Γ. Βαρεμένος: «Ξέφτισαν» θεσμικά την εκλογή ΠτΔ

Λάβρος κατά της κυβέρνησης και της πολιτικής που ακολούθησε στο θέμα της ανακοίνωσης του ονόματος της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Flash 99,4” και την εκπομπή «Απλά Επικίνδυνοι».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρεμένος αν και δεν μπήκε στην διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης Μητσοτάκη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει το όνομα προκειμένου να καλύψει επικοινωνιακά τόσο το «φιάσκο» – όπως το χαρακτήρισε – στο θέμα του Λιβυκού και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όσο και σε αυτό του θέματος του προσφυγικού και της επανίδρυσης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

propoli

Αναλυτικά για την στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σημείωσε: «Καταρχάς θέλω να σχολιάσω το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε μέχρι τέλους τον ευτελισμό της διαδικασίας ανάδειξης του ΠτΔ. Και λέγοντας «μέχρι τέλους» εννοώ ότι ενεπλάκη σε μια ακατάσχετη ονοματολογία, σε ένα τηλεοπτικό σόου προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, σπεύδοντας να ανακοινώσει την πρότασή του μετά το απίστευτο φιάσκο της κυβέρνησης στο θέμα του προσφυγικού.

Διότι αυτό που έγινε στο συγκεκριμένο θέμα, δεν έχει προηγούμενο. Δεν έχει προηγούμενο σε επίπεδο σοβαρότητας στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Θυμάστε πως όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ έλεγε απαράδεκτα πράγματα, όπως το ότι «τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ». Κάνει έναν κύκλο λοιπόν, ο οποίος κύκλος αρχίζει με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που αντιμετώπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα πανευρωπαϊκά στο μεταναστευτικό. Τουλάχιστον, μια σοβαρή κυβέρνηση, μιας σοβαρής ευρωπαϊκής χώρας θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί αυτή την εμπειρία.

Αντ’ αυτού, καταργούν το υπουργείο, το αναθέτουν στον υπερ-αστυνόμο τον κ. Χρυσοχοΐδη και εν συνεχεία σε έναν στρατιωτικό, λες και το πρόβλημα ήταν ή στρατιωτικό ή αστυνομικό. Κι αφού κάνουν αυτόν τον κύκλο, επανέρχονται στην ίδρυση ενός υπουργείου το οποίο κατήργησαν πριν από έξι μήνες. Αλήθεια δε γνώριζαν; Τόσο άσχετοι είναι; Ή απλώς εγκλωβίστηκαν στην προεκλογική τους ρητορική; Ότι από τα δύο κι αν συμβαίνει, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι αυτή η κυβέρνηση, όποτε αντιμετώπισε σοβαρότατα προβλήματα ήταν επικίνδυνη.

Και στο παιχνίδι αυτό, μπήκε και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αυτή την ακατάσχετη ονοματολογία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα επιχειρώντας να εξουθενώσουν επικοινωνιακά τον υπάρχοντα Πρόεδρο, τον κ. Παυλόπουλο. Μη πω ότι επιχείρησαν και τον εξευτελισμό του. Και είναι απορίας άξιο γιατί το κάνει ένας πρωθυπουργός αυτό. Το κάνει επειδή δεν είχε ψηφίσει τον κ. Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Αν είναι αυτός ο λόγος τότε πρόκειται περί μικροψυχίας. Αλλά βρισκόμαστε σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής που αναρωτιέται κανείς πραγματικά πως είναι δυνατόν αυτά τα άτομα να διαχειρίζονται τέτοιου είδους ζητήματα με απίστευτη ελαφρότητα. Δυστυχώς απαντώ, όλα υπάγονται στις ανάγκες της επικοινωνίας».

Ο οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να έχει οποιαδήποτε γνώμη για το πως άσκησε τα καθήκοντα του, ο κ. Παυλόπουλος. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είχε ισχυρές απόψεις στα εθνικά θέματα. Σε αντίθεση με την τραγική εικόνα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση του με τον κ. Τραμπ. Και ρωτάω. Αυτή η έκφραση που αποτελούσε μια συνισταμένη της θέσης του ελληνικού λαού σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, έπρεπε να τύχει αυτής της μεταχείρισης από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη;»

«Δεν θα μπω στη λογική της αξιολόγησης»

Για την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου υπογράμμισε: «Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Ούτε σας εξέθεσα όσα είπα σε αντιδιαστολή με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου. Δεν θέλω να μπω στη λογική που ακολούθησε ο Κ. Μητσοτάκης μέχρι τώρα στο θέμα αυτό. Το συγκεκριμένο είναι ένα θέμα θεσμικό που πρέπει να το προσεγγίσουμε με σοβαρότητα και με υπευθυνότητα. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία αξιολόγησης θετικής ή αρνητικής στην υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου».

Για το αν ο πρωθυπουργός θα είχε ανακοινώσει το όνομα αργότερα αν δεν είχε προηγηθεί το θέμα με το Λιβυκό ή τα όσα συνέβησαν με τον κ. Μηταράκη στη Χίο είπε: «Κοιτάξτε είχαν ανακοινώσει ότι το όνομα θα ανακοινωθεί μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Ωστόσο μεσολάβησε το φιάσκο στο προσφυγικό καθώς και ότι έγινε στο Λιβυκό όπου η Ελλάδα λάμπει διά της απουσίας της, οπότε μετά από την ελαφρότητα αυτών των χειρισμών πήγαν ξυπόλητοι στα αγκάθια. Όπως και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον μόνο έτσι θα μπορούσα να την περιγράψω. Χωρίς καλή προετοιμασία και χωρίς συνείδηση της σοβαρότητας των δεδομένων. Αντί λοιπόν, να αξιολογήσουμε σοβαρά τα δεδομένα, τα οποία βρίσκονται σε μια ρευστότητα, έρχεται μια ασόβαρη κυβέρνηση και ένας ασόβαρος πρωθυπουργός και συνδέει αυτά τα σημαντικά θέματα, με τις επικοινωνιακές ανάγκες του στο εσωτερικό της χώρας. Εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι έχει επικοινωνιακή υπεροπλία στο εσωτερικό. Με λίγα λόγια κάποιοι προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα ηγετικό προφίλ του κ. Μητσοτάκη».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Γιώργου Βαρεμένου στον “Flash 99,4”:

Loading