Γ. Βρούτσης: Εφάπαξ η καταβολή των αναδρομικών

Αυξήσεις για όλους όσοι έχουν ολοκληρώσει τον ασφαλιστικό τους βίο από τη στιγμή που έχουν συμπληρώσει 30 έτη εργασίας και μια ημέρα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Η δευτερή κατηγορία δικαιούχων που καλύπτει το νέο ασφαλιστικό αφορά και όλους όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά από τον νόμο Κατρούγκαλου και αυτοί θα πάρουν επίσης αυξήσεις, όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να δώσουμε κίνητρο στον εργαζόμενο να παραμείνει στην εργασία για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα».

Ερωτηθείς για τις επικουρικές συντάξεις τόνισε πως «όσες συντάξεις ήταν πάνω από 1.300 είχαν κοπεί και αυτές επανέρχονται». Όπως υποστήριξε η μεσοσταθμική αύξηση είναι 95 ευρώ και μπορεί να φτάσει στα πιο ακραία παραδείγματα στα 250 ευρώ.

Ο Υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η αναδρομικότητα θα είναι από την 1η Οκτωβρίου ενώ παράλληλα, περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα ανέφερε ότι «πρώτα έρχεται ο νόμος στη Βουλή, βγαίνει το ΦΕΚ και από τότε πρέπει να γίνει επανυπολογισμός σε όλες τις συντάξεις και τότε όλα τα αναδρομικά θα καταβληθούν εφάπαξ σε μια δόση».

Εκτίμησε μάλιστα ότι οι συνολικά ωφελημένοι από τον επανυπολογισμό θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα.

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ακόμα τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί από εδώ και πέρα» κάνοντας λόγο για νόμο – ελπίδα «που αλλάζει το στάτους του ασφαλιστικού συστήματος».

Διατύπωσε, επίσης, την εκτίμηση ότι στα μέσα του 2022 δεν θα υπάρχει καμία εκκρεμμότητα από τις παλαίες συντάξεις που συνολικά έχουν ξεπεράσει τις 1.000.000.