Εύοσμος: Σχολικές αίθουσες σε κοντέινερ το 2020!

Μπορεί να μοιάζει απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Και η αυτοψία του politik.gr το αποδεικνύει περίτρανα. Μπορεί πριν από λίγες ημέρες να μπήκαμε με…φούρια στο 2020 και τη νέα δεκαετία κι όμως εδώ και πολλά χρόνια, μέχρι και σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά στον Εύοσμο (κυρίως δημοτικών σχολείων) που φοιτούν σε σχολικές αίθουσες που στεγάζονται σε κοντέινερ εκτάκτων καταστάσεων.

Φυσικά το θέμα δεν ξεκίνησε…χθες, όμως το γεγονός πως παραμένει μέχρι σήμερα είναι αρκετά σημαντικό προκειμένου να το επαναφέρουμε στη δημοσιότητα. Γονείς και σύλλογοι διαμαρτύρονται διαρκώς για το συγκεκριμένο ζήτημα και μάλλον εύλογα, αφού τώρα που βρισκόμαστε στη μέση σχεδόν του χειμώνα και οι θερμοκρασίες πέφτουν ακόμη και κάτω από το μηδέν, η μετακίνηση και πολύ περισσότερο η διδασκαλία σε αυτές τις αίθουσες διεξάγονται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

propoli

«Δυστυχώς δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που κράτησε λίγο καιρό. Όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε και κάτι για να αλλάξει η κατάσταση, που παραμένει τραγική σε αρκετά σχολεία. Έχουμε πιέσει, αρκετοί πολιτικοί τα έχουν επισκεφθεί κι όμως, τα παιδιά συνεχίζουν να πηγαίνουν σχολείο σε τέτοιου είδους κτίρια. Και όσα δεν στεγάζονται είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα χωρητικότητας (σήμερα υπάρχει σχολείο στην περιοχή, στο οποίο φοιτούν πάνω από 1000 παιδιά), είτε στέγασης, καθώς με την πρώτη βροχή υπάρχουν οροφές που στάζουν νερά» τονίζουν χαρακτηριστικά μέλη συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Να σημειωθεί ότι το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, κατασκευάστηκε το 2006 για να λειτουργήσει ως διθέσιο νηπιαγωγείο και να φιλοξενεί 40 παιδιά. Στη συνέχεια όμως μετατράπηκε σε οκταθέσιο Δημοτικό στο οποίο αρχικά φοιτούσαν 140 παιδιά που στο πέρασμα των χρόνων αυξήθηκαν σημαντικά. Για να ανταπεξέλθει χωρητικά, στο σχολείο τοποθετήθηκαν κοντέινερ εκτάκτων καταστάσεων που χρησιμοποιούνται συνήθως σε πρόχειρους καταυλισμούς, ενώ αίθουσες του κεντρικού κτιρίου χωρίστηκαν με γυψοσανίδες.

Γιατί είναι επικίνδυνα…

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να πει, ότι οι συγκεκριμένες αίθουσες είναι λειτουργικές αν αποτελούσαν μια…προσωρινή λύση μέχρι να ξεκινήσει η κατασκευή νέων κτιρίων που θα στεγάσουν παιδιά στην πιο πυκνοκατοικημένη από την ανοικοδόμηση και τη μετακόμιση νέων ζευγαριών περιοχή του Ευόσμου. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει. Και δεν ισχύει γιατί τα χρόνια περνούν. Οι πολιτικοί εξαγγέλλουν αλλά στην τελική τίποτα δεν γίνεται.

Αν δε γυρίσουμε το χρόνο πίσω, μάλιστα και φτάσουμε στο 2013 καταγράφεται περιστατικό όπου η επικινδυνότητα των τάξεων kibo αναδείχθηκε με δραματικό τρόπο όταν εκδηλώθηκε φωτιά σε ένα από αυτά στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.

Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, η φωτιά εκδηλώθηκε εξαιτίας βραχυκυκλώματος σε θερμαντικό σώμα, ωστόσο κανένα από τα παιδιά δεν κινδύνευσε με τραυματισμό, καθώς καθαρά από…τύχη, η φωτιά εκδηλώθηκε στις 2 μετά το μεσημέρι και ως εκ τούτου οι μαθητές εκείνη την ώρα είχαν σχολάσει.

Από τότε όμως, αλλά και πιο πριν ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων είχε επισημάνει την ακαταλληλότητα του σχολείου, διαμαρτυρία που φτάνει μέχρι σήμερα καθώς μια ματιά στη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook θα διαπιστώσει ότι υπάρχει φωτογραφία με πανό που αναφέρει «Απαιτούμε κανονικό σχολείο τώρα! Τέλος με τα Kibo». Κι όμως μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε και από το ΚΚΕ που η Νομαρχιακή Επιτροπή του σημείωνε από τότε πως «μόνο σύσσωμο το γονεϊκό κίνημα μαζί με τους συλλόγους καθηγητών και δασκάλων, το εργατικό κίνημα, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς μπορούν να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους, πιέζοντας την διοίκηση και τη κυβέρνηση». Όση πίεση κι αν άσκησαν όμως, η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλαχτη .

Η διαμαρτυρία του 2015

Στο πέρασμα των χρόνων δεν είναι λίγες οι φορές, που γονείς και κηδεμόνες των παιδιών έχουν προβεί σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2015, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου έδινε στοιχεία που έκαναν λόγο για πλειάδα αιθουσών σε σχολεία με γυψοσανίδες, σε υπόγεια, σε διαδρόμους, σε kibo και σε γυμναστήρια.

Ο αριθμός των μαθητών τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν παρατεθεί έφταναν τους 18.500. «Στον δήμο μας, το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι χρονίζον. Εδώ και χρόνια δεν έχει χτιστεί κανένα νέο σχολικό κτίριο και διαρκώς το πρόβλημα λύνεται με την μετατροπή διαδρόμων και υπογείων σε τάξεις, την προσθήκη kibo ή προκάτ αιθουσών στις αυλές των σχολείων» σημείωναν τότε οι σύλλογοι και πρόσθεταν πως η μόνιμη απειλή της Πολιτείας ήταν «γυψοσανίδες και μάθημα στα υπόγεια ή διπλοβάρδια».

Η επίσκεψη Τσίπρα και άλλων πολιτικών…

Το χρονικό των υποσχέσεων, συνεχίστηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε δύο φάσεις. Την πρώτη φορά δια στόματος του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα στις 10 Μαΐου του 2017, όταν σε επίσκεψή του στην περιοχή του Κορδελιού – Ευόσμου, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη δημιουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου, ανέφερε ότι μέσα στο 2017 θα δημοπρατηθούν 11 σχολικές μονάδες για τη Θεσσαλονίκη με σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μεταξύ των οποίων και το πολύπαθο 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.

Φυσικά από εκείνη την εξαγγελία οι γονείς ακόμη περιμένουν, παρά το γεγονός ότι μια μέρα μετά την αναφορά στις εγκαταστάσεις του σχολείου βρέθηκαν ο τότε υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης και η τότε διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου σε μια επιθεώρηση των εγκαταστάσεων που πλέον φιλοξενούσαν καθημερινά 285 μαθητές.

Εκείνη την ίδια μέρα, ο κ. Σπίρτζης είχε τονίσει πως «το σχολείο από Σεπτέμβριο θα φιλοξενεί 340 μαθητές και αυτή τη στιγμή οι αίθουσες θυμίζουν εργοτάξιο του μετρό. Είναι σε κοντέινερ, που μπορούν να φιλοξενήσουν δράσεις μόνο σε μια έκτακτη κατάσταση» και ανήγγειλε την εντολή του πρωθυπουργού. «Μέσα στη χρονιά θα γίνει ένας διαγωνισμός από τον οποίο θα καλυφθούν πολλές ανάγκες της σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, που έχει μείνει για πάρα πολλά χρόνια έξω από τον σχεδιασμό των κτιριακών υποδομών και η προτεραιότητά μας είναι το σχολείο του Ευόσμου».

Τότε είχαμε 2017. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευθεί ενώπιον και του τότε Δημάρχου, Πέτρου Σούλα, ότι οι εργασίες θα ξεκινούσαν μέσα στο 2018. Σήμερα έχουμε πλέον 2020 και ακόμη τίποτα δεν έχει γίνει.

Τι γίνεται με τη νυν διοίκηση…

Σύμφωνα με τους Συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, άμοιρες ευθυνών όλο αυτό το διάστημα δεν μπορεί να μην είναι και οι δημοτικές αρχές που διοίκησαν τον δήμο από το 2006 κι έπειτα. Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν οι σύλλογοι, το θέμα έχει «παγώσει» και δεν κινείται τίποτα ως προς την κατεύθυνση της λύσης.

Δίνουν ωστόσο το χρονικό περιθώριο που χρειάζεται η νέα διοίκηση , καθώς οι τέσσερις μήνες που έχουν περάσει από την ημέρα που ανέλαβε τον Δήμο είναι λίγοι μπροστά στα χρόνια που υπάρχει το πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, προς το παρόν, υπάρχει μια περίοδο χάριτος, η οποία όμως δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ, δεδομένου ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

Από την πλευρά του, το politik.gr δεσμεύεται να συνεχίσει την έρευνα. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα παρατεθούν νέα στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν το πρόβλημα φοίτησης μαθητών σε αίθουσες που στεγάζονται σε κοντέινερ εκτάκτων αναγκών.

Και φυσικά μπορεί το πρόβλημα του 25ου Δημοτικού Σχολείου να φαντάζει ως το πιο μεγάλο, ωστόσο σε ελάχιστα σχολεία στον Εύοσμο εν έτει 2020 δεν υπάρχουν αίθουσες που δεν στεγάζονται σε kibo. Και όσες δεν στεγάζονται αντιμετωπίζουν άλλου είδους προβλήματα, εξίσου σημαντικά.

Loading