Άκρως ικανοποιητική ήταν για τους κρεοπώλες της Θεσσαλονίκης η περίοδος των εορτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα στην εκπομπή του Flash 99,4 «Μεσημέρι Μαζί» ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης.
«Σαν κλάδος είμαστε, όχι απλά ικανοποιημένοι αλλά και κάτι παραπάνω. Το καταναλωτικό κοινό έδειξε για μια ακόμη χρονιά ότι μας εμπιστεύεται. Μάλιστα, αν και τα τελευταία χρόνια είχαμε μια ανεπαίσθητη αύξηση του τζίρους μας, φέτος αυτή η αύξηση ήταν ακόμη πιο αισθητή τόσο που μότο του Σωματείο Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης «12 μήνες το χρόνο σχέση εμπιστοσύνης» αποκτά νόημα. Ο καταναλωτής έδειξε να εμπιστεύεται τον παραδοσιακό κρεοπώλη που έχει δίπλα του, εμπιστεύεται το πρόσωπο που του σερβίρει το κρέας που πρέπει να φάει αυτός και η οικογένειά του και είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με την κίνηση στην αγορά την περίοδο των εορτών. Ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι».
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μίλησε για πτώση στην κίνηση των εμπορικών καταστημάτων της πόλης κατά την περίοδο των εορτών, κάτι που δεν ίσχυσε για τα αντίστοιχα των κρεοπωλών. «Πράγματι, άκουσα κι εγώ όσα ειπώθηκαν από τον εμπορικό σύλλογο και μπορώ να πω ότι λυπάμαι γι’ αυτό, αλλά τουλάχιστον ο κόσμος έδειξε ότι ξοδεύει χρήματα για ποιοτική τροφή και την ποιοτική τροφή τη βρίσκει στα δικά μας τα καταστήματα».
Φέτος την Πρωτοχρονιά είχαμε “μισό Πάσχα”
Αναφορικά με τις προτιμήσεις που είχε ο κόσμος αυτές τις ημέρες, ο κ. Κεσίδης τόνισε ότι «τα Χριστούγεννα είχαν τιμητική τους τα χοιρινά και τα πουλερικά. Μετά ακολούθησαν τα αμνοερίφια και τέλος το μοσχάρι. Την Πρωτοχρονιά είχαμε μια αλματώδη αύξηση στον τζίρο του αμνοεριφίου. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο γεγονός, διότι μέχρι και την τελευταία στιγμή ψάχναμε να βρούμε αρνιά και κατσίκια. Να σας πω την αλήθεια είχαμε ένα «μισό Πάσχα». Δεν είναι λογικό αυτό, κυρίως αυτές τις ημέρες».
Αναφορικά με τη διαφορά που υπήρξε από τις ημέρες της οικονομικής κρίσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών τόνισε ότι «ναι, σιγά – σιγά υπάρχει μια ανάκαμψη. Και αυτές τις γιορτές το είδαμε με μεγάλη ευχαρίστηση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Μάλιστα είμαι τόσο αισιόδοξοι, ώστε αν παραμείνουν έτσι τα στοιχεία της αγοράς θα μπορέσουμε να σηκώσουμε κεφάλι».
Επίσης για την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά τόνισε ότι «βάσει εμπειρίας αυτές τις ημέρες όλα τα τραπέζια είναι γεμάτα. Όλοι είναι χορτασμένοι με αποτέλεσμα και οι τζίροι να είναι μικροί. Και ο Ιανουάριος γενικά δεν είναι από τους μήνες που έχουμε δουλειά. Ανάκαμψη περιμένουμε μετά το τέλος αυτού του μήνα, όπου θα φανεί αν αυτή η αύξηση που σημειώθηκε κατά τις γιορτές, ήταν πραγματική και όχι πυροτέχνημα. Εγώ προσωπικά θέλω να πιστεύω πως δεν ήταν».
Όσο για τις δράσεις που ετοιμάζει το Σωματείο, ο κ. Κεσίδης σημείωσε ότι «εμείς, δεν σταματάμε ποτέ τις δράσεις. Τόσο για τους επαγγελματίες, όσο και για το καταναλωτικό κοινό. Ειδικά για τους πρώτους κάνουμε τουλάχιστον τρία με τέσσερα σεμινάρια τον χρόνο είτε μέσω του ΕΒΕΘ που είμαστε μέλη, είτε μέσω του δικού μας Σωματείου καθαρά, έτσι ώστε ο κάθε κρεοπώλης να είναι πάντα ενήμερος για τα καινούργια προϊόντα και να είναι πάντα σε εγρήγορση για θέματα ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σάββα Κεσίδη: